Τα φρούτα δεν κάνουν καλό μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχή

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο Η τακτική κατανάλωση φρούτων δεν κάνει καλό μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική υγεία υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η τακτική κατανάλωση φρούτων δεν κάνει καλό μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική υγεία υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, με επικεφαλής τον Δρ Σαβέριο Στράνγκις, κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα μετά από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν περίπου 14.000 άτομα, άνω των 16 ετών. Το 56% ήταν γυναίκες και το 44% άνδρες. Οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την ψυχική τους κατάσταση: πολύ καλή (15%), ενδιάμεση (70%) και κακή (15%).

Advertisment

Η επεξεργασία των δεδομένων έδειξε ότι, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, υπήρχε σχέση ανάμεσα στην ποσότητα φρούτων που κατανάλωναν στο πλαίσιο της καθημερινής διατροφής τους και στο επίπεδο ψυχικής τους διάθεσης.

Το 33,5% όσων είχαν πολύ καλή ψυχική υγεία, έτρωγαν τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων καθημερινά, το 31,4% τρεις έως τέσσερις, το 28,4% μία έως δύο και μόνο το 6,8% ούτε μία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ανάμεσα σε διάφορες καθημερινές συνήθειες και συμπεριφορές, μόνο η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βρέθηκε να έχει τόσο στενή σχέση με την ψυχική διάθεση και στα δύο φύλα.

«Οι άνθρωποι που τρώνε συχνά φρούτα, νιώθουν γενικά πιο όμορφα με τον εαυτό τους και με τη ζωή, έχοντας μεγαλύτερη αισιοδοξία, αυτοεκτίμηση, κοινωνικότητα, αντοχή στις αντιξοότητες κ.α. Αντίθετα, η έλλειψη φρούτων στη διατροφή σχετίζεται με χειρότερη ψυχική διάθεση, κάτι που μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε πιο σοβαρά ψυχικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι, η καλή ψυχική υγεία βοηθά στη διατήρηση και της σωματικής υγείας, ενώ αντίθετα η κακή ψυχολογία «ανοίγει την πόρτα» σε διάφορες παθήσεις, σωματικές και ψυχικές.
Τέλος, η έρευνα δαπίστωσε ότι το κάπνισμα, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία σχετίζονται με κακή ψυχική διάθεση.

Advertisment

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση