Το λεμόνι, μια από τις πλέον αλκαλοποιητικές τροφές, είναι ιθαγενές της τροπικής Ασίας, όπου καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 2.500 χρόνια. Κατά τον 12ο αιώνα οι Αραβες έφεραν το λεμόνι στην Ισπανία και την Αφρική.
Τα καλύτερα λεμόνια έχουν λεία φλούδα με λιπαρή υφή και είναι βαριά, σχετικά με το μέγεθος τους. Αυτό το είδος είναι συνήθως όλο χυμό, με ελάχιστους σπόρους και άχρηστες ίνες. Να προτιμάτε λεμόνια με σκουροκίτρινο χρώμα, αν θέλετε να είναι ώριμα και χυμώδη. Θα πρέπει να είναι σφιχτά στην αφή, όχι όμως και σκληρά. Ν’ αποφεύγετε τα λεμόνια που έχουν μελανά σημεία, επειδή αυτά που έχουν χτυπηθεί κατά τη συσκευασία σαπίζουν ευκολότερα.
Advertisment
Τα υπέροχα οφέλη του λεμονόνερου για την υγεία μας
Ο χαλασμένος καρπός σαπίζει κατά τόπους ή έχει ξεθωριασμένο χρώμα και μαλακιά φλούδα κοντά τσάνι. Ν’ αποφεύγετε τα λεμόνια που έχουν ανώμαλη ή σκληρή φλούδα, καθώς και εκείνα που είναι μαλακά και σπογγώδη στην αφή. Μπορεί να είναι μπαγιάτικα, μαραμένα, χτυπημένα κατά τη συσκευασία ή χαλασμένα από μέσα.
Ο χυμός λεμονιού αποτελεί καλό υποκατάστατο του ξιδιού, ιδιαίτερα σε σαλάτες και γενικά για νοστιμιά. Να χρησιμοποιείτε Λίγο χυμό Λεμονιού για να κόβετε τη γλυκίλα σε υπερβολικά γλυκούς φρουτοχυμούς, καθώς επίσης για να δέσετε το φρέσκο γάλα, την κρέμα γάλακτος ή το γάλα εβαπορέ, ή και αν θέλετε να φτιάξετε τυρί. Εξίσου χρήσιμο είναι το λεμόνι για να μαλακώνετε το νερό. Επίσης μετά το λούσιμο, μπορείτε να ξεβγάζετε τα μαλλιά σας με νερό στο οποίο έχετε προσθέσει χυμό Λεμονιού.
Advertisment
Λεμόνι: Ιδιότητες και Θεραπευτική Αξία
Το λεμόνι είναι πλούσιο σε αλκαλικά στοιχεία. Ο φρέσκος χυμός του είναι σπουδαία πηγή βιταμίνης C. Παρ’ όλ’ αυτά, ένα μεγάλο μέρος αυτής της πολύτιμης βιταμίνης καταστρέφεται όταν ο χυμός μείνει εκτεθειμένος στον αέρα για πολλή ώρα. Τα λεμόνια είναι πλούσια σε κάλιο, σε βιταμίνη B1 και μπορεί να θεωρηθούν καλή πηγή της βιταμίνης C.
Τα λεμόνια, καθώς και τα μοσχολέμονα, περιέχουν 5% με 6% κιτρικό οξύ, ενώ τα πορτοκάλια μόνο 1% με 1,5% και τα γκρέιπφρουτ 1% με 2%. Το λεμόνι ανήκει στα ξινά φρούτα, όπως άλλωστε όλα τα εσπεριδοειδή, τα κράνμπερυ τα φραμπουάζ, τα μούσμουλα, οι ανανάδες, τα ρόδια, οι φράουλες και τα μανταρίνια.
Αποτοξίνωση με λεμόνι
Τα λεμόνια είναι ιδανικά για την αποβολή των τοξικών ουσιών του οργανισμού, αλλά το κιτρικό οξύ που περιέχουν μπορεί κυριολεκτικά να κινητοποιήσει τα αδρανή οξέα και τα αδρανή τοξικά αποθέματα του οργανισμού. Τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στο Λεμόνι αφήνουν’αλκαλικά κατάλοιπα. Προτού τα κατάλοιπα αυτά μπουν στους ιστούς, το κιτρικό οξύ αναστατώνει πολλά από τα οξέα του οργανισμού και κάνει δύσκολο να απαλλαγεί το σώμα από τις τοξίνες. Δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από τα οξέα αυτά επειδή τα νεφρά, τα έντερα, οι πνεύμονες και το δέρμα δεν αποβάλλουν τα οξέα του οργανισμού αρκετά γρήγορα. Και όταν αυτά τα οξέα δεν αποβάλλονται όσο γρήγορα πρέπει, παραμένουν στο σώμα και είναι τόσο δραστικά που μπορεί να προκαλέσουν οξαιμία και άλλες ενοχλητικές καταστάσεις. Ο άνθρωπος με υπερβολικά όξινο στομάχι και όξινες σωματικές αντιδράσεις θα διαπιστώσει ότι παρουσιάζει αλλεργία σε αρκετές τροφές. Το κιτρικό οξύ δεν θα είχε τόσο αρνητικές επιπτώσεις στα άτομα με το πρόβλημα αυτό, αν τα απεκκριτικά τους όργανα λειτουργούσαν κανονικά.
Τα λεμόνια, καθώς και όλα τα όξινα εσπεριδοειδή, είναι ωφέλιμα σε περιπτώσεις σήψης, ιδιαίτερα του συκωτιού. Σε πολλές περιπτώσεις υποβοηθούν στην κινητοποίηση πολλών αδρανοποιημένων τοξικών καταλοίπων του οργανισμού τα οποία δεν μπορούν να αποβληθούν με άλλον τρόπο. Τα ποτά με χυμό λεμονιού βοηθούν πάρα πολύ όταν θέλουμε να αποβάλουμε τις ακαθαρσίες και τα ζυμωτικά παράγωγα ενός άρρωστου συκωτιού. Επανειλημμένα έχω εφαρμόσει δίαιτες εσπεριδοειδών με εξαιρετικά αποτελέσματα. Αλλά οι χυμοί των εσπεριδοειδών αδυνατίζουν το αίμα και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η απεκκριτική δίαιτα είναι μονάχα ένα μέρος αυτών που απαιτούνται για μια σωστή διαβίωση.
Λεμόνι για το κρυολόγημα και τον πυρετό
Τα λεμόνια είναι θαυμάσια για τα προβλήματα του λαιμού και για το συνάχι. Με τα πρώτα συμπτώματα κρυολογήματος πιείτε ένα ποτήρι ζεστής λεμονάδας χωρίς γλυκαντικό και δεν θα εκδηλωθεί το κρυολόγημα. Τα λεμόνια μπορεί να βοηθήσουν στη χώνεψη και να ενισχύσουν την αντίσταση του οργανισμού. Ένα μικρό λεμόνι κι ένας ωμός κρόκος αβγού σ’ ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού αποτελούν ένα εξαίρετο ελαφρό υπακτικό, κι ένα θρεπτικό ποτό. Αν, όμως, είστε υπερβολικά ευερέθιστοι, νευρικοί, ευαίσθητοι ή πολύ τοξινωμένοι, να προτιμάτε τους χυμούς και ζωμούς λαχανικών μάλλον, παρά τα εσπεριδοειδή.
Τα λεμόνια είναι θαυμάσια αντιπυρετικά, επειδή ο οργανισμός σε κατάσταση πυρετού ανταποκρίνεται στα εσπεριδοειδή καλύτερα απ’ ό,τι σε άλλες τροφές. Αν μπορούσαμε να ζούμε σωστά, θα διαπιστώναμε ότι τα εσπεριδοειδή είναι μια από τις πιο υπέροχες τροφές για τον οργανισμό. Λέγοντας “να ζούμε σωστά”, εννοώ ότι αν το δέρμα λειτουργούσε σωστά, θα μπορούσε να αναλάβει την αποβολή από το σώμα ενός μέρους των βλαβερών ουσιών. Όταν το σώμα δεν έχει καλή απέκκριση και οι τοξίνες κινητοποιούνται από τα εσπεριδοειδή, τα νεφρά είναι υποχρεωμένα να εργαστούν πέρα από τις δυνατότητες τους. Στην περίπτωση αυτή είναι προτιμότερο να χορηγούνται χυμοί λαχανικών αντί εσπεριδοειδών, έτσι ώστε να αποφευχθεί η κινητοποίηση των τοξαιμικών οξέων του οργανισμού. Οι χυμοί λαχανικών αποβάλλουν τα οξέα της οξαιμίας και δρουν περισσότερο ως καταπραϋντικά. Προτού αρχίσουμε να τρώμε λεμόνια θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα απεκκριτικά μας όργανα λειτουργούν κανονικά, γιατί αν δεν συμβαίνει αυτό, το κιτρικό οξύ θα προκαλέσει αναστάτωση. Αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα μια διαρκή καταρροή, καθώς και πολλές ιδιαίτερα όξινες αντιδράσεις στον οργανισμό.
25 έξυπνες χρήσεις για το λεμόνι
Τα λεμόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ αποτελεσματικά σε περιπτώσεις γρίπης. Ο παλιός μου δάσκαλος, ο δρ Β.Τζ. Ρόσινε, μου είχε συστήσει το εξής φάρμακο για τη γρίπη: Ψήνετε στο φούρνο ένα λεμόνι για 20 λεπτά. Μετά το κόβετε στη μέση και στύβετε το μισό σ’ ένα ποτήρι καυτό νερό. Αυτό το ρόφημα να το πίνετε κάθε μισή ώρα, για όσο κρατά ο πυρετός.
Το λεμόνι φαίνεται ότι έχει την ιδιότητα να αυξάνει τις εκκρίσεις μέσω του δέρματος και για το λόγο αυτό συντελεί στην πτώση του πυρετού. Εξάλλου έχει κάποια επίδραση στους ιούς της γρίπης, εφόσον είναι θαυμάσιο μικροβιοκτόνο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τουλάχιστον είκοσι διαφορετικοί μικροοργανισμοί που μπορούν να εξοντωθούν με τη χρήση του λεμονιού και μόνο. Για να κάνει το φάρμακο κατά της γρίπης πιο ολοκληρωμένο, ο δρ Ρόσινε χρησιμοποιούσε παράλληλα μ’ αυτό, αφέψημα από ευπατόριο για να εξασφαλίζει το ασβέστιο, που είναι απαραίτητο σε καταστάσεις πυρετού.
Dr Bernard Jensen – Τροφές που Θεραπεύουν – Εκδόσεις Διόπτρα