Ένα Επίκαιρο Αρχαίο Μήνυμα

Από το περιοδικό Holistic Life Μετάφραση και σχολιασμός των Κειμένων του Κίτρινου ΑυτοκράτοραAdvertisment Χουανγκ Ντι Νει Τζινγκ (Huángdμ Nèijîng), είναι το αρχαίο βιβλίο που έθεσε τις

Από το περιοδικό Holistic Life

Μετάφραση και σχολιασμός των Κειμένων του Κίτρινου Αυτοκράτορα

Advertisment

Χουανγκ Ντι Νει Τζινγκ (Huángdμ Nèijîng), είναι το αρχαίο βιβλίο που έθεσε τις βάσεις της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) και την συστηματοποίησε. Αποτελείται από δύο μέρη με 81 κεφάλαια που το καθένα είναι σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων.

Το πρώτο μέρος (Suwen) γνωστό ως «καθαρές ερωτήσεις» καλύπτει τα θεωρητικά θεμέλια της ΠΚΙ, καθώς και μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας. Το δεύτερο μέρος (Lingshu), που λέγεται ο «πνευματικός άξονας», καταπιάνεται με τον βελονισμό λεπτομερειακά.

«Διατήρηση της υγείας σύμφωνα με τις τέσσερις εποχές»

(απόσπασμα από το δεύτερο κεφάλαιο)

Advertisment

Στο κεφάλαιο αυτό αναφέρονται σημαντικές πληροφορίες για τις εποχές και την επιρροή τους στον άνθρωπο. Επίσης τονίζεται ότι προκειμένου ο άνθρωπος να διατηρήσει την υγεία του, καλό θα ήταν να ακολουθήσει τις μεταβολές των εποχών, αλλάζοντας κάποιες από τις συνήθειές του. Σημαντικό είναι το κομμάτι του κεφαλαίου που περιγράφει ότι «όταν οι ενέργειες Γιν και Γιάνγκ δεν επικοινωνούν και δεν σχετίζονται με ισορροπία, τότε ανώμαλες αλλαγές θα λάβουν χώρα στον κόσμο και η φυσιολογική εναλλαγή των εποχών θα μπερδευτεί. Έτσι τον χειμώνα δεν θα έχει κρύο, το φθινόπωρο δεν θα έχει βροχές και το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει δροσιά, ενώ η ζέστη δεν θα είναι φυσιολογική».

Όλα αυτά, μας θυμίζουν τις σύγχρονες κλιματολογικές συνθήκες.

«Οι ανωμαλίες αυτές θα αναστείλουν την φυσιολογική γένεση και ανάπτυξη όλων των πραγμάτων, προάγοντας το πρόωρο γήρας και το θάνατο». Σε άλλο σημείο γράφεται ότι όταν ο ουρανός δεν είναι λαμπερός και καθαρός, τότε η ζωτική ενέργεια του σύμπαντος που προάγει τη γέννηση και την ανάπτυξη θα παρεμποδιστεί και θα βουλώσει με τον ίδιο τρόπο που βουλώνει η μύτη κατά το κοινό κρυολόγημα.

«Η αλληλεπίδραση μεταξύ της ενέργειας του σύμπαντος και της ενέργειας της γης εξαρτάται από την κίνηση και τον φωτισμό του ήλιου και της σελήνης. Αν ο ήλιος και η σελήνη πάψουν να φωτίζουν, τότε η συμπαντική ενέργεια θα παρεμποδιστεί και σαν αποτέλεσμα θα έχει την αποτυχία της προς τα επάνω κίνησης της ενέργειας της γης και το δίκαιο δεν θα μπορέσει να επικρατήσει».

Τέλος αναφέρει πως αυτοί που θα προσαρμοστούν με τους νόμους της εναλλαγής των εποχών θα είναι και αυτοί που θα κατέχουν τον τρόπο για την διατήρηση της καλής ποιότητας υγείας.

Άνοιξη:

Η ιδιότητα της ενέργειας της άνοιξης είναι η γένεση. Η άνοιξη είναι η εποχή της γέννησης,  της δημιουργίας και της επέκτασης. Η φύση ζωντανεύει και όλα τα ζωντανά ανθίζουν. Ο άνθρωπος ως μέρος της φύσης για να διατηρηθεί υγιής καλό θα ήταν να ξαπλώνει όταν τον βρίσκει η νύχτα και να εγείρεται νωρίς το πρωί. Το πρωί συστήνεται περπάτημα και απλές σωματικές ασκήσεις μαζί με συνειδητή αναπνοή του φρέσκου αέρα. Αυτά θα δώσουν μια αίσθηση ευεξίας σε όλα το σώμα. Η εποχή αυτή σχετίζεται με την το Σύστημα του Ήπατος κατά την ΠΚΙ. Αν ο άνθρωπος δεν προσαρμοστεί στην ενέργεια της άνοιξης τότε θα προσβληθεί το Σύστημα του Ήπατος, κάτι που πιθανά να προκαλέσει σύνδρομο κρύου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει δι- ότι η ικανότητα προσαρμογής στο καλοκαίρι έχει αποδυναμωθεί. Επίσης πρέπει οι πράξεις του να συμβαδίζουν με την τάση της περιόδου αυτής, βοηθώντας την επιβίωση και όχι τον θάνατο, κάνοντας δωρεές και προσφορές και όχι δίνοντας τιμωρίες.

Καλοκαίρι:

Η ιδιότητα της ενέργειας του καλοκαιριού είναι η ανάπτυξη. Η περίοδος του καλοκαιριού ονομάζεται εποχή της άνθησης γιατί όλα τα ζώντα όντα στον κόσμο ακμάζουν και είναι όμορφα. Κατά το καλοκαιρινό ηλιοστάσιο η Γιανγκ ενέργεια υποκύπτει στην Γιν, η οποία ξεκινά να αυξάνει. Η Γιανγκ ενέργεια είναι η ζωτική δύναμη των πραγμάτων ενώ η Γιν ενέργεια σχηματίζει τη μορφή τους. Ο συνδυασμός της ζωτικής δύναμης και της μορφής προκαλεί την ανθοφορία και την καρποφορία όλων των ζωντανών πάνω στη γη. Όπως και την άνοιξη, οι άνθρωποι θα πρέπει να κοιμούνται με το ξεκίνημα της νύχτας και να σηκώνονται νωρίς το πρωί. Το φως του ήλιου δεν θα πρέπει να αποφεύγεται αντίθετα με την τάση για θυμό. Η εφίδρωση πρέπει να λάβει χώρα για να αποβληθεί η Γιανγκ ενέργεια για να αποφευχθεί η στασιμότητα της ζέστης. Αν παραβιαστούν τα παραπάνω θα βαλθεί το Σύστημα της Καρδιάς του ανθρώπου, καθώς το Σύστημα της Καρδιάς σχετίζεται με το καλοκαίρι.

Φθινόπωρο:

Η ιδιότητα της ενέργειας του φθινοπώρου είναι η συγκομιδή. Τους τρεις μήνες του φθινοπώρου η μορφές όλων των ζωντανών πραγμάτων ωριμάζουν φυσικά, και είναι πλέον έτοιμα για τη συγκομιδή. Όπως και στις προηγούμενες εποχές, πρέπει να τηρείται ο ύπνος νωρίς το βράδυ και η έγερση νωρίς το πρωί. Πρέπει να διατηρείται γαλήνιο και σταθερό το πνεύμα και να διαφυλάσσεται ο νους από το άγχος και την ανυπομονησία. Τέλος, η αναπνοή πρέπει να διατηρείται ομαλή χωρίς αιτίες που μπορεί να προκαλούν δύσπνοια. Το Σύστημα των Πνευμόνων σχετίζεται με την εποχή αυτή κάνοντάς το ευαίσθητο σε προβλήματα που μπορεί να προκληθούν αν δεν ακολουθούνται τα παραπάνω. Δυσαρμονία στο Σύστημα των Πνευμόνων μπορεί να προκαλέσει διάρροιες με άπεπτο περιεχόμενο κατά την χειμερινή περίοδο.

Χειμώνας:

Η ιδιότητα της ενέργειας του χειμώνα είναι η αποθήκευση. Την εποχή του χειμώνα τα περισσότερα φυτά μαραζώνουν, τα έντομα πέφτουν σε χειμέρια νάρκη και το έδαφος παγώνει. Τα περισσότερα ζώντα όντα κρύβονται για να προστατευτούν από το κρύο. Οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν μέσα σε κλειστούς χώρους για να διατηρούνται ζεστοί, να ντύνονται ζεστά και να προσέχουν το κρύο για να μην διαταραχθεί η Γιανγκ ενέργεια. Το βράδυ καλό είναι να κοιμηθούν νωρίς και να σηκωθούν αργά το πρωί μετά την εμφάνιση του ήλιου. Πρέπει να αποφεύγεται η μεγάλη εφίδρωση για να αποφευχθεί η κατανάλωση ή η εξάντληση της Γιανγκ ενέργειας. Ο χειμώνας σχετίζεται με το Σύστημα των Νεφρών. Παραβίαση των παραπάνω θα προκαλέσει την βλάβη του συστήματος των Νεφρών και ίσως μυϊκή αδυναμία και αίσθημα κρύου στα άκρα κατά την άνοιξη.

Συναισθήματα και Ασθένεια

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 9.000 Βρετανοί δημόσιοι υπάλληλοι, διαπιστώθηκε ότι το συναισθηματικό στρες όπως και το άγχος, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή στηθάγχης αυξάνονται κατά 34% σε όσους βρίσκονται σε μια στρεσογόνα προσωπικη σχέση, σε σύγκριση με όσους διατηρούν καλές σχέσεις με το σύντροφό τους. Η κατάσταση της καρδιάς φαίνεται ότι επηρεάζεται από τις κακές συναισθηματικές σχέσεις. «Οι αρνητικές πλευρές των στενών σχέσεων συνδέονται με τη στεφανιαία νόσο», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Αρχεία Παθολογίας». Η έρευνα αυτή είναι μια ακόμη επιστημονική επιβεβαίωση της εμπειρικής γνώσης που είναι διαθέσιμη εδώ και αιώνες. Στη συνέχεια μεταφράζεται μέρος του 8ου κεφαλαίου του Κίτρινου Αυτοκράτορα, το βιβλίο που θεμελίωσε την Παραδοσιακή Κινέ- ζικη Ιατρική (ΠΚΙ), που μας περιγράφει το πώς επιδρούν ορισμένα συναισθήματα στην υγεία μας αλλά και σε πιο ειδικές έννοιες της ΠΚΙ.

2ος Τόμος – Κεφάλαιο 8 Κειμένων του Κίτρινου Αυτοκράτορα

“Οι ασθένειες που προκαλούνται από τις δραστηριότητες του πνεύματος”

Ο Κίτρινος Αυτοκράτορας ρώτησε τον Τσι Μπο: «σύμφωνα με τις αρχές του βελονισμού, πρώτα κάποιος πρέπει να εξετάσει τον ασθενή προσεκτικά και μετά να ασκήσει θεραπευτική αγωγή σύμφωνη με την ψυχική κατάσταση του ασθενή. Όλα τα ζωτικά στοιχεία (ζωτική ενέργεια, πεμπτουσία, αίμα κ.ά.) αποθηκεύονται στα 5 εσωτερικά όργανα. Όταν τα στοιχεία αυτά επηρεαστούν από κάποια παθολογική κατάσταση, τότε θα χαθεί η λεπτεπίλεπτη ενέργεια των 5 εσωτερικών οργάνων, το πνεύμα κα η ψυχή θα ίπταται. Ο ασθενής θα χάσει μέρος της ευφυΐας του, δεν θα είναι σε θέσει να στοχαστεί και θα είναι θυμωμένος. Γιατί γίνεται αυτό;»

Ο Τσι Μπο απάντησε: «Ο άνθρωπος δημιουργείται με την λήψη της πρωταρχικής ουσίας και της ενέργειας του ουρανού και της γης. Ο σχηματισμός του γίνεται από την αλληλεπίδραση της πρωταρχικής ουσίας και της ενέργειας. Η πρωταρχική ουσία που επιτρέπει την εξέλιξη του ανθρώπου καλείται πεμπτουσία της ζωής.

Το πνεύμα, δηλαδή οι δραστηριότητες της ζωής, δημιουργείται από την ένωση της Γιν πεμπτουσίας με την Γιανγκ πεμπτουσία. Η ψυχή από την άλλη μεριά είναι η λειτουργία τη συνειδητότητας μαζί με τις πνευματικές δραστηριότητες. Κατώτερο πνεύμα λέγονται οι φυσικές λειτουργίες που παράγονται από την εναλλαγή της ενέργειας.

Ο σοφός διατηρεί την καλή κατάσταση της υγείας του προσαρμοζόμενος στο κρύο και ζεστό καιρό, στις τέσσερις εποχές του χρόνου ,και στην ισορροπημένη ψυχική του διάθεση . Με αυτόν τον τρόπο οι διάφοροι παθολογικοί παράγοντες δεν θα εισβάλουν στον σώμα, η υγεία δεν θα εξασθενήσει και θα υπάρξει μακροβιότητα.

Ο τρόμος και ο υπερβολικός στοχασμός προκαλούν την απώλεια της ενέργειας Yin με αποτέλεσμα την αστάθεια της υγείας του ασθενή.

Η υπέρμετρη θλίψη τραυματίζει τα εσωτερικά όργανα, προκαλώντας την εξάντληση της ζωτικής ενέργειας και μακροπρόθεσμα τον θάνατο.

Υπερβολική χαρά προκαλεί τον διασκορπισμό της ενέργειας και την ανικανότητα της να αποθηκευτεί.

Η μελαγχολία τέλος, εμποδίζει την ζωτική ενέργεια από το να κινείται στους μεσημβρινούς του σώματος φυσιολογικά…

…Το Σύστημα του Ήπατος αποθηκεύει αίμα και η ψυχή προσκολλάται στο αίμα. Όταν η ενέργεια του Συστήματος του Ήπατος είναι ανεπαρκής τότε προκύπτει εύκολα τρόμος ενώ όταν η ενέργεια αυτή είναι υπερβολική θα υπάρχει η προδιάθεση για θυμό. Το Σύστημα της Σπλήνας αποθηκεύει την Ying ενέργεια όπου σχετίζεται με την σκέψη και τις ιδέες. Όταν η ενέργεια αυτή είναι ανεπαρκής τότε το σώμα και η κίνηση γίνονται βαριά και υπάρχει θολότητα στην σκέψη. Στο Σύστημα της Καρδιάς αποθηκεύεται το πνεύμα.

Όταν η ενέργεια του Συστήματος αυτού είναι λιγότερη του φυσιολογικού, θα εμφανιστεί θλίψη και όταν είναι υπερβολική θα εμφανίζεται συχνά ασταμάτητο γέλιο…»

Δημητρίου Γιάννης (Κέντρο Vitality) – Φυσιοθεραπευτής – Πτυχιούχος ΠΚΙ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση