Αλτσχάιμερ: Οι αναμνήσεις σβήνουν, το συναίσθημα παραμένει

Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από την αδυναμία ανάκλησης πληροφοριών και εμπειριών του παρελθόντος, ωστόσο νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cognitive and Behavioral Neurology

Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από την αδυναμία ανάκλησης πληροφοριών και εμπειριών του παρελθόντος, ωστόσο νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cognitive and Behavioral Neurology καταδεικνύει πως στους ασθενείς που λαμβάνουν διάγνωση για τη νευροεκφυλιστική πάθηση ο συναισθηματικός αντίκτυπος της ανάμνησης επιμένει παρά την απώλεια μνήμης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα ζήτησαν από 17 άτομα με Αλτσχάιμερ και 17 υγιή άτομα να παρακολουθήσουν αποσπάσματα ταινιών. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν χαρά η θλίψη, γελώντας ή κλαίγοντας αντίστοιχα.

Advertisment

Πέντε λεπτά αργότερα, οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα άτομα με Αλτσχάιμερ δεν μπορούσαν να θυμηθούν τα αποσπάσματα των ταινιών, όμως τα συναισθήματα χαράς και λύπης φάνηκε να παραμένουν.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης μπορούν να δώσουν νέες κατευθύνσεις στη φροντίδα των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Οι κοινωνικές επαφές και οι ευχάριστες δραστηριότητες έχουν διαρκή συναισθηματικό αντίκτυπο στους ασθενείς κι έτσι βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους, σημειώνουν οι ερευνητές.

www.onmed.gr

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τραυλισμός: Καινοτόμος έρευνα του εγκεφάλου ανοίγει το δρόμο σε νέες θεραπείες
Απίστευτο: Οι δύο ασθενείς που κατάφεραν να νικήσουν το Αλτσχάιμερ – Ο τρόπος ζωής που έβαλε φρένο στη νόσο!
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση