Άρθρο του Διατροφολόγου John Summerly
Το μηλόξυδο είναι μια ουσία που μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο για πολλές παθήσεις, από τη γρίπη μέχρι τα κονδυλώματα κι από τα ηλιακά εγκαύματα μέχρι την πιτυρίδα. Ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολλών σοβαρών ασθενειών για τις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι θα στρέφονταν αμέσως στα φάρμακα. Παρακάτω περιγράφονται 8 λόγοι με τους οποίους το μηλόξυδο μπορεί να μετατρέψει την κουζίνα σας στο καλύτερο φαρμακείο.
Advertisment
Το βιολογικό μηλόξυδο περιέχει τη «μητέρα», μια ουσία η οποία μοιάζει με ιστό αράχνης και κάνει το μηλόξυδο να φαίνεται ελαφρώς παγωμένο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα πρέπει να καταναλώνεται το μηλόξυδο.
Το βιολογικό μηλόξυδο μπορεί να εξολοθρεύσει τις ψείρες του κεφαλιού, να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, να διευκολύνει την πέψη, να χρησιμοποιηθεί στην πρόληψη της γρίπης, στην αντιμετώπιση της ακμής και στη μείωση της φλεγμονής. Επίσης, σκοτώνει τους μύκητες, εξισορροπεί το pH, διαλύει τις πέτρες στα νεφρά και βοηθά στην ανακούφιση από τις αλλεργίες, τις ημικρανίες, το άσθμα, τη ναυτία, την καούρα και συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα. Η επιστήμη έχει επίσης επαληθεύσει τα στοιχεία που υπήρξαν αποτέλεσμα εμπειρίας όλα αυτά τα χρόνια.
8 λόγοι για να χρησιμοποιήσετε μηλόξυδο
Advertisment
1) Διαβήτης
Η επίδραση του μηλόξυδου στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ένα πολλά υποσχόμενο όφελος για την υγεία που έχει διερευνηθεί ιδιαίτερα διεξοδικά. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη (White, A. Diabetes Care, Νοέμβριος 2007) που πραγματοποιήθηκε σε 11 άτομα που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 βρέθηκε ότι η λήψη 2 κουταλιών της σούπας μηλόξυδο πριν από τον ύπνο μείωσε μέχρι το πρωί τα επίπεδα γλυκόζης κατά 4% -6%. Σε μια άλλη μελέτη από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, οι συμμετέχοντες ήπιαν ένα μείγμα από 20 γραμμάρια μηλόξυδο και 40 γραμμάρια νερό. Τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης κατά 34% μετά το γεύμα. Το μηλόξυδο ίσως αποτελεί το πιο οικονομικό φάρμακο στην ιστορία, αλλά οι περισσότεροι διαβητικοί δεν το χρησιμοποιούν ακόμα.
2) Αλλεργίες
Αυτή η θαυματουργή ουσία βοηθά στη διάσπαση των βλεννών σε όλο το σώμα και τον καθαρισμό των λεμφαδένων. Όσο απίστευτο κι αν σας φαίνεται, έρευνες έχουν δείξει ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αλλεργιών λόγω της ικανότητάς του να μειώνει τις βλέννες και τη ρινική συμφόρηση. Η μείωση των συμπτωμάτων των αλλεργιών βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων και των σχετικών συμπτωμάτων, όπως είναι ο πονόλαιμος και ο πονοκέφαλος.
3) Υψηλή χοληστερίνη
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2006 παρουσίασε στο περιοδικό «Medscape General Medicine» αποδείξεις ότι το μηλόξυδο μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σε ξένο ιατρικό περιοδικό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια διατροφή που περιέχει αρκετή ποσότητα μηλόξυδου μπορεί να αυξήσει την HDL (καλή χοληστερίνη) και να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι το μηλόξυδο βοηθά στον έλεγχο τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης (Journal of Agricultural and Food Chemistry, 22 Ιουνίου 2011).
4) Πίεση αίματος και καρδιά
Σε κάποια άλλη μελέτη που έγινε σε αρουραίους διαπιστώθηκε ότι το μηλόξυδο μπορεί να μειώσει την υπέρταση. Σε κάποια μεγάλη μελέτη παρατήρησης διαπιστώθηκε επίσης ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν λάδι και ξύδι στη σαλάτα τους 5-6 φορές την εβδομάδα παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι «αυτή η μείωση της πίεσης του αίματος μπορεί να προκαλείται από τη σημαντική μείωση της δράσης της ρενίνης και την επακόλουθη μείωση της αγγειοτασίνης ΙΙ». Το κάλιο στο ξύδι «εξισορροπεί τα επίπεδα νατρίου στο σώμα, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης εντός φυσιολογικών ορίων». Το μηλόξυδο περιέχει επίσης μαγνήσιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη χαλάρωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και κατά συνέπεια στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
5) Επαναφορά της όξινης / αλκαλικής ισορροπίας και εξισορρόπηση των εσωτερικών συστημάτων του σώματος
Μερικοί επαγγελματίες εναλλακτικών θεραπειών συνιστούν τη χρήση μηλόξυδου για την αποκατάσταση της αλκαλικής ισορροπίας. Σύμφωνα με τη θεωρία της αλκαλικής διατροφής, το αίμα μας είναι ελαφρώς αλκαλικό (με ένα φυσιολογικό επίπεδο pH μεταξύ 7,35 και 7,45) και γι’ αυτό τον λόγο η διατροφή μας πρέπει να αντανακλά αυτό το επίπεδο pH. Το σώμα μας προσπαθεί συνεχώς να επιτύχει αυτή την ισορροπία και το μηλόξυδο το βοηθά να διατηρήσει ένα φυσιολογικό επίπεδο αλκαλικού pH. Έρευνες έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα οξέων (χαμηλότερο επίπεδο pH) συμβάλλουν στην έλλειψη ενέργειας και την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων. Οι υποστηρικτές της όξινης / αλκαλικής διατροφής πιστεύουν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε όξινες τροφές οδηγεί σε έλλειψη ενέργειας, υπερβολική παραγωγή βλέννας, λοιμώξεις, άγχος, ευερεθιστότητα, πονοκεφάλους, πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση, αλλεργικές αντιδράσεις και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως η αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα.
6) Καρκίνος
Ορισμένες εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι το μηλόξυδο μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα ή να επιβραδύνει την ανάπτυξή τους. Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση μηλόξυδου συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου. Σε πρόσφατες μελέτες μία ουσία του, η πηκτίνη, παρουσίασε θετικά αποτελέσματα στην επιβράδυνση της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων στον προστάτη. Επιπλέον, η οξύτητα του μηλόξυδου βοηθά στην αποτοξίνωση και τον καθαρισμό του πεπτικού συστήματος καθώς και τον καθαρισμό του παχέος εντέρου, γεγονός που ενισχύει και την υγεία του προστάτη.
7) Πρόσωπο και μαλλιά
Είναι ευρέως γνωστό ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μηλόξυδο για να ξεβγάλετε τα μαλλιά σας μετά το λούσιμο προκειμένου να τους προσθέσετε πιο υγιή εμφάνιση και λάμψη. Πάρτε ένα παλιό μπουκάλι σαμπουάν, γεμίστε το με 1/2 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο και ένα φλιτζάνι κρύο νερό και ρίξτε το πάνω στα μαλλιά σας μετά το λούσιμο αρκετές φορές την εβδομάδα. Επίσης, μπορείτε να διαλύσετε μηλόξυδο σε 2 μέρη νερού και να απλώσετε το μείγμα στο πρόσωπό σας ως τονωτικό με ένα κομμάτι βαμβάκι. Αυτό μπορείτε να το εφαρμόσετε το βράδυ μετά το πλύσιμο και το πρωί πριν βάλετε την ενυδατική σας κρέμα. Μπορείτε επίσης να βάλετε μηλόξυδο απευθείας πάνω στις κηλίδες ηλικίας και να το αφήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να ξεθωριάσει το χρώμα τους.
8) Απώλεια βάρους
Το ξύδι χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το λευκό ξύδι (πιθανόν και άλλα είδη) προκαλεί το αίσθημα κορεσμού. Σε μια μελέτη (Ostman, E. European Journal of Clinical Nutrition, 2005) που πραγματοποιήθηκε σε 12 άτομα διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν ένα κομμάτι ψωμί μαζί με μικρές ποσότητες ξυδιού ένιωθαν πιο χορτασμένοι συγκριτικά με όσους έτρωγαν μόνο ψωμί. Μια μελέτη που έγινε το 2009 σε ποντίκια έδειξε ότι η κατανάλωση οξικού οξέως (το δραστικό συστατικό του μηλόξυδου) ρυθμίζει την έκφραση των γονιδίων όσον αφορά τα ένζυμα οξείδωσης λιπαρών οξέων στο ήπαρ προκαλώντας τη διακοπή συσσώρευσης σωματικού λίπους. Σε ένα διπλά τυφλό πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε Ιάπωνες με παχυσαρκία, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 διαφορετικές ομάδες με κριτήριο το παρόμοιο βάρος σώματος, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και την περίμετρο μέσης. Κάθε ομάδα κατανάλωνε ημερησίως και για 12 εβδομάδες ένα ρόφημα των 500 ml που περιείχε 30 ml, 15 ml ή 0 ml ξυδιού. Οι ομάδες που κατανάλωναν 30 ml και 15 ml είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ, λιγότερο σπλαχνικό λίπος, μικρότερη περίμετρο μέσης και χαμηλότερα τριγλυκερίδια και σωματικό βάρος συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου των 0 ml. Η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων ήταν μέτρια: 1,2 kg στην ομάδα των 15 ml και 1,7 kg στην ομάδα των 30 ml. Αυτές οι 2 ομάδες κατανάλωναν παρόμοιο αριθμό θερμίδων με την ομάδα ελέγχου και επίσης έκαναν παρόμοιες ασκήσεις, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να μην οφείλονται σε κάποια επίδραση πάνω στην όρεξη ή σε άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Το συμπέρασμα ήταν ότι η κατανάλωση ξυδιού μπορεί πράγματι να μειώσει την παχυσαρκία.
Πηγές:
Πρωτότυπο άρθρο: preventdisease.com