,

Νόσος τρελών αγελάδων και νοσήματα από παθολογικά πρίον στον άνθρωπο

Της Δρος Αναστασίας Μοσχοβάκη Η νόσος των τρελών αγελάδων στα βοοειδή και η τρομώδης νόσος των προβάτων είναι νοσήματα που χαρακτηρίζονται από διατάραξη της

Της Δρος Αναστασίας Μοσχοβάκη

Η νόσος των τρελών αγελάδων στα βοοειδή και η τρομώδης νόσος των προβάτων είναι νοσήματα που χαρακτηρίζονται από διατάραξη της φυσιολογικής εγκεφαλικής λειτουργίας των ζώων κυρίως λόγω βρώσης κρεατάλευρων και ιχθυάλευρων και μετάδοσης ενός παθολογικού μολυσματικού παράγοντα (πρίον).Το παθολογικό πρίον είναι ένα είδος πρωτεΐνης που προκαλεί αλλοιώσεις σε φυσιολογικές πρωτεΐνες του εγκεφάλου. Τα νοσήματα prion στον άνθρωπο εκδηλώνονται κυρίως ως ασθένεια Creutzfeldt-Jakob με τις παραλλαγές της, σύνδρομο Gerstmann-Sträussler-Scheinker και kuru και προκαλούνται από βρώση μολυσμένων με πρίον κρεάτων.

Advertisment

Οι ασθένειες αυτές έχουν αλληλεπικαλυπτόμενα σημεία και συμπτώματα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ταχέως αναπτυσσόμενη άνοια, δυσκολία στο περπάτημα και τις αλλαγές στο βάδισμα, ψευδαισθήσεις, μυϊκή δυσκαμψία, σύγχυση, κούραση, δυσκολία στην ομιλία. Οι ασθένειες αυτές ονομάζονται και σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες λόγω του τύπου των αλλοιώσεων που προκαλούν στον εγκέφαλο όταν εξετάζεται στο μικροσκόπιο: Εμφανίζονται περιοχές βλάβης που μοιάζουν με σφουγγάρι.

Tα νοσήματα prion επί μήνες έως και δεκαετίες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ακόμη και αν η διαδικασία παθολογικής μετατροπής της φυσιολογικής πρωτεΐνης έχει αρχίσει. Τα prion δεν μεταδίδονται με την απλή επαφή με τον πάσχοντα και δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα. Yπάρχει επίσης και ιατρογενής οδός μετάδοσης (π.χ. επιμολυσμένα με prion μοσχεύματα).

Η διάγνωση της νόσου γίνεται από τα κλινικά ευρήματα σε συνδυασμό με μία σειρά εξετάσεων. Οι εξετάσεις στον άνθρωπο περιλαμβάνουν:

Advertisment

• Μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου
• Οσφυονωτιαία παρακέντηση
• Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα
• Εξετάσεις αίματος.
• Σήμερα η μαγνητική εγκεφάλου υψηλής ακρίβειας που έχει ενσωματώσει λήψεις με diffusion-weighted images (DWI) and fluid-attenuated inversion recovery (FLAIR) images, παρέχει υψηλή διαγνωστική ακρίβεια.
• Η λήψη βιοψίας εγκεφάλου προσφέρει την τελική επιβεβαίωση της νόσου.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

 Αποφύγετε το βόειο κρέας από χώρες με πολλαπλά κρούσματα (π.χ. Αγγλία).
 Να προτιμάτε ζώα που δεν έχουν μεγαλώσει με κρεατάλευρα και οστεάλευρα (οποιαδήποτε ζωικά υποπροϊόντα).
 Προϊόντα υψηλού κινδύνου είναι ο έτοιμος κιμάς, τα εντόσθια, τεμάχια βοείου κρέατος με τμήματα σπονδυλικής στήλης, τα λουκάνικα, τα χοτ ντογκ, τα χάμπουργκερ, το έντερο και το κεφάλι του ζώου. Επιλέξτε τεμάχια μυών χωρίς κόκκαλο. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι μπριζόλες χωρίς κόκκαλο είναι προϊόντα χαμηλού κινδύνου.
 Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Να καταναλώνετε κάτω από 400 gr κόκκινου κρέατος την εβδομάδα. Θα μπορούσατε να υποκαταστήσετε το κόκκινο κρέας με ψάρι κοτόπουλο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση