Ο Φόβος σε απομακρύνει από τη Ζωή

Ακολουθεί ένα εξαιρετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Θανάση Σεφερλή “Καρκίνος –  Δάσκαλος και Φίλος” Εκδόσεις Ψυχογιός. Το απόσπασμα αποτελεί μέρος της διδαχής σε

Ακολουθεί ένα εξαιρετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Θανάση Σεφερλή “Καρκίνος –  Δάσκαλος και Φίλος” Εκδόσεις Ψυχογιός. Το απόσπασμα αποτελεί μέρος της διδαχής σε ένα σεμινάριο που παρακολούθησε ο συγγραφέας.

Το εγώ σου μεταδίδει τον φόβο ότι κάποια μέρα ίσως να πεθάνεις. Συνεχίζεις να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου ότι ο θάνατος συμβαίνει μόνο στους άλλους, έχεις δει πολλούς άλλους να πεθαίνουν, αλλά πιθανόν εσύ να είσαι μια εξαίρεση, το εγώ προσπαθεί να σε προστατεύσει. Ο βασικός φόβος είναι εκείνος του θανάτου, ο φόβος από μόνος του δεν έχει δύναμη, είναι ανίσχυρος, αν όμως πιστέψεις σε αυτόν, γίνεται πανίσχυρος.

Advertisment

Το ότι είναι ανίσχυρος αποδεικύεται από το ότι τίποτα δε γεννιέται μέσα από τον φόβο. Μπορεί όμως να καταστρέψει τη ζωή σου, μπορεί να σε περικυκλώσει, να εκμεταλλευτεί όλη σου την ενέργεια, να γίνεις «σκέτος φόβος». Ο Κικέρων είχε πει «χαρά, ευτυχία, δεν μπορεί να υπάρξει όσο ζεις με διαρκή φόβο», και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Οτιδήποτε κι αν κάνεις, να θυμάσαι ένα πράγμα: Μέσα από τον φόβο δεν πρόκειται να ωριμάσεις. Θα συρρικνωθείς απλώς και θα πεθάνεις.

Ο φόβος βρίσκεται στην υπηρεσία του θανάτου, σε σπρώχνει προς τον θάνατο και σε απομακρύνει από τη ζωή. Διώξε από πάνω σου τον φόβο. Τις εμπειρίες της ζωής μας μπορούμε να τις κοιτάξουμε από δύο διαφορετικές πλευρές, είτε μέσα από τα μάτια της έλλειψης είτε μέσα από τα μάτια της πληρότητας. Ο φόβος βλέπει όρια ενώ η αγάπη βλέπει δυνατότητες. Όποια στάση κι αν διαλέξεις,

θα επιβεβαιωθεί από τις αγαπημένες σου πεποιθήσεις. Άλλαξε την πίστη σου στον φόβο με την πίστη στην αγάπη και η αγάπη θα σε υποστηρίξει όπου κι αν πηγαίνεις. Το βιβλίο Μαθήματα Θαυμάτων μας λέει: «Η αγάπη δεν μπορεί να βρίσκεται μακριά από μια καρδιά που νιώθει ευγνωμοσύνη και από έναν νου που λέει ευχαριστώ».

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση
Η διαίσθησή σας είναι αληθινή. Να πώς να την αναπτύξετε προς όφελός σας
Το κόστος που «πληρώνουμε» όταν αποφεύγουμε να θέσουμε υγιή όρια στους άλλους
Η Δύναμη της ενσυνειδητότητας: Οι εφαρμογές στην ψυχοθεραπεία και τα οφέλη στην ψυχική υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση