, , , , , ,

Η άσκηση επιβραδύνει κατά 4 χρόνια τη γήρανση του εγκεφάλου μας

Γνωρίζουμε ήδη ότι η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει θετικά στην υγεία μας και χαρίζει ευεξία στην καθημερινότητά μας. Μπορεί, όμως, η άσκηση να σχετίζεται και

Η σωματική άσκηση επιβραδύνει κατά 4 χρόνια τη γήρανση του εγκεφάλου μας

Γνωρίζουμε ήδη ότι η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει θετικά στην υγεία μας και χαρίζει ευεξία στην καθημερινότητά μας. Μπορεί, όμως, η άσκηση να σχετίζεται και με τη νεανικότητα του εγκεφάλου μας; Νέα αμερικάνικη επιστημονική μελέτη καταλήγει στη διαπίστωση ότι η έλλειψη άσκησης, και γενικότερα σωματικής δραστηριότητας, στην τρίτη ηλικία συνδέεται με μικρότερο όγκο εγκεφάλου.

Η σχετική ανακοίνωση θα γίνει σύντομα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο του Καναδά από ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Γιαν Γκου του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη.

Advertisment

Η μελέτη βασίστηκε στη μαγνητική απεικόνιση του εγκεφάλου 1.557 ανθρώπων, με μέση ηλικία 75 ετών. Από το συγκεκριμένο δείγμα ατόμων κανένας δεν παρουσίαζε άνοια, 296 ταλαιπωρούνταν από ήπια γνωστική διαταραχή και ένα 28% είχε το γονίδιο APOE, που σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η μαγνητική απεικόνιση δεν αποτέλεσε το μόνο στοιχείο στο οποίο βασίστηκε η μελέτη, καθώς οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σωματικές ασκήσεις, μνημονικά και γνωστικά τεστ. Επίσης, έγινε έρευνα για τις καθημερινές τους συνήθειες και για το κατά πόσο έκαναν δραστηριότητες που βασίζονταν στην κίνηση.

Διαχωρισμός των ατόμων της έρευνας σε τρεις ομάδες:

1. Στους δραστήριους, που ακολουθούσαν εβδομαδιαίως δύο ώρες υψηλής έντασης σωματική δραστηριότητα ή τέσσερις ώρες μέτριας έντασης ή 7 ώρες χαμηλής έντασης.

Advertisment

2. Στους μέτρια αδρανείς, που το εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα συμπεριελάμβανε μια ώρα υψηλής έντασης σωματική δραστηριότητα ή μιάμιση ώρα μέσης έντασης ή δυόμιση ώρες χαμηλής έντασης)

3. Στους πλήρως αδρανείς, που απείχαν από οποιαδήποτε μορφή άσκησης.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Διαπιστώθηκε ότι οι πιο δραστήριοι ηλικιωμένοι είχαν μέσο μέγεθος εγκεφάλου 883 κυβικά εκατοστά έναντι 871 κυβικών εκατοστών της ομάδας των αδρανών. Τα 12 κυβικά εκατοστά της διαφοράς μεταφράζονται σε μια τετραετία εγκεφαλικής γήρανσης. Συνεπώς, οι ηλικιωμένοι που χορεύουν, μαγειρεύουν, περπατούν και καταπιάνονται με την κηπουρική, δε νιώθουν μόνο πιο νέοι αλλά διαθέτουν και ένα μεγαλύτερο και νεανικότερο εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τη δρ Γκου, η μελέτη της οποίας έλαβε την υποστήριξη του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ: «Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να αποτρέψουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου τους και τις συνέπειες της γήρανσης απλώς με το να γίνουν πιο δραστήριοι σωματικά. Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι καθώς οι άνθρωποι γερνάνε, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής διαταραχής και άνοιας. Η μελέτη μας βρήκε ότι οι πιο δραστήριοι σωματικά άνθρωποι έχουν όγκο εγκεφάλου ισοδύναμο με τέσσερα χρόνια νεότερο εγκέφαλο»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τον πόνο στον αυχένα;
Πώς να αλλάξουμε ριζικά την τοξική σχέση του παιδιού μας με το φαγητό
Κιρκάδιος ρυθμός | Πώς να τον επαναφέρετε σε φυσιολογική λειτουργία
Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπνεύσουν σωστά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση