Τελικά πως να βουρτσίζουμε τα δόντια;

Οι συστάσεις που δίνουν διάφορες πηγές για το πώς πρέπει να βουρτσίζουμε στα δόντια μας παρουσιάζουν «απαράδεκτες αποκλίσεις», διαπιστώνει μελέτη οδοντιάτρων στη Βρετανία. Όπως

Οι συστάσεις που δίνουν διάφορες πηγές για το πώς πρέπει να βουρτσίζουμε στα δόντια μας παρουσιάζουν «απαράδεκτες αποκλίσεις», διαπιστώνει μελέτη οδοντιάτρων στη Βρετανία. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες μελέτες για το ποια είναι η βέλτιστη μέθοδος.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο British Dental Journal εξετάζει τις συστάσεις που δίνουν τα οδοντιατρικά εγχειρίδια, οι εταιρείες που παράγουν οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες και οι οδοντιατρικοί σύλλογοι σε δέκα χώρες.

Advertisment

Μεταξύ των 66 διαφορετικών πηγών που εξέτασαν οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, η μέθοδος που εμφανιζόταν πιο συχνά στις συστάσεις είναι το βούρτσισμα με μικρές, οριζόντιες κινήσεις.

Υπήρχαν όμως έξι παραλλαγές της ίδιας τεχνικής ή ακόμα και εντελώς διαφορετικές συστάσεις. Ορισμένες πηγές συνιστούν το κράτημα της οδοντόβουρτσας σε γωνία 45% σε σχέση με τα ούλα, ενώ άλλες προτείνουν το βούρτσισμα με κάθετες κινήσεις.

Όσον αφορά τη διάρκεια του βουρτσίσματος, 26 πηγές συνιστούν δύο λεπτά, 12 πηγές για δυόμισι λεπτά και δύο πηγές τρία λεπτά. Όσον αφορά τη συχνότητα, οι περισσότερες πηγές προτείνουν δύο φορές την ημέρα, υπάρχει όμως και μια πηγή που συνιστά τρεις φορές την ημέρα.

Advertisment

Οι ερευνητές γράφουν ότι οι μεγάλες αυτές ασυμφωνίες για κάτι που πρέπει να γίνεται δύο φορές την ημέρα «πρέπει να αποτελεί μεγάλη πηγή ανησυχίας για το οδοντιατρικό επάγγελμα. Τονίζουν όμως ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες μελέτες για το ποια είναι η βέλτιστη μέθοδος.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι περίπλοκες τεχνικές είναι καλύτερες από ένα απλό, μαλακό βούρτσισμα» λέει σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου ο Όμπρι Σέιχαμ, επικεφαλής της μελέτης.

«Βουρτσίστε μαλακά με απλές οριζόντιες κινήσεις τριψίματος, με τη βούρτσα σε γωνία 45 μοιρών ώστε να φτάνει την οδοντική πλάκα» προτείνει ο ίδιος. «Για να αποφύγετε το υπερβολικά δυνατό βούρτσισμα, κρατήστε τη βούρτσα όπως κρατάτε ένα μολύβι».

Επισημαίνει ακόμα ότι δεν έχει νόημα να βουρτσίσει κανείς τα δόντια αμέσως μετά το γλυκό, αφού τα βακτήρια χρειάζονται μόλις δύο λεπτά για να αρχίσουν να παράγουν οξύ που βλάπτει το σμάλτο. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να περιμένει κανείς λίγη ώρα ώστε να μην φθείρει το σμάλτο με το βούρτσισμα.

in.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 διαταραχές που μπορεί να επηρεάζουν τον ύπνο σας
Γιατί σας “γαργαλάει” ο λαιμός, πώς σταματάει και πότε είναι σοβαρό σημάδι
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση