,

Τα αντιοξειδωτικά βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία μεταφέρει την ζάχαρη (γλυκόζη) στα κύτταρα των μυών, επιτρέποντας τους να παράγουν γρήγορα ενέργεια. Όταν υπάρχουν υψηλά

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία μεταφέρει την ζάχαρη (γλυκόζη) στα κύτταρα των μυών, επιτρέποντας τους να παράγουν γρήγορα ενέργεια. Όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης, λόγω κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, μπορεί να προκληθεί “αντίσταση στην ινσουλίνη”, η οποία εμπλέκεται στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου ΙΙ, στο μεταβολικό σύνδρομο και σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επίσης πιστεύεται ότι οι φλεγμονές συμβάλλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Advertisment

Μια νέα μελέτη προτείνει ότι η λήψη μεγαλύτερων ποσότητας αντιοξειδωτικών στοιχείων που ονομάζονται ανθοκυανίνες και φλαβόνες μπορεί να αποτρέψει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τις φλεγμονές σε γυναίκες. Σε μια συγκριτική μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την ποσότητα των αντιοξειδωτικών που έλαβαν 1997 γυναίκες μεταξύ 18 και 76 ετών, οι οποίες πήραν μέρος στην μελέτη TwinsUK από το 1996 έως το 2000. Τα άτομα αυτά συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο ως προς το τι έτρωγαν και πόσο συχνά, το οποίο συμπεριελάμβανε 131 διαφορετικά είδη τροφών και υπόκειντο σε εξετάσεις αίματος.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η λήψη των αντιοξειδωτικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες και φλαβόνες μειώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τις φλεγμονές. Ειδικότερα, τα άτομα τα οποία ελάμβαναν περισσότερο από 20% ανθοκυανινών (39.9 mg ημερησίως), είχαν κατά 9.5% χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης (6.04 vs. 6.67 microUnits/milliliter, p < 0.05), 18.2% χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης που δημιουργεί φλεγμονή hs-CRP (1.49 vs. 1.82 milligrams/Liter, p < 0.05), και 8.3% χαμηλότερα επίπεδα της μονάδας μέτρησης της αντίστασης στην ινσουλίνη που ονομάζεται HOMA-IR (1.22 vs. 1.33, p < 0.05) σε σύγκριση με αυτά που ελάμβαναν μικρότερη από 20% ποσότητα ανθοκυανινών (3.54 mg ημερησίως).

Όσον αφορά τις φλαβόνες, τα άτομα που ελάμβαναν ποσότητα μεγαλύτερη 20% (4.21 mg ημερησίως) είχαν 8,3% υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης που ονομάζεται αντιπονεκτίνη, η οποία είναι σε υψηλά ποσοστά στους λεπτούς και υγιής ανθρώπους (7.74 vs. 7.10 milligrams/Liter, p < 0.05), 7.8% χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης (6.06 vs. 6.57, p < 0.05), και 6.9% χαμηλότερα επίπεδα HOMA-IR (1.22 vs. 1.31, p < 0.05) σε σύγκριση με τα άτομα που ελάμβαναν χαμηλότερο από 20% φλαβόνων (0.59 mg ημερησίως).

Advertisment

Το ενθαρρυντικό στοιχείο αυτής της μελέτης είναι ότι η λήψη αντιοξειδωτικών τα οποία παρέχουν αυτά τα οφέλη στην υγεία μπορεί να επιτευχθεί εύκολα μέσω της διατροφής. Ειδικότερα, η λήψη περισσότερο από 20% ανθοκυανινών (39.9 mg ημερησίως) μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση μιας μερίδας σταφυλιών (78 gr), φράουλες (105 gr), βατόμουρα (90 gr), μύρτιλλα (21 gr), ή blackberries (39 gr). Τα τα υψηλότερα επίπεδα φλαβόνων (4.21 mg ημερησίως) μπορούν να επιτευχθούν με την κατανάλωση 2,5 πορτοκαλιών (120 gr το καθένα).

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι “η λήψη μεγάλων ποσοτήτων ανθοκυανινών και φλαβόνων είχε ως αποτέλεσμα την βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στο hs-CRP”.

Greg Arnold, DC, CSCS, January 31, 2014, abstracted from “Intakes of Anthocyanins and Flavones Are Associated with Biomarkers of Insulin Resistance and Inflammation in Women” in the February 2014 issue of the Journal of Nutrition

www.eleodi.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους
Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Για πρώτη φορά ειδική επέμβαση σε άτομο με αυτισμό
«Period Poverty»: Δωρεάν προϊόντα για την έμμηνο ρύση στα ελληνικά σχολεία
Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας, το 2023, λόγω του κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση