Ουρικό Οξύ: Τι είναι και τι συμβαίνει στο αίμα μας όταν αυξάνεται

Το ουρικό οξύ παράγεται από τη διάσπαση της πουρίνης, μιας ουσίας που βρίσκεται σε τροφές όπως τα αλλαντικά, η σαρδέλα και η μπύρα. Το

Το ουρικό οξύ παράγεται από τη διάσπαση της πουρίνης, μιας ουσίας που βρίσκεται σε τροφές όπως τα αλλαντικά, η σαρδέλα και η μπύρα.
Το ουρικό οξύ μεταφέρεται με το αίμα και φιλτράρεται από τα νεφρά. Η μεγαλύτερη ποσότητα ουρικού οξέος στο σώμα απορρίπτεται μέσω των ούρων.
Τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση ουρικής αρθρίτιδας. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι όλοι όσοι έχουν αυξημένο ουρικό οξύ θα εκδηλώσουν την πάθηση, ούτε ότι όλοι οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα έχουν ανεβασμένο ουρικό οξύ στο αίμα τους.

Τα επίπεδα του ουρικού οξέος ανεβαίνουν όταν το σώμα παράγει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ουρικού οξέος ή όταν τα νεφρά δεν απομακρύνουν αποτελεσματικά το ουρικό οξύ από τον οργανισμό.

Η συνηθέστερη κλινική εκδήλωση του ανεβασμένου ουρικού οξέος είναι η ουρική αρθρίτιδα (φλεγμονή των αρθρώσεων). Το υψηλό ουρικό οξύ μπορεί να οδηγήσει επίσης στο σχηματισμό πέτρας στα νεφρά ή στην ηπατική ανεπάρκεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνοδεύεται από άνοδο της αρτηριακής πίεσης, την εκδήλωση καρδιοπάθειας ή χρόνιας νεφροπάθειας. Παραμένει, όμως, ασαφές κατά πόσο το ανεβασμένο ουρικό οξύ αποτελεί αιτία ή προειδοποιητικό σημάδι για αυτές τις παθήσεις.
Οι βασικότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα είναι:

– η διατροφή (τροφές πλούσιες σε πουρίνες)
– τα διουρητικά φάρμακα
– η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
– η κληρονομικότητα
– οι διαταραχές του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός)
– τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
– η παχυσαρκία
– η ψωρίαση
– η δυσλειτουργία των νεφρών

www.onmed.gr

Διαβάστε τρόπους αντιμετώπισης του ουρικού οξέως με διατροφή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε