,

ΤΑΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γράφει η διατροφολόγος Ορσαλία Ψαρίδη  Ο δρόμος που μπορεί να προφερθεί δεν είναι ο αιώνιος Δρόμος.Advertisment Το όνομα που μπορεί να ονομαστεί, δεν είναι

Γράφει η διατροφολόγος Ορσαλία Ψαρίδη 

Ο δρόμος που μπορεί να προφερθεί δεν είναι ο αιώνιος Δρόμος.

Advertisment

Το όνομα που μπορεί να ονομαστεί, δεν είναι το αιώνιο Όνομα.

Ταό η Ντάο είναι ο Δρόμος ,η Ατραπός,το Μονοπάτι για την αναζήτηση της Αλήθειας .

Της εσωτερικής αλήθειας όσο και της Ζωής.

Advertisment

Είναι η παρατήρηση των φυσικών νόμων , της φυσικής τάξης και της φυσικής σκοπιμότητας.

Είναι η παρατήρηση του φυσικού κόσμου,του τρόπου που λειτουργεί η Ζωή.

Είναι ο Δρόμος για την κατανόηση και την εναρμόνιση του ανθρώπου με τις κοσμικές δυνάμεις και τους Άχρονους Νόμους.

Είναι ο φυσικός δρόμος με τον οποίο πρέπει κάθε ανθρώπινος δρόμος να ευθυγραμμίζεται.

Ο άνθρωπος στη Ταοϊστική κοσμοαντίληψη,αντιμετωπίζεται ολιστικά,σαν ένα μικρό Σύμπαν,μικρογραφία του Σύμπαντος.

Καθώς βρίσκεται ανάμεσα στον Ουρανό και τη Γή, δέχεται τόσο τις Ουράνιες όσο και τις Γήινες ενέργειες ,τις μεταλλάσσει και στην συνέχεια τις εκπέμπει στο περιβάλλον του, συμμετέχοντας έτσι στον αέναο κύκλο της ανταλλαγής της ενέργειας μεταξύ των πάντων.

Έτσι ,ως ενεργό μέλος του Όλου,του Ενός Ενιαίου Ζωντανού Οργανισμού,μόνον εναρμονισμένος με τους φυσικούς νόμους βιώνει υγεία και ευζωϊα,σωματική,ψυχική και πνευματική.

Όλα όσα βλέπουμε,αγγίζουμε,ακούμε,μυρίζουμε,τρώμε η σκεπτόμαστε , εμψυχώνονται από την Ενέργεια (chi,qi,ji).
Τα συστατικά της μέρη είναι οι αρχές yin-yang.

Η ακραία πολικότητα

Οι αντίρροπες,αλληλοσυμπληρούμενες και διαρκώς εναλασσόμενες καταστάσεις που δημιουργούν,συνθέτουν και κινητοποιούν τη Ζωή.
Aνάλογα την μίξη, την κινητικότητα και την δυναμική των ενεργειών Yin και Yang, δημιουργούνται οι Συμπαντικές Δυνάμεις,Τα Πέντε Στοιχεία (η Πέντε Κινήσεις η Πέντε Μετασχηματισμοί ) τα οποία παραλληλίζονται με γνωστά μας στοιχεία της Φύσης χωρίς όμως να είναι απόλυτος πάντα ο συσχετισμός.(ΜΕΤΑΛΛΟ ΝΕΡΟ ΞΥΛΟ ΦΩΤΙΑ ΓΗ)

Τα Πέντε Στοιχεία είναι έκφραση της ενέργειας Chi σε διαφορετικές δονήσεις και δυναμικό εκδήλωσης στον υλικό κόσμο.

Στα Κλασσικά κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα ,στα οποία στηρίζεται η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική,οι αρχές αυτές οδηγούν στην κατανόηση της φυσιολογίας ,της παθολογίας και της θεραπείας του ανθρώπου.

Η διατροφή παίζει κυρίαρχο ρόλο στην διατήρηση της υγείας και στη μακροζωία,τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά.

Η Ταοϊστική Διατροφή ειναι ένα πλήρες ολιστικό διατροφικό σύστημα το οποίο δρα ρυθμιστικά και εξισορροπητικά Εναρμονίζει τον άνθρωπο με τις εξωτερικές συνθήκες και τις απαιτήσεις της ζωής του.

Θα ήταν αδύνατον να προταθεί μία συγκεκριμένη διατροφή για έναν άνθρωπο, κατάλληλη για όλη του τη ζωή. Παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο, η σωματική δραστηριότητα και η παθολογία (προσωπικοί) ,η εποχή του έτους, η ώρα της ημέρας, ο τόπος (φυσικοί) μεταφράζονται και αξιολογούνται σύμφωνα με τις αρχές Yin -Yang και τα Πέντε Στοιχεία.

Οι τροφές διακρίνονται και χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την ενεργειακή τους φυσιογνωμία,τις θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες και δράσεις.

Κύριος άξονας της Ταοϊστικής διατροφής είναι η καταλληλότητα της τροφής (ενεργειακά)να εναρμονίσει τους προσωπικούς με τους φυσικούς παράγοντες.

Έτσι ο άνθρωπος μπορεί να είναι υγιής,λειτουργικός, δημιουργικός,καθως η ζωτική ενέργεια qi κυκλοφορεί απρόσκοπτα και διαποτίζει τα όργανα και τα συστήματα.

Η τροφή μας ,επεμβαίνει και διαμορφώνει καθημερινά όλες τις λειτουργίες μας, αφήνοντας την σφραγίδα της στην ενέργειά μας, την υγεία, την διάθεση, την αντοχή ,την σεξουαλικότητα, την πνευματικότητα κ.α.

Η χορτοφαγία και η ωμοφαγία,οι φυσικές βιολογικές μη μεταλλαγμένες τροφές στα πλαίσια μίας υγιεινής διατροφής δίνουν ένα αόριστο διατροφικό σχήμα ,γενικό,μη εξατομικευμένο και πολύ πιθανόν ακατάλληλο.

Η Ταοϊστική διατροφή,πρέσβειρα της Εναρμόνισης ,δεν αναιρεί τα σύγχρονα διατροφικά ρεύματα ,αντίθετα τα βοηθά να ενηλικιωθούν.

Πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι είμαστε, ποιοί είμαστε και τι θέλουμε να κάνουμε, ώστε να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε την κατάλληλη τροφή για μας.

Η Ταοϊστική διατροφή μας ωθεί στην αυτοπαρατήρηση, στην παρατήρηση και τον συντονισμό μας με το Μέτρο,με τους αδιαπραγμάτευτους ρυθμούς και νόμους της Φύσης και της Ζωής.

Μας ωθεί στην υπενθύμιση της ευθύνης μας στην διατήρηση της Υγείας και της Αρμονίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο ,στον Ενα Ενιαίο Ζωντανό Οργανισμό που ζούμε.

Όταν η ενέργεια του ανθρώπινου σώματος είναι εναρμονισμένη με του Ενός, επικρατεί εσωτερική και εξωτερική Αρμονία και Ειρήνη και ο άνθρωπος ζει, όπως είναι προορισμένος να ζει – Ευτυχισμένος.

ΟΡΣΑΛΙΑ ΨΑΡΙΔΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – ΤCM

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση