Φαρμακευτική εταιρεία έκανε πειράματα σε ορφανά παιδιά

Το περιστατικό συνέβη στην Ιρλανδία στις αρχές της δεκαετίας του 30. Σαν πειραματόζωα από τη φαρμακευτική εταιρία, επιλέχθηκαν 2.051 παιδιά που ζούσαν στα ορφανοτροφεία

Το περιστατικό συνέβη στην Ιρλανδία στις αρχές της δεκαετίας του 30. Σαν πειραματόζωα από τη φαρμακευτική εταιρία, επιλέχθηκαν 2.051 παιδιά που ζούσαν στα ορφανοτροφεία της περιοχής του Cork, και τα οποία στην κυριολεξία εάν πάθαιναν κάτι δεν θα τα αναζητούσε κανείς. Δεν είχαν γονείς, ή ήταν παρατημένα παιδιά ανύπαντρων μητέρων.

diftheritida2-300x223Τα παιδιά εμβολιάστηκαν κρυφά στο πλαίσιο των δοκιμών για το εμβόλιο της διφθερίτιδας. Ο καθηγητής Michael Dwyer, από το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Cork, βρήκε τα στοιχεία αυτά μετά από αναζήτηση σε δεκάδες χιλιάδες αρχεία και παλιές ιατρικές εκδόσεις. Αυτό που δεν βρήκε είναι αν είχε δοθεί οποιαδήποτε συγκατάθεση για τις παράνομες δοκιμές φαρμάκων ή κάποια στοιχεία για σχετικά με τις επιδράσεις του εμβολίου στα παιδιά. Λίγο καιρό μετά το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρίας βγήκε μαζικά στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Advertisment

«Αυτό που βρήκα είναι μόνο η κορυφή ενός πολύ μεγάλου και βυθισμένου παγόβουνου», τονίζει ο Dwyer και συνεχίζει: «Το γεγονός ότι αναφορές για αυτές τις δοκιμές δημοσιεύθηκαν στα περισσότερα έγκυρα ιατρικά περιοδικά, δείχνει ότι αυτό το είδος των πειραμάτων σε ανθρώπους ήταν ευρέως αποδεκτό από τους γιατρούς ενώ προωθήθηκε από τις αρχές που είχαν υπό τον έλεγχό τους ιδρύματα φιλοξενίας παιδιών».

Όλα ξεκίνησαν όταν από ένα τυχαίο γεγονός. Ένας φίλος του καθηγητή πήγε να επισκεφτεί μια μονή στην περιοχή Tuan, της ευρύτερης περιφέρειας και βρέθηκε μπροστά την ώρα της ανακάλυψης ενός ομαδικού τάφου δίπλα στο μοναστήρι, με τους σκελετούς από 800 παιδιά αγνώστων στοιχείων μέσα σε μια δεξαμενή λυμάτων. Το κτίριο τη δεκαετία του 1930 λειτουργούσε σαν το ορφανοτροφείο της μονής.

www.invitromagazine.gr

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ChatGPT: Πόσο ικανό είναι να σχεδιάσει αποτελεσματικά νέα φάρμακα;
Φάρμακο για την παχυσαρκία μειώνει κατά 60% τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο ενέσιμο φάρμακο για την πρόληψη από τον HIV
Αντικαταθλιπτικό φάρμακο αποδείχτηκε πιο αποτελεσματικό για το άγχος παρά για την κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση