, ,

Πώς επηρεάζει η ηχορύπανση την υγεία μας και πώς να τη μειώσουμε

Η ηχορύπανση δεν είναι κάτι καινούριο: Σε άρθρο του 1856 στους Times του Λονδίνου, υπάρχουν παράπονα για την θορυβώδη, ζαλιστική ατμόσφαιρα της πόλης και

Πώς επηρεάζει η ηχορύπανση την υγεία μας και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Η ηχορύπανση δεν είναι κάτι καινούριο: Σε άρθρο του 1856 στους Times του Λονδίνου, υπάρχουν παράπονα για την θορυβώδη, ζαλιστική ατμόσφαιρα της πόλης και το 1866 ο Αμερικάνος συγγραφέας Nathaniel Hwathorne σχολίαζε τα θορυβώδη τρένα. Αλλά οι ήχοι του σημερινού κόσμου κάνουν κάτι πολύ παραπάνω από το να μας ενοχλούν. Έρευνα αποκαλύπτει ότι ο συνεχής θόρυβος των αυτοκινήτων, των αεροπλάνων κλπ. – το κοινό φόντο της μοντέρνας ζωής – επιδρά αρνητικά και στην υγεία.

Πώς ο θόρυβος επηρεάζει την υγεία

Το 2019, ένας οργανισμός που καταγράφει τα επίπεδα του θορύβου στο Παρίσι βρήκε ότι ο μέσος κάτοικος στις πιο θορυβώδεις περιοχές χάνει περισσότερα από 3 υγιή χρόνια ζωής λόγω των παθήσεων που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από την ηχορύπανση.

Advertisment

Μπορεί να φαίνεται ακραίο, αλλά οι καρδιοπάθειες, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η γνωστική αποδυνάμωση, τα προβλήματα ύπνου, ακοής και η εμβοή συνδέονται όλα με την χρόνια έκθεση σε ήχος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η βλάβη φαίνεται να εμφανίζεται με δύο τρόπους:

Άμεση επίδραση: Υπάρχει άμεση επίδραση στα ακουστικά νεύρα και, ως αποτέλεσμα, στο υπόλοιπο νευρικό σύστημα. Ο κοχλίας, μέρος του αυτιού μας, μετατρέπει τις ηχητικές δονήσεις σε ηλεκτρικές ώσεις που κατευθύνονται απευθείας στον εγκέφαλο. Ο συνεχής ήχος, ειδικά όταν είναι δυνατός, μπορεί να υπερφορτώσει τη διαδικασία και να διαταράξει τη νευρική σύνδεση, οδηγώντας σε απώλεια ακοής.

Έμμεση επίδραση: Τα χαμηλά επίπεδα συναισθηματικού στρες που προκαλούνται από τον ήχο έχουν έμμεση επίδραση στο σώμα και το νου. Το στρες προκαλεί υπερπαραγωγή της κορτιζόλης, μιας ορμόνης, που σε υψηλά επίπεδα, έχει συνδεθεί με καρδιοπάθεια και με τις περισσότερες από τις άλλες παθήσεις που ο ΠΟΥ έχει συνδέσει με τη χρόνια έκθεση στον θόρυβο.

Advertisment

Πώς να μειώσουμε τις επιδράσεις του δυνατού θορύβου

Οι ήχοι είναι ζωτικής σημασίας για τα αντανακλαστικά που μας βοηθούν να προσανατολιζόμαστε – τόσο πολύ που οι άνθρωποι που στέκονται σε ένα δωμάτιο απομονωμένο από ήχο νιώθουν συχνά ζάλη και πέφτουν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια μέση κατάσταση ανάμεσα στον συνεχή, εκκωφαντικό θόρυβο της καθημερινότητας και στην αποπροσανατολιστική σιωπή.

Άλλωστε, σε αυτό το ηχητικό περιβάλλον φαίνεται να εξελιχθήκαμε και ως είδος: με το αεράκι ανάμεσα από τα δέντρα, τη βροχή στην οροφή και το κελάηδισμα των πουλιών. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι όταν αναπαράγουμε ηχογραφημένους ήχους της φύσης, όπως νερό που κυλά, μειώνουμε τα επίπεδα στρες περισσότερο από όταν ακούμε μουσική ή βρισκόμαστε σε απόλυτη σιωπή.

Γι’ αυτό προτείνουμε να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το ηχητικό μας περιβάλλον και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το βελτιώσουμε. Αν ο κόσμος σας είναι πολύ θορυβώδης, αναζητήστε καλά ακουστικά που μπλοκάρουν τον ήχο. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορείτε να βρείτε ωτοασπίδες, ειδικά για τον ύπνο. Οι χοντρές κουρτίνες επίσης βοηθούν στην αναχαίτιση του ήχου.

Πηγή:

prevention.com

www.who.int/quantifying_ehimpacts/publications/e94888/en/

www.bruitparif.fr/pages/Focus/940%20Impacts%20sanitaires%20du%20bruit%20des%20transports%20dans%20la%20zone%20dense%20francilienne/2019-02-24%20-%20Heath%20impact%20of%20transport%20noise%20in%20the%20densely%20populated%20zone%20of%20Ile-de-France%20region.pdf

www.researchgate.net/publication/260684620_Cardiovascular_Effects_of_Environmental_Noise_Exposure

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

6 κρυφά σημάδια στο σώμα που μαρτυρούν φλεγμονή στο έντερο
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Τα περιττά κιλά συνδέονται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα
H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση