Όταν βλέπουμε εικόνες αγάπης, φροντίδας και στοργής μειώνεται η αντίδραση του εγκεφάλου μας στην απειλή.
Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Exeter κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν βλέπουμε εικόνες όπου άνθρωποι δέχονται αγάπη, συναισθηματική υποστήριξη και τρυφερότητα, τότε η αμυγδαλή (η περιοχή του εγκεφάλου που αντιδρά στην απειλή), δεν ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, όταν στη συνέχεια εκτιθέμεθα σε εικόνες που παρουσιάζουν απειλή και τρόμο.
Αυτό μάλιστα παρατηρήθηκε ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες όπου το πρόσωπο δεν είχε δώσει σημασία στις πρώτες εικόνες (της αγάπης). Στη μελέτη πήραν μέρος 42 ενήλικες που ήταν καλά στην υγεία τους. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας για να παρακολουθούν την αντίδραση του εγκεφάλου των συμμετεχόντων.
Advertisment
Μάλιστα στην έρευνα φάνηκε ότι οι πιο αγχώδεις άνθρωποι έχουν ακόμα πιο ήπια αντίδραση στην απειλή όταν έχουν δει εικόνες αγάπης και τρυφερότητας. Σε παλιότερες μελέτες είχε φανεί ότι αντίστοιχα μειωνόταν η αντίδραση των ατόμων στον πόνο όταν είχαν δει τέτοιες εικόνες αγάπης.
Αυτή η έρευνα ίσως εξηγεί, γιατί οι άνθρωποι που έχουν καλύτερη και περισσότερη υποστήριξη τα πάνε καλύτερα μετά από τραυματικές εμπειρίες.
Advertisment