,

Ενεργητικοί διαλογισμοί του Osho: Τεχνικές για την αποσυμπίεση του σύγχρονου ανθρώπου

Το κείμενο στέλνει το Serendipity Institute Οι τεχνικές διαλογισμού του Osho, είναι αποτέλεσμα συστηματικής μελέτης και πειραματισμού πολλών ανθρώπων επί ολόκληρες δεκαετίες, με καθοδηγητή

Το κείμενο στέλνει το Serendipity Institute

Οι τεχνικές διαλογισμού του Osho, είναι αποτέλεσμα συστηματικής μελέτης και πειραματισμού πολλών ανθρώπων επί ολόκληρες δεκαετίες, με καθοδηγητή τον ίδιο. Βασίστηκαν στη βαθιά γνώση πολλών διαφορετικών παραδοσιακών κατευθύνσεων και στο πάντρεμά τους με τις νέες ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Advertisment

Εάν κάποιος μπορεί να καθίσει χωρίς να κάνει τίποτα, δεν υπάρχει ανάγκη για διαλογισμό. Στην Ιαπωνία, για το διαλογισμό χρησιμοποιούν την λέξη zazen. Σημαίνει απλά κάθομαι, χωρίς να κάνω τίποτα. Αλλά μπορείς να καθίσεις; Αυτό είναι το κεντρικό σημείο όλου του προβλήματος. Μπορείς να καθίσεις δίχως να κάνεις απολύτως τίποτα;

Οι Ενεργητικοί διαλογισμοί είναι ο δρόμος για να μπεις στην ησυχία. Η κάθαρση που συμβαίνει με το χορό και άλλες δυναμικές τεχνικές στους ενεργητικούς διαλογισμούς, απαιτείται επειδή η καρδιά σου είναι πάρα πολύ καταπιεσμένη, εξ’ αιτίας του μυαλού σου. Το μυαλό σου έχει αναλάβει τόσο μεγάλο μέρος της ύπαρξής σου ώστε κυριαρχεί πάνω σου. Δεν υπάρχει χώρος για την καρδιά και οι επιθυμίες της καρδιάς καταπιέζονται. Έτσι, αρχικά, απαιτείται μια χαοτική μέθοδος για να ωθήσει το κέντρο της συνειδητότητας από τον εγκέφαλο προς την καρδιά και στη συνέχεια για να ελαφρύνει την καρδιά, να πετάξει έξω ότι είναι καταπιεσμένο, να κάνει την καρδιά να ανοίξει. Εάν η καρδιά γίνει ανάλαφρη και δίχως βάρη, τότε το κέντρο της συνειδητότητας ωθείται ακόμα χαμηλότερα, έρχεται στον ομφαλό. Ο ομφαλός είναι η πηγή της ζωντάνιας, ο σπόρος από τον οποίο προέρχονται τα πάντα: το σώμα και ο νους και τα πάντα.

Μπορείς να μπεις στην ησυχία μόνο όταν έχεις πετάξει όλα τα άχρηστα πράγματα έξω. Ο θυμός εκτονώθηκε, η απληστία εκδηλώθηκε…σε στρώματα, αυτά τα συναισθήματα υπάρχουν. Αλλά από τη στιγμή που τα εκφράσεις, μπορείς εύκολα να μπεις μέσα σου. Δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο. Και ξαφνικά βρίσκεις πρόσβαση σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο – σε ένα κόσμο όπου δρας χωρίς προσπάθεια και γι’ αυτό χωρίς κούραση. Σε ένα κόσμο χωρίς αμφιβολίες και γι’ αυτό με συναισθηματική ηρεμία. Σε ένα κόσμο όπου η απόλαυση είναι το κριτήριο και γι’ αυτό νιώθεις χαρά. Σε ένα κόσμο όπου η δική σου φωνή είναι η πιο σημαντική, έναν κόσμο γεμάτο αυτοπεποίθηση και υγεία.

Advertisment

www.oshoserendipity.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση