Το Τάι Τσι μειώνει τις φλεγμονές και το ψυχολογικό στρες στον οργανισμό

Έρευνα επιστημόνων από πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς “Semel”, δείχνει ότι οι ασκήσεις διαλογισμού Tai Chi, μπορεί να

Έρευνα επιστημόνων από πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς “Semel”, δείχνει ότι οι ασκήσεις διαλογισμού Tai Chi, μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής στον ανθρώπινο οργανισμό, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Psychotherapy and Psychosomatics.

Στους ενήλικες ανθρώπους, τα υψηλά επίπεδα μοναξιάς ή/και ψυχολογικού στρες συνδέονται με την αυξημένη δραστηριότητα του μοριακού παράγοντα NF-κB. Πρόκειται για έναν παράγοντα που ρυθμίζει την δραστηριότητα των γονιδίων που κωδικοποιούν τις πολλαπλές φλεγμονώδεις κυτοκίνες και τα επίπεδα του στρες στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Οι ασκήσεις σωματικής και νοητικής διέγερσης και διαλογισμού με την τεχνική του Tai Chi, αποδείχτηκε ότι επιδρούν με τέτοιον τρόπο στον οργανισμό, ώστε μειώνουν τους δείκτες της φλεγμονής και την δραστηριότητα των γονιδίων που φέρουν τον παράγοντα NF-κΒ.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 26 συμμετεχόντων ηλικίας 60 ετών και πάνω και οι οποίοι είχαν μια μοναχική ζωή. Κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων, ορισμένοι από αυτούς ακολούθησαν ένα ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων διαλογισμού Tai Chi, με συνεδρίες των 2 ωρών και ενώ στο παρελθόν δεν είχαν καμία επαφή με την συγκεκριμένη τεχνική διαλογισμού.

Τόσο πριν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, όσο και αφότου ολοκληρώθηκε, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι κλήθηκαν και τις δύο φορές να συμπληρώσουν και ένα ειδικό τεστ ψυχολογικής αξιολόγησης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν το πρόγραμμα Tai Chi μείωσαν το επιπέδου ψυχολογικού στρες στον οργανισμό τους. Μάλιστα, είχαν και μειωμένη δραστηριότητα του παράγοντα NF-κΒ συγκριτικά με την κατάστασή τους πριν ξεκινήσει το πείραμα των 12 εβδομάδων.
Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες που δεν ακολούθησαν το πρόγραμμα Tai Chi, δεν κατάφεραν να μειώσουν το ψυχολογικό τους στρες, ενώ και οι δείκτες δραστηριότητας του NF-κΒ παρέμειναν σταθεροί.

onmed.gr

Book For Thought | S1E14

Αξίζει να διαβάσετε

ΕΚΔΟΣΕΙΣ κλειδαριθμοσ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Η Τέχνη της ζωης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ πεδιο

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε