, , ,

Λέει το παιδί σας ψέματα; Μπορείτε να χαρείτε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Αν το παιδί σας λέει ψέματα, ίσως τα πράγματα να μην είναι τόσο ανησυχητικά όσο θεωρείτε! Καναδοί ψυχολόγοι από το Ινστιτούτο Μελέτης του Παιδιού

Αν το παιδί σας λέει ψέματα, ίσως τα πράγματα να μην είναι τόσο ανησυχητικά όσο θεωρείτε!

Καναδοί ψυχολόγοι από το Ινστιτούτο Μελέτης του Παιδιού στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο αποκαλύπτουν μέσω νέας έρευνας ότι τα παιδιά που λένε ψέματα από νωρίς, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν καλύτερα μετέπειτα στη ζωή τους.

Advertisment

Και αυτό διότι, όπως διαπίστωσαν, για τη διατύπωση ενός έξυπνου ψέματος απαιτούνται περίπλοκες εγκεφαλικές διεργασίες, οι οποίες αποτελούν δείκτη πρώιμης ευφυΐας του παιδιού.

Παράλληλα, συνδέεται με την ανάπτυξη περιοχών του εγκεφάλου που επιτρέπουν την «εκτελεστική λειτουργία» και προϋποθέτει υψηλότερης τάξης σκέψη και συλλογισμό.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από παιδιά και εφήβους 2 έως 17 ετών.

Advertisment

Σύμφωνα με τους συσχετισμούς, όσα μπορούσαν να πουν ψέματα είχαν ήδη φτάσει σε σημαντικό στάδιο της ανάπτυξής τους, ενώ μόνο το 1/5 των δίχρονων παιδιών είχαν τη συγκεκριμένη… ικανότητα.

Ωστόσο, αντίθετα, στην ηλικία των τεσσάρων, το 90% των παιδιών ήταν «ικανά» να λένε ψέματα, ενώ στα 12 όλα τα παιδιά λένε ψέματα.

«Οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν αν το παιδί τους πει ένα αθώο ψέμα. Δεν θα γίνει γι΄ αυτό τον λόγο παθολογικός ψεύτης. Σχεδόν όλα τα παιδιά λένε ψέματα. Αποτελεί ένδειξη ότι έφτασαν σ΄ ένα νέο ορόσημο στην ανάπτυξή τους. Αυτά που έχουν καλύτερη γνωστική ανάπτυξη λένε ψέματα επειδή μπορούν να καλύπτουν τα ίχνη τους», σχολιάζει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μελέτης του Παιδιού στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Κανγκ Λι.

www.onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση