Άσκηση αντιμετώπισης της αναποφασιστικότητας

Το να πάρεις μια απόφαση είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη. Κάθε μέρα παίρνουμε μικρές και μεγάλες αποφάσεις, κάποιες πιο σημαντικές ή

Το να πάρεις μια απόφαση είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη. Κάθε μέρα παίρνουμε μικρές και μεγάλες αποφάσεις, κάποιες πιο σημαντικές ή με μεγαλύτερες συνέπειες απ’ ότι άλλες αλλά όπως και να ‘χει αποφάσεις. Οι αποφάσεις είναι μέρος της ζωής μας και ο τρόπος που σκεφτόμαστε για να πάρουμε μια απόφαση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία ή την αποτυχία σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο.

Η ζωή που ζείτε σήμερα είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεων που έχετε κάνει στο παρελθόν. Ομοίως, η ζωή σας στο μέλλον θα είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεων που θα πάρετε στο παρόν. Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη επίδραση στην «μοίρα» σας από τις αποφάσεις που παίρνετε σε καθημερινή βάση.

Advertisment

Σήμερα θα δούμε μια άσκηση που θα σας βοηθήσει να παίρνετε πιο εύκολα και ελπίζω πιο σωστά αποφάσεις.

1. Καθορίστε το πρόβλημα που απαιτεί από εσάς μια απόφαση. Γράψτε το και δώστε χρόνο στον εαυτό σας να το σκεφτεί από πολλές διαφορετικές σκοπιές. Ένα καλά καθορισμένο πρόβλημα είναι πιο εύκολο να λυθεί.

2. Προσδιορίστε αντικειμενικά τον στόχο σας. Κάθε φορά που παίρνουμε μια απόφαση θέλουμε και κάτι να πετύχουμε. Δείτε καθαρά τι θέλετε να πετύχετε από την απόφαση σας.

Advertisment

3. Γράψτε τις επιλογές που έχετε σε ένα χαρτί. Όλες τις επιλογές που έχετε, μην παραλείψετε καμία.

4. Γράψτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επιλογής. Στην ουσία δείτε τα δυνατά και τα αδύναμα στοιχεία μια επιλογής.

5. Προσδιορίστε το σωστό πρόσωπο που θα ζητήσετε συμβουλή. Σκεφτείτε αν ξέρετε κάποιον που έχει περάσει από την κατάσταση που ζείτε εσείς τώρα. Θα ήταν ιδανικό να βρείτε κάποιον που έχει επιτύχει αυτό που έθεσε ως στόχο και να ζητήσετε τη συμβουλή του σχετικά με την απόφαση που πρόκειται να λάβετε.

6. Σκεφτείτε μέσα σε ηρεμία και χωρίς πανικό. Η ηρεμία είναι το μόνο εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει να εξαλείψετε τον άγχος που σας δημιουργείται από το να πάρετε μια δύσκολη απόφαση. Ψάξτε για ένα ήρεμο μέρος όπου δεν μπορεί κανείς να σας ενοχλήσει, κλείστε τα μάτια σας και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Πιο χαλαρά θα αισθανθείτε καλύτερα. Φανταστείτε τι πρόκειται να αποφασίσετε και προσπαθήστε να το σκεφτείτε ψύχραιμα.

7. Κάντε την καλύτερη επιλογή. Κάντε την επιλογή που σας παρέχει την καλύτερη ευκαιρία να φτάσετε στο στόχο σας. Αυτή που συγκεντρώνει τα πιο θετικά στοιχεία και ταιριάζει καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία σας.

8. Αφού αποφασίσετε την επιλογή σας, προγραμματίστε μια ημερομηνία που περιμένετε να αποδώσει καρπούς η απόφασή σας και δουλέψτε ενεργά μέχρι τότε για να γίνει αυτό.

Η αποτελεσματική απόφαση δεν είναι προϊόν συναίνεσης. Αντίθετα, είναι προϊόν αντιπαραθέσεων, διαφωνιών και εξαντλητικής εξέτασης εναλλακτικών λύσεων.

Peter Drucker

Το Κλειδί της Σκέψης 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
"Contakids" | Σωματικό παιχνίδι και χορός για γονείς και παιδιά 2-5 ετών (φωτογραφίες + βίντεο)
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση