9 βήματα για να συγχωρέσετε εκείνους που σας πλήγωσαν

Άρθρο του δρος Frederic Luskin Επιμέλεια/Μετάφραση: Σωτηρία ΚακαγιάAdvertisment Είμαι διευθυντής του προγράμματος «Τεχνικές συγχώρεσης» στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ηγητής του μεγαλύτερου ερευνητικού προγράμματος

Άρθρο του δρος Frederic Luskin

Επιμέλεια/Μετάφραση: Σωτηρία Κακαγιά

Advertisment

Είμαι διευθυντής του προγράμματος «Τεχνικές συγχώρεσης» στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ηγητής του μεγαλύτερου ερευνητικού προγράμματος όσον αφορά τη μελέτη των επιπτώσεων της συγχώρεσης σε άτομα που έχουν πληγωθεί συναισθηματικά.

Διδάσκω τεχνικές συγχώρεσης τα τελευταία 17 χρόνια, έχω γράψει βιβλία για το συγκεκριμένο θέμα που έγιναν μπεστ σέλερ και έχω διεξάγει πολυάριθμες έρευνες που πιστοποιούν τα ψυχικά και σωματική οφέλη για την υγεία από τη μάθηση της συγχώρεσης.

Έχω παρατηρήσει τη διαδικασία συγχώρεσης σε πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο, σε ανθρώπους οι οποίοι αγωνίστηκαν να θεραπεύσουν ήπιες πληγές, όπως έναν χωρισμό ή μια απόλυση ή σοβαρά τραύματα, όπως τη δολοφονία ενός παιδιού ή τον βιασμό. Αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω είναι τα βήματα που έχουν αποδειχτεί από έρευνες ότι οδηγούν στη συγχώρεση. Όταν οι άνθρωποι συγχωρούν ακολουθώντας αυτά τα βήματα, παρουσιάζουν μειωμένη αρτηριακή πίεση, λιγότερο θυμό και άγχος και γίνονται πιο αισιόδοξοι και χαρούμενοι.

Advertisment

Αυτά τα 9 βήματα είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα, δεν πρόκειται δηλαδή για θεραπεία. Σχεδόν όλοι μπορούν να μάθουν να συγχωρούν. Μπορείτε κι εσείς να μάθετε να αφήνετε πίσω σας τις έχθρες ή τα παράπονα και να προχωρήσετε σε μια πιο ευτυχισμένη και λιγότερο αγχώδη ζωή ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές.

1. Μάθετε ακριβώς πώς αισθάνεστε γι’ αυτό που συνέβη και προσπαθήστε να εκφράσετε πού βρίσκεται το λάθος.

Στη συνέχεια, αποκαλύψτε σε κάποιους ανθρώπους που εμπιστεύεστε την εμπειρία σας.

2. Δεσμευτείτε απέναντι στον εαυτό σας να κάνετε ό,τι πρέπει προκειμένου να αισθανθείτε καλύτερα.

Η συγχώρεση αφορά εσάς και κανέναν άλλο.

3. Έχετε υπόψη σας ότι συγχώρεση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τα ξαναβρείτε με το πρόσωπο που σας έχει βλάψει ή να δείχνετε ανοχή για τις πράξεις του.

Αυτό που πρέπει να κάνετε μετά είναι να βρείτε τη γαλήνη. Η συγχώρεση μπορεί να οριστεί ως «η γαλήνη και η κατανόηση που προέρχεται κατηγορώντας λιγότερο όποιον σας έχει βλάψει, λαμβάνοντας την όλη εμπειρία λιγότερο προσωπικά και σταματώντας να παραπονιέστε».

4. Δείτε τα γεγονότα από τη σωστή οπτική γωνία.

Αναγνωρίστε ότι η άσχημη ψυχολογική σας κατάσταση προέρχεται από τα πληγωμένα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη σωματική αναστάτωση που έχετε τώρα κι όχι απ’ ό,τι σας πλήγωσε 2 λεπτά – ή 10 χρόνια – πριν. Η συγχώρεση βοηθά να θεραπεύσετε αυτά τα πληγωμένα συναισθήματα.

5. Διαχειριστείτε το άγχος σας.

Όποτε αισθάνεστε αναστατωμένοι, εφαρμόστε μια απλή τεχνική διαχείρισης άγχους για να απαλύνετε τη γνωστή αντίδραση του σώματος που ονομάζεται «αντίδραση μάχης ή φυγής».

6. Σταματήστε να περιμένετε από τους άλλους ανθρώπους πράγματα που δεν μπορούν να σας δώσουν.

Αναγνωρίστε τους «ανεφάρμοστους κανόνες» που έχετε όσον αφορά την υγεία σας ή τον τρόπο που εσείς ή οι άλλοι άνθρωποι πρέπει να συμπεριφέρονται. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να ελπίζετε για υγεία, αγάπη, γαλήνη και ευημερία και να αγωνιστείτε σκληρά για να τα αποκτήσετε.

7. Διοχετεύστε την ενέργειά σας για να βρείτε έναν άλλο τρόπο προκειμένου να επιτύχετε τους στόχους σας με θετικό τρόπο παρά μέσα από την εμπειρία που σας έχει βλάψει.

Αντί να ξαναζείτε διανοητικά μια κατάσταση που σας πλήγωσε, αναζητήστε νέους τρόπους για να κατακτήσετε αυτό που θέλετε.

8. Να θυμάστε ότι μια ευτυχισμένη ζωή αποτελεί την καλύτερη εκδίκησή σας.

Αντί να επικεντρωθείτε στα τραυματισμένα συναισθήματά σας και να δώσετε έτσι, κατά κάποιον τρόπο, την ευκαιρία στο άτομο που σας πλήγωσε να έχει εξουσία επάνω σας, μάθετε να αναζητάτε την αγάπη, την ομορφιά και την καλοσύνη γύρω σας. Η συγχώρεση σημαίνει προσωπική δύναμη.

9. Σταματήστε να παραπονιέστε και υπενθυμίστε στον εαυτό σας τη γενναία επιλογή σας να συγχωρέσετε.

Η συγχώρεση έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τον θυμό, την κατάθλιψη και το άγχος και οδηγεί σε εντονότερα συναισθήματα ελπίδας, γαλήνης, συμπόνιας και αυτοπεποίθησης.

Η συγχώρεση οδηγεί τόσο σε υγιείς σχέσεις όσο και στη σωματική υγεία. Επίσης, επηρεάζει τη συμπεριφορά μας, η οποία ανοίγει την καρδιά μας στην καλοσύνη, την ομορφιά και την αγάπη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου
Ξεπερνώντας την περιοριστική πεποίθηση του "δεν είμαι δημιουργικός/ή"
Υπάρχει μια πλευρά της προσωπικότητάς μας που παραμένει ξένη για εμάς, ενώ οι άλλοι μπορούν να τη δουν
Μαθαίνοντας να επιθυμούμε τα πράγματα όπως συμβαίνουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση