Το Τάι Τσι μειώνει τις φλεγμονές και το ψυχολογικό στρες στον οργανισμό

Έρευνα επιστημόνων από πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς “Semel”, δείχνει ότι οι ασκήσεις διαλογισμού Tai Chi, μπορεί να

Έρευνα επιστημόνων από πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς “Semel”, δείχνει ότι οι ασκήσεις διαλογισμού Tai Chi, μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής στον ανθρώπινο οργανισμό, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Psychotherapy and Psychosomatics.

Στους ενήλικες ανθρώπους, τα υψηλά επίπεδα μοναξιάς ή/και ψυχολογικού στρες συνδέονται με την αυξημένη δραστηριότητα του μοριακού παράγοντα NF-κB. Πρόκειται για έναν παράγοντα που ρυθμίζει την δραστηριότητα των γονιδίων που κωδικοποιούν τις πολλαπλές φλεγμονώδεις κυτοκίνες και τα επίπεδα του στρες στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Advertisment

Οι ασκήσεις σωματικής και νοητικής διέγερσης και διαλογισμού με την τεχνική του Tai Chi, αποδείχτηκε ότι επιδρούν με τέτοιον τρόπο στον οργανισμό, ώστε μειώνουν τους δείκτες της φλεγμονής και την δραστηριότητα των γονιδίων που φέρουν τον παράγοντα NF-κΒ.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 26 συμμετεχόντων ηλικίας 60 ετών και πάνω και οι οποίοι είχαν μια μοναχική ζωή. Κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων, ορισμένοι από αυτούς ακολούθησαν ένα ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων διαλογισμού Tai Chi, με συνεδρίες των 2 ωρών και ενώ στο παρελθόν δεν είχαν καμία επαφή με την συγκεκριμένη τεχνική διαλογισμού.

Τόσο πριν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, όσο και αφότου ολοκληρώθηκε, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι κλήθηκαν και τις δύο φορές να συμπληρώσουν και ένα ειδικό τεστ ψυχολογικής αξιολόγησης.

Advertisment

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν το πρόγραμμα Tai Chi μείωσαν το επιπέδου ψυχολογικού στρες στον οργανισμό τους. Μάλιστα, είχαν και μειωμένη δραστηριότητα του παράγοντα NF-κΒ συγκριτικά με την κατάστασή τους πριν ξεκινήσει το πείραμα των 12 εβδομάδων.
Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες που δεν ακολούθησαν το πρόγραμμα Tai Chi, δεν κατάφεραν να μειώσουν το ψυχολογικό τους στρες, ενώ και οι δείκτες δραστηριότητας του NF-κΒ παρέμειναν σταθεροί.

onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση