,

9 σημάδια που δείχνουν ότι δεν κοιμάστε καλά

Άρθρο του δρος Robert S. Rosenberg Μεταξύ εργασίας, οικογένειας και διασκέδασης, ίσως είναι δύσκολο να κοιμάστε καλά τα βράδια. Ενώ είναι εύκολο να πείτε

Άρθρο του δρος Robert S. Rosenberg

Μεταξύ εργασίας, οικογένειας και διασκέδασης, ίσως είναι δύσκολο να κοιμάστε καλά τα βράδια. Ενώ είναι εύκολο να πείτε ότι είστε κουρασμένοι μετά από μια νύχτα που την περάσατε στριφογυρνώντας συνέχεια πάνω στο κρεβάτι σας, υπάρχουν μερικά πιο ήπια σημάδια που δείχνουν ότι δεν ξεκουράζεστε όσο χρειάζεται και όσο αξίζετε.

Advertisment

Αν διαπιστώσετε ότι πολλά ή όλα από τα ακόλουθα σημεία σας αφορούν, προσπαθήστε να λάβετε κάποια μέτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας:

1. Πατάτε συνεχώς το κουμπί αναβολής του ξυπνητηριού

Αυτό συχνά αποτελεί σημάδι ότι είτε δεν κοιμηθήκατε αρκετά είτε ότι έχετε κακή ποιότητα ύπνου.

Advertisment

2. Ξυπνάτε αργά τα Σαββατοκύριακα

Αν διαπιστώσετε ότι κοιμάστε συνεχώς μέχρι αργά τα Σαββατοκύριακα, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν χορτάσατε ύπνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Δυστυχώς, αυτή η μορφή ύπνου δεν μπορεί να αναπληρώσει την έλλειψή του. Ακόμα χειρότερα, μπορεί να αποσυντονίσει το βιολογικό σας ρολόι με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ της Κυριακής.

3. Είστε ευερέθιστοι και κυκλοθυμικοί

Δυστυχώς πολλοί από εμάς δεν συνειδητοποιούμε πόσο ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει τη διάθεσή μας. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την επεξεργασία των συναισθημάτων μας.

4. Αρρωσταίνετε συχνά

Πολλές μελέτες έχουν δείξει τη σημασία του ύπνου όσον αφορά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Στο βιβλίο μου κι εγώ επίσης εξετάζω τη σχέση ανάμεσα στον ύπνο και το ανοσοποιητικό σύστημα.

5. Δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος

Ο ανεπαρκής ύπνος αποτελεί σημαντική αιτία εμφάνισης παχυσαρκίας. Όταν το σώμα δεν ξεκουράζεται αρκετά, υπερπαράγει μια ορμόνη που ονομάζεται γρελίνη και η οποία αυξάνει την όρεξη, ενώ παράγει λιγότερη λεπτίνη, μια ορμόνη που τη μειώνει.

6. Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και να θυμηθείτε

Ο ύπνος είναι αναγκαίος αν θέλετε να είστε σε θέση να συγκεντρώνεστε, να λύνετε προβλήματα και να έχετε καλή μνήμη. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι τοξίνες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι οποίες ονομάζονται βήτα αμυλοειδείς εκκαθαρίζονται με ρυθμό 10 φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι όταν είμαστε ξύπνιοι. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου οι πληροφορίες μεταφέρονται στη μακροπρόθεσμη μνήμη μας. Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις όταν έχουν κοιμηθεί καλά.

7. Το σάκχαρο του αίματος ανεβαίνει

Ο ανεπαρκής ύπνος είναι μια από τις αιτίες εμφάνισης αντίστασης στην ινσουλίνη. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι που φτάνουν σε προδιαβητικό στάδιο μπορούν να επιστρέψουν στο φυσιολογικό αν αρχίσουν να κοιμούνται από 7 ως 9 ώρες.

8. Έχετε αυξημένη αρτηριακή πίεση

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Στην πραγματικότητα, η αρτηριακή μας πίεση είναι χαμηλότερη όταν κοιμόμαστε. Αυτό ονομάζεται «πτώση της νυκτερινής πίεσης». Αν κοιμάστε συστηματικά λιγότερο από 7 ώρες το βράδυ πιθανόν το τίμημα να είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση.

9. Πίνετε καφέ όλη την ημέρα

Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν καφέ ή καφεϊνούχα αναψυκτικά σχεδόν όλη την ημέρα. Σε πολλές περιπτώσεις, εξαρτόμαστε τόσο πολύ από αυτά προκειμένου να μείνουμε ξύπνιοι που δεν συνειδητοποιούμε πλέον γιατί το κάνουμε. Έχω διαπιστώσει ότι αυτό είναι συχνά ένα σημάδι ότι είτε δεν κοιμόμαστε αρκετά είτε η ποιότητα του ύπνου μας είναι κακή.

Το θέμα είναι ότι πρέπει να εκτιμήσουμε τη σημασία του ύπνου τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας ευεξία. Πάρα πολλοί από εμάς χάνουμε ώρες ύπνου προσπαθώντας να τα προλάβουμε όλα. Δυστυχώς, όπως και για τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, υπάρχουν και συνέπειες.

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα όσον αφορά τον ύπνο σας. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως είναι η ανάγνωση ενός βιβλίου, η μουσική, η προσευχή ή ο διαλογισμός. Κυρίως προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση υπολογιστών, την τηλεόραση, τα κινητά τηλέφωνα και τα iPad τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον ύπνο. Αποφύγετε επίσης όλες τις πηγές καφεΐνης, ακόμα και τη μαύρη σοκολάτα, τουλάχιστον 6 ώρες πριν κοιμηθείτε. Τέλος, είναι αποτελεσματικό να ασκείστε τακτικά!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας
Αλτσχάιμερ: Ο ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην ανάπτυξη της νόσου
Ψέματα ή ψευδείς αναμνήσεις του εγκεφάλου; Επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να τα ξεχωρίσουν
4 είδη τροφών που βοηθούν στην αντιμετώπιση των φραγμένων αρτηριών

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση