Ψευδάργυρος: Σημαντικό Ιχνοστοιχείο με πολλαπλές ιδιότητες

Ο ψευδάργυρος είναι ένα χημικό στοιχείο που συγκαταλέγεται στα μέταλλα. Οι άνθρωποι απαιτούν αυτό το στοιχείο σε ίχνη για την απαιτούμενη αύξηση και ανάπτυξή

Ο ψευδάργυρος είναι ένα χημικό στοιχείο που συγκαταλέγεται στα μέταλλα. Οι άνθρωποι απαιτούν αυτό το στοιχείο σε ίχνη για την απαιτούμενη αύξηση και ανάπτυξή τους. Δυστυχώς, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύσει τις απαραίτητες ποσότητες ψευδαργύρου. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν τρόφιμα, ποτά  που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο για να περιορίσουν την έλλειψη ψευδαργύρου.

Ο ψευδάργυρος βοηθά το σώμα να καθορίσει τα κύτταρα τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη, την πρόληψη των ασθενειών, την κύηση και την αναζωογόνηση. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος παίζει ένα σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, το αναπαραγωγικό σύστημα και τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Τα περισσότερα ένζυμα απαιτούν ψευδάργυρο για να μπορέσουν να καταλύουν αποτελεσματικά τον κυτταρικό μεταβολισμό.

Advertisment

Επίσης, το σώμα χρειάζεται ψευδάργυρο για να διευκολύνει την απελευθέρωση των ορμονών και την διαπερατότητα των νευρικών ερεθισμάτων. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος έχει ουσιαστικά χρησιμοποιηθεί για να καταστείλει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Ο ψευδάργυρος ενισχύει την αίσθηση της γεύσης και της οσμής καθώς και την παραγωγή πρωτεϊνών. Συνεπώς, η έλλειψη κατανάλωσης ψευδαργύρου οδηγεί σε πολλά προβλήματα όπως συζητείται παρακάτω.

Οι επιστήμονες έχουν περιγράψει διάφορες αιτίες της ανεπάρκειας ψευδαργύρου συμπεριλαμβανομένων των διατροφών χαμηλών σε ψευδάργυρο. Τα άτομα επίσης υποφέρουν από ανεπάρκεια ψευδαργύρου, όταν εκτεθούν σε πολύ χαλκό ή όταν το σώμα τους ξαφνικά έχει ζήτηση για υψηλότερη κατανάλωση ψευδαργύρου. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε έγκυες γυναίκες και σε αυτές που θηλάζουν. Επίσης, υπάρχουν ορισμένες ασθένειες όπως η κακή γαστρεντερική απορρόφηση που έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη ψευδαργύρου.

Η έλλειψη ψευδαργύρου αντιμετωπίζεται με αύξηση της ποσότητας του ψευδαργύρου που καταναλώνεται σε ημερήσια βάση. Δυσμενείς συνθήκες μπορούν να θεραπευθούν με την ημερήσια πρόσληψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ψευδάργυρο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανεπάρκειας ψευδαργύρου και περιλαμβάνει τροφές όπως: ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, σιτάρι, αρακάς, βρώμη, τα στρείδια, τα ψάρια, σπόροι κολοκύθας, αυγά, όσπρια, φασόλια, και το κρέας.

Advertisment

Επιπλέον, τα άτομα ενθαρρύνονται να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Ε, καθώς και μέταλλα όπως φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Αυτό θα αυξήσει την ικανότητα του σώματός τους να απορροφά αποτελεσματικά τον ψευδάργυρο που προσλαμβάνουν από τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα. Τα θαλασσινά τρόφιμα περιέχουν το υψηλότερο ποσοστό ψευδαργύρου. Τα στρείδια περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ψευδαργύρου σε αυτό το σύμπλεγμα των τροφίμων και έτσι ένα στρείδι προσφέρει περίπου 13mg ψευδαργύρου. Φυσικά, εφόσον τα οστρακοειδή είναι πολλές φορές φορτωμένα και με ένα κακό μέταλλο, τον υδράργυρο, θα πρέπει να γνωρίζουμε την προέλευσή τους και την ποιότητά τους.

Σε καθημερινή βάση τα παιδιά από ενός έως τριών ετών υποτίθεται ότι πρέπει να καταναλώνουν 7mg, αυτά από τέσσερα έως οκτώ χρονών υποτίθεται ότι πρέπει να καταναλώνουν 12mg, από εννέα έως 13 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν 23mg ενώ εκείνα μεταξύ 14 και 18 ετών πρέπει να τρώνε 34mg ενώ οι υπόλοιποι τουλάχιστον 40mg ψευδαργύρου.

nutrilabs.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Οι ιδανικοί χυμοί φρούτων για να δροσιστείτε τις ημέρες του καύσωνα
Χρήσιμα διατροφικά tips για να επιβιώσουμε στον καύσωνα
Πώς συντηρούνται οι ντομάτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση