, ,

Θεραπεύστε τα κατοικίδιά σας με βότανα

Θα ξεκινήσω δηλώνοντας ότι δεν θα πρέπει να επιχειρήσει κανείς θεραπεία με βότανα για το κατοικίδιο ζώο του, αν δεν είναι βέβαιος για το

Θα ξεκινήσω δηλώνοντας ότι δεν θα πρέπει να επιχειρήσει κανείς θεραπεία με βότανα για το κατοικίδιο ζώο του, αν δεν είναι βέβαιος για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και δεν έχει γνώση για τον τρόπο χρήσης των θεραπευτικών βοτάνων. Μην μαντέψετε… Ελέγξτε σε έναν κτηνίατρο πρώτα!
Οι παρακάτω συμβουλές δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν τη διάγνωση και τις συμβουλές ενός κτηνιάτρου, όμως οι περισσότερες είναι απλές, ασφαλείς, και αποτελεσματικές.

Να έχετε στον νου σας πάντα ότι οι γάτες, τα σκυλιά και τα άλλα μικρά πλάσματα έχουν πολύ μικρότερο πεπτικό σύστημα από ότι εμείς οι άνθρωποι. Τα φρέσκα βότανα δεν πέπτονται ως έχουν, όπως στον άνθρωπο. Ως εκ τούτου, η μορφή βάμματος από ένα βότανο θα λειτουργήσει καλύτερα. Οι δόσεις πρέπει να είναι συμβατές με το βάρος του κατοικίδιου ζώου σας. Μικρή ποσότητα για τα μικρά ζώα, μεγαλύτερη για μεγάλα. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο που ακολουθεί αυτές τις πρακτικές. Είναι καλύτερα να δίνουμε πολλές μικρές δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί για μία μεγάλη. Αυτό θα επιταχύνει την δράση των βοτάνων στο σύστημα του κατοικίδιου ζώου σας και θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα πολύ πιο γρήγορα. Και όπως και με εμάς, κανένα βότανο δεν πρέπει να δίνουμε, σε οποιοδήποτε ζώο, σε συνεχή βάση. Το σώμα τους θα αρχίσει να το συνηθίζει και όταν συμβεί αυτό, τότε το βότανο αχρηστεύεται ιατρικώς.

Advertisment

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας για κάθε βοτανική θεραπεία για το κατοικίδιο ζώο σας είναι δύο εβδομάδες, με μια εβδομάδα απόσταση. Αυτό δίνει το χρόνο στο σώμα για να λειτουργήσει από μόνο του, και σας δίνει χρόνο για το εάν η θεραπεία με βότανα πρέπει να συνεχιστεί. Υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό, όπως και με όλους τους κανόνες, καθώς και στα βότανα που παίρνουν λίγο χρόνο για να συσσωρευτούν στο σώμα για να είναι αποτελεσματικά. Μην δίνετε τα βότανα που δεν θα παίρνατε εσείς, εσωτερικά ή εξωτερικά. Οποιοδήποτε φυτικό φάρμακο που χρησιμοποιείτε για τον εαυτό σας μπορεί να προσαρμοστεί για χρήση για το κατοικίδιο ζώο σας Απλά να θυμάστε να χρησιμοποιείτε βάμματα όποτε είναι δυνατόν και ισχυρότερα τσάγια όταν είναι απαραίτητο.

Για τη συνολική καλή υγεία, θα πρέπει να εξετάσουμε και τη διατροφή τους. Υπάρχουν πολλές φυσικές δίαιτες που έχουν προταθεί σήμερα για όλα τα είδη των ζώων συντροφιάς. Κάνετε μια μικρή έρευνα για τις διατροφικές ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας. Το ωμό κρέας αν προστεθεί στη διατροφή μιας γάτας ή σκύλου, μπορεί να ξεκαθαρίσει πολλές ασθένειες, όπως και η προσθήκη των φρούτων και των λαχανικών. Εάν τα ταΐζετε με έτοιμο φαγητό, δώστε τους το καλύτερο που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, και προσθέστε στοιχεία σε αυτό, όταν μπορείτε. Για τα πτηνά συντροφιάς, υπάρχει πολλή συζήτηση για την δίαιτά τους και διαφωνία για το αν είναι καλύτεροι οι σπόροι ή τα πελετς. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο είναι πλήρης διατροφή μόνη της. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι απαραίτητα για τη συνολικά καλή υγεία και τη διατροφή των πτηνών συντροφιάς. Για πολλά είδη σπίνου, η ζωντανή τροφή σε μορφή εντόμων είναι απαραίτητη. Γι αυτό η έρευνα σας για σωστή διατροφή για κάθε ζώο είναι τόσο σημαντική. Χρόνια υγιούς ζωής μπορούν να προστεθούν στο κατοικίδιο ζώο σας, όταν η διατροφή του είναι η σωστή!

Όταν αλλάζετε την διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας, να το κάνετε σταδιακά. Προσθέστε ένα νέο στοιχείο κάθε φορά, και αφήστε απόσταση από το ένα στο άλλο. Με αυτόν τον τρόπο, εάν υπάρχει αρνητική αντίδραση, μπορείτε να εντοπίσετε γρήγορα ποιο είναι το πρόβλημα. Δεν ταιριάζει η κάθε τροφή σε κάθε ζώο.
Το φως του ήλιου είναι επίσης απαραίτητο για την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας. Βοηθά το σώμα να μετατρέψει τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα που τροφοδοτούν τις ανάγκες των συστημάτων τους. Στη θέση του ήλιου, χρησιμοποιήστε φωτισμό πλήρους φάσματος, όπως το Vita-Lite ή ισοδύναμο. Αυτά είναι ιδανικά για τα εσωτερικά κατοικίδια ζώα σας, όπως τα πουλιά, τα ερπετά και τα αμφίβια.

Advertisment

Εδώ είναι μερικά βότανα για τα κοινά προβλήματα:

Μάτια:
Ένα τσάι από ευφραζία, που χρησιμοποιείται ως πλύση, είναι ιδανικό για τα ερεθισμένα μάτια σε όλα τα κατοικίδια ζώα. Επίσης, χορηγείται από το στόμα για την ενίσχυση των εσωτερικών μηχανισμών και για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε ένα αλατούχο διάλυμα. Διαλύεται 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι της θάλασσας σε 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό. Προσθέστε 1 σταγόνα εκχυλίσματος κιτρινόριζα (goldenseal) σε 1 κουταλιά αλατούχου διάλυματος και όταν κρυώσει, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Συρρικνώνει τους πρησμένους ιστούς και τους απολυμαίνει.

Κνησμός:
Η συνήθης αιτία της φαγούρας οφείλεται σε τσιμπήματα ψύλλων. Μερικά ζώα είναι αλλεργικά στα τσιμπήματα ψύλλων και εκεί επιδεινώνεται το πρόβλημα. Μαγιά μπίρας συνιστάται. 1 κουταλάκι του γλυκού ή 1 δισκίο την ημέρα αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Όμως προσοχή! Ορισμένα ζώα είναι αλλεργικά στη μαγιά μπίρας και μπορεί να υπάρξει αντίδραση με ξηρά μπαλώματα του δέρματος, με κνησμό εξίσου άσχημο όπως αυτός που δημιουργούν οι ψύλλοι. Εάν χρησιμοποιήσετε μαγιά μπίρας, έχετε τον νου σας για αυτά τα είδη των προβλημάτων του δέρματος, για να την διακόψετε μόλις εμφανιστεί ένα από αυτά τα συμπτώματα. Μια καλή λύση για την φαγούρα στο δέρμα είναι το λάδι τεϊόδεντρου, τρίβονται πάνω από το έμπλαστρο. Η πικρή γεύση θα αποθαρρύνει το ζώο από το να ξυθεί και το λάδι λειτουργεί καλά για να θεραπεύσει την ξηρότητα. Μην το χρησιμοποιείτε κοντά στα μάτια ή στα γεννητικά όργανα. Η αλόη είναι επίσης καλή για τα συγκεκριμένα ξηρά μπαλώματα. Μια άλλη μέθοδος είναι να τοποθετηθεί μια φέτα αγγουριού πάνω από το “ζεστό” σημείο, κρατώντας το εκεί για λίγα λεπτά, και στη συνέχεια τρίψτε αλόη ή λάδι τεϊόδεντρου πάνω από την περιοχή.

Το σαμπουάν που χρησιμοποιείτε, ή το περιλαίμιο ψύλλων, μπορεί να προκαλούν την φαγούρα. Κάντε μπάνιο στο ζώο με φυσικό σαμπουάν -κατά προτίμηση κάτι που έχει αλόη, και βρείτε μια εναλλακτική λύση αντί του κολάρου! Δεν θα φορούσατε χημικές ουσίες γύρω από το λαιμό σας…

Μπορείτε να κάνετε ένα φυτικό μίγμα για το κατοικίδιο ζώο σας ως εξής: 2 φλιτζάνια φρέσκο δυόσμο, φλισκούνι ή δεντρολίβανο.
1 λίτρο βραστό νερό.
4 λίτρα ζεστό νερό.
Χύστε το βραστό νερό πάνω από τα βότανα και τα αφήστε τα για 30 λεπτά. Σουρώστε το υγρό διάλυμα και αραιώστε με το ζεστό νερό.

Απλώστε στο τρίχωμα του ζώου το διάλυμα, και αφήστε το να στεγνώσει σε αεριζόμενο χώρο. Το χρησιμοποιούμε στην πρώτη ένδειξη παρουσίας ψύλλων. Πρέπει να επαναλάβουμε για τρεις έως τέσσερις ημέρες. Είναι εντελώς ασφαλές. Αν η φαγούρα επιμένει, και οι ψύλλοι ή η κακή διατροφή δεν είναι οι ένοχοι, χρησιμοποιήστε ένα μίγμα γλυκόριζας, ρίζας ταραξιακού (Dandelion Root), και Cat’s Claw σε ισόποσες σταγόνες κάθε βάμματος για δύο εβδομάδες. Η γλυκόριζα περιέχει φυσική κορτιζόνη, και θα συμβάλει στην αναζωογόνηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Για να απαλλαγείτε από τους ψύλλους στο χαλί σας, αφού βγάλετε τα ζώα συντροφιάς από το δωμάτιο, πασαλείψτε βόρακα πάνω από το χαλί και τρίψτε το. Περιμένετε λίγο και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα για να τον αφαιρέσετε. Αυτή είναι μια ασφαλής, μη χημική μέθοδος για τον έλεγχο των ψύλλων. Εφαρμόστε την μέθοδο μια φορά την εβδομάδα μέχρι μέχρι την εξάλειψη του προβλήματος.

Κοψίματα
Η φρέσκια αλόη είναι εξαιρετική για αυτά τα παράξενα κοψίματα και τις γρατζουνιές που δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς το κατοικίδιο μας απέκτησε. Είναι ένα φυσικό αντισηπτικό, και θα κρατήσει υγρό τον χώρο έως ότου θεραπευτούν. Ένα άλλο καλό προϊόν είναι το Bag Balm που είναι διαθέσιμο στα καταστήματα ζωοτροφών. Διατηρεί το δέρμα υγρό και εύπλαστο, έτσι ώστε το δέρμα να επουλωθεί. Γίνονται πιο γρήγορα καλά οι ουλές, όταν η περιοχή διατηρείται υγρή, αλλά όχι βρεγμένη. (Συμβουλή: Το Bag Balm, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να έχετε ισχυρά νύχια. Είναι επίσης εξαιρετικό για τα σκασμένα χείλη του χειμώνα!). Εναλλακτικά, μπορείτε να καθαρίσετε την πληγή με μια πλύση με κιτρινόριζα και να απλώσετε αλόη.

Αποστήματα:
Πρώτη δουλειά είναι να σπάσουμε το απόστημα. Φτιάχναμε ένα διάλυμα betadine με νερό έως ότου μοιάζει με το τσάι, και στη συνέχεια με ένα σταγονόμετρο το ρίχνουμε μέσα στην τρύπα. Κάνετε αυτό τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα. Σημαντικό είναι να ψαλιδίσουμε τη γούνα γύρω από το απόστημα που δεν θα καλύψουμε με επίδεσμο γιατί δεν μπορεί να στραγγίξει σωστά. Πρέπει να θεραπευθεί από μέσα προς τα έξω. Αν είναι πολύ βαθύ, μπορεί να χρειαστεί έναν κτηνίατρο για να βάλει μια διαρροή. Αρχίζουμε ταυτόχρονα αντιβιοτικά βότανα από το στόμα, για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση οποιασδήποτε μόλυνσης που μπορεί να προκύψει. Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσετε χαμομήλι στην πληγή για την πρόληψη λοίμωξης. Αν δεν αρχίσει να ξεκαθαρίζει μέσα σε μια εβδομάδα, θα πρέπει να έχουμε επαγγελματική βοήθεια για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Πρόβλημα στην μεταφορά με αυτοκίνητο:
Μήπως το κατοικίδιο σας αρρωσταίνει όταν κάνετε ταξίδια με το αυτοκίνητο; Δοκιμάστε δίνοντας του μερικές σταγόνες από εκχύλισμα ρίζας τζίντζερ πριν από το ταξίδι. Αν πρόκειται για ένα μακρύ ταξίδι, μπορεί αν θέλετε να του δώσετε και άλλο τζίντζερ στα μισά του δρόμου.

Μετεωρισμός:
Μήπως το κατοικίδιο ζώο σας έχει συσσώρευση αερίων στο έντερο; Δύο μέτρα μπορούν να ληφθούν που θα δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα. Το ένα είναι να δώσουμε μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι. Το αναμειγνύουμε στην τροφή τους μία φορά την ημέρα. Μια άλλη μέθοδος είναι να δώσουμε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο, πάλι στο φαγητό καθημερινά. Δοκιμάστε την μία μέθοδο, και δώστε λίγο χρόνο. Αν δεν λειτουργήσει, τότε δοκιμάστε την άλλη. Εάν το πρόβλημα επιμένει, κοιτάξτε τη διατροφή του.

Λοιμώξεις:
Δώστε ένα βάμμα ίσης ποσότητας -σε σταγόνες- εχινάκεια και κιτρινόριζα. Εάν η ασθένεια εξακολουθεί να υφίσταται μετά από δύο εβδομάδες, δοκιμάστε ένα συνδυασμό διαφόρων φυτικών αντιβιοτικών μετά από προσεκτική διάγνωση του κτηνίατρού σας. Εάν το ζώο ανακάμπτει γρήγορα, να συνεχίσει να δίνετε τα βότανα για λίγες ημέρες ακόμη, για να βοηθήσουν στην επούλωση.
Καλό είναι να δίνουμε μια κάψουλα λαδιού σκόρδου στο φαγητό τους μια φορά την εβδομάδα. Κρατάει τα έντομα μακριά, και το ανοσοποιητικό σύστημα υγιές.

Αφυδάτωση:
Όταν ένα κατοικίδιο ζώο είναι αφυδατωμένο, λόγω ασθένειας ή τραυματισμού, μπορείτε να του δώσετε Pedialyte. Εναλλακτικά, μπορείτε και Gatorade. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη στο Gatorade είναι υψηλή, πράγμα που δεν είναι καλό για μακροχρόνια χρήση στα κατοικίδια ζώα μας. Αν το χρησιμοποιήσουμε, το αραιώνουμε 50% με καθαρό νερό. Υπάρχουν επίσης, σε σκόνη ηλεκτρολύτες που διατίθενται στα περισσότερα καταστήματα ζωοτροφών που είναι εξ ίσου καλοί και είναι φθηνότεροι. Διαλύματα ηλεκτρολυτών δίνονται αντί νερού για τις πρώτες 24 ώρες. Θα βοηθήσουν επίσης κατοικίδια ζώα που έχουν ταξιδέψει για να ξεπεράσουν το άγχος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα ερπετά, τα αμφίβια και τα πτηνά όλων των τύπων.

Έλκη:
Εάν το κατοικίδιο ζώο σας πάσχει από έλκη, να του δώσει δύο σταγόνες καθένα από καλέντουλα, σύμφυτο, πολυκόμπι και τσουκνίδα δύο φορές την ημέρα. Συνδέστε αυτό με μια ήπια, εύπεπτη δίαιτα μέχρι το έλκος να επουλωθεί.

Άγχος, Στρες:
Όταν το κατοικίδιο ζώο σας πάσχει από στρες ή άγχος, δοκιμάστε ένα συνδυασμό από εκχυλίσματα βρώμης, βαλεριάνας και χαμομηλιού. Τρίψτε λίγο λάδι λεβάντας κοντά στο ρύγχος του ζώου και ή στον χώρο του ύπνου του. Και να θυμάστε ότι αν έχετε εσείς στρες, θα έχει και το ζώο σας, οπότε θα βοηθήσει γενικότερα αν μυρίζετε κι εσείς την λεβάντα για να ηρεμήσετε.

Ορφανά:
Για ένα ορφανό, πρώτα να βρείτε κατσικίσιο γάλα – όσο πιο φρέσκο, τόσο το καλύτερο – για να αντικαταστήσετε το μητρικό γάλα. Το κατσικίσιο γάλα είναι απείρως καλύτερο από αυτό σε σκόνη που υπάρχει στα καταστήματα. Το γάλα το δίνουμε αφού το θερμάνουμε. Για τα κουτάβια και τα γατάκια, είναι χρήσιμο να τρίβετε το πρόσωπο και την πρωκτική τους περιοχή με ένα ζεστό επίχρισμα. Αυτό θα τονώσει το σύστημά τους, όσο και όταν το κάνει η μητέρα τους ενώ τρέφονται από αυτήν. Μία φορά την ημέρα, προσθέστε λίγο σπιρουλίνα (σκόνη) στο γάλα. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο που είναι απαραίτητη σε ορφανά μωρά, αφού παρέχει πολλές απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Εγκυμοσύνη:
Φύλλα βατομουριάς δίνουμε καθημερινά σε όλη την εγκυμοσύνη ενός κατοικίδιου ζώου (θηλαστικά), που θα βοηθήσουν στην τόνωση της μήτρας και στην επούλωση της μετά τον τοκετό. Επίσης βοηθούν και στης παραγωγής γάλακτος.

Ηπατίτιδα:
Γαϊδουράγκαθο και κουρκούμη είναι η προτιμώμενη θεραπεία για την ασθένεια αυτή, όπως και για τις περισσότερες παθήσεις του ήπατος, στα περισσότερα ζώα.

Διάρροια, εμετός:
Σκόνη φλοιoύ φτελιάς είναι χρήσιμη για τη θεραπεία της διάρροιας, εμετού, και για τα ευαίσθητα στομάχια των κατοικίδιων ζώων.

Λαμπερό τρίχωμα:
Ένα κουταλάκι του γλυκού (λιγότερο για τα πολύ μικρά ζώα, όπως οι γάτες) μουρουνέλαιο στάζουμε στο φαγητό του κατοικίδιου μας μία ή δύο φορές την εβδομάδα και θα του δώσει ένα παχύ, λαμπερό τρίχωμα, καθώς και πολλά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα του.

Γύρη:
1/4 κουταλάκι του γλυκού για κάθε 5 κιλά του ζώου, δύο έως τρεις φορές εβδομαδιαίως, βοηθά στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Θα αποκαταστήσει επίσης τις ισορροπίες των ορμονών, ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα και θα ηρεμήσουν συμπτώματα των κοινών αλλεργιών. Δώστε γύρη καθημερινά σε περιόδους στρες ή ασθένειας.

Βιταμίνη C:
Δίνοντας 1000 mg έως 2000 mg ανά ημέρα για τρεις μήνες σε κουτάβια από τις μεγάλες φυλές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσπλασίας του ισχίου. Δώστε 500 mg έως 1000 mg ημερησίως για την αρθρίτιδα σε σκύλους και γάτες. 500 mg κάθε μέρα μπορεί να αποτρέψει προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα στις γάτες.

Προσοχή:
Μην δίνετε λευκή ιτιά στις γάτες ή γατάκια. Πολλά αιλουροειδή είναι αλλεργικά στην σαλικίνη, το δραστικό συστατικό της λευκής ιτιάς και το φάρμακο που προέρχεται από αυτή, όπως και στην ασπιρίνη. Αναπληρώστε με σπειραία (φιλιππενδούλα) για παυσίπονο αντί αυτών.

The Herbal Encyclopedia: A Practical Guide to the Many Uses of Herbs

www.ftiaxno.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η κλιματική αλλαγή έφερε κόκκινες «μέλισσες νάνους» στην Ευρώπη - Συναγερμός στους μελισσοκόμους
Παγκόσμια ημέρα Σκύλων: Η 26η Αυγούστου είναι αφιερωμένη στον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου
10 πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε να εκπαιδεύετε τον σκύλο σας
Η ψυχολογία της ενσυναίσθησης: Γιατί πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα ζώα περισσότερο από τους ανθρώπους;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση