Ο χυμός λάιμ έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες

Το λάιμ είναι περισσότερο γνωστό ως συστατικό στις τάρτες λάιμ και το κοκτέιλ μαργαρίτας, γνωρίζετε όμως ότι διαθέτει επίσης αξιοσημείωτες θεραπευτικές ιδιότητες; Έρευνες για

Το λάιμ είναι περισσότερο γνωστό ως συστατικό στις τάρτες λάιμ και το κοκτέιλ μαργαρίτας, γνωρίζετε όμως ότι διαθέτει επίσης αξιοσημείωτες θεραπευτικές ιδιότητες;

Έρευνες για τον χυμό λάιμ που βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής στην Αμερική δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση και στον χρόνο ίασης μιας σειράς απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, όπως:

Advertisment

• Δρεπανοκυτταρική αναιμία (SCA): σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών(1), η SCA πλήττει περίπου 95.000 Αμερικανούς ενώ διαγιγνώσκεται σε 1 στους 500.000 Αφροαμερικανούς. Πρόκειται για μια κληρονομική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από μια ανωμαλία στο μόριο της αιμοσφαιρίνης που μεταφέρει οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Πρόσφατα, σε μια κλινική δοκιμή βρέθηκε ότι ο χυμός λάιμ μειώνει τον πόνο (ποσοστό 50,0% στην ομάδα που έλαβε θεραπεία με χυμό λάιμ έναντι 92,7% της ομάδας ελέγχου), τις εμπύρετες νόσους (ποσοστό 46,6% στην ομάδα που έλαβε θεραπεία με χυμό λάιμ έναντι 87,3% της ομάδας ελέγχου) καθώς και το ποσοστό εισόδου παιδιών με δρεπανοκυτταρική αναιμία στο νοσοκομείο (ποσοστό 3,4% στην ομάδα που έλαβε θεραπεία με χυμό λάιμ έναντι 34,5% της ομάδας ελέγχου).

• Ελονοσία: η ελονοσία είναι μια παρασιτική ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προσβάλλει 219 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλεί 660.000 θανάτους κάθε χρόνο. Για τη θεραπεία της νόσου χρησιμοποιείται ένα ευρύ φάσμα εξαιρετικά τοξικών φαρμάκων, αλλά μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο χυμός λάιμ αυξάνει σημαντικά τον ρυθμό ίασης όταν συνδυάζεται με τη συμβατική θεραπεία με φάρμακα.(2) Οι ερευνητές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «ο χυμός λάιμ, όταν χρησιμοποιείται με τα κατάλληλα ανθελονοσιακά φάρμακα μπορεί να ενισχύσει την θεραπεία από την ελονοσία, ιδίως σε όσους πάσχουν από μη επιλεγμένη ελονοσία».

• Βακτήρια στα τρόφιμα: σε μια πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το δημοφιλές φαγητό σεβίς (ceviche), το οποίο φυσιολογικά περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς από τα ψάρια, μπορεί να απολυμανθεί πλήρως με χυμό λάιμ. (3) Το ποσοστό βακτηρίων vibrio parahaemolyticus και salmonella enterica (δύο κοινές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης) μειώνεται κάτω από τα όρια ανίχνευσης με την προσθήκη εκχυλίσματος λάιμ.

Advertisment

• Απολύμανση νερού: το λάιμ απολυμαίνει το νερό εξολοθρεύοντας τον νοροϊό καθώς και το βακτήριο E. Coli. (4) Επίσης, σκοτώνει το βακτήριο της χολέρας, η οποία πιστεύεται ότι πλήττει 3-5 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλεί 100.000-130.000 θανάτους ετησίως από το 2010. (5)

• Καταπολέμηση του καρκίνου του παγκρέατος: ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο είδος καρκίνου. Ο χυμός λάιμ βρέθηκε ότι προκαλεί τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος. (6)

Διακοπή καπνίσματος: σε μια κλινική μελέτη στην οποία έγινε σύγκριση της τσίχλας νικοτίνης με το εκχύλισμα χυμού λάιμ βρέθηκε ότι ο φρέσκος χυμός λάιμ μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στη διακοπή του καπνίσματος. (7)

Πηγές

1) https://www.greenmedinfo.com/substance/lime

2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21413089

3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23726199

4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23726199

5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23726199

6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19919125

7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23513469

8) https://www.greenmedinfo.com/blog/lime-juice-could-save-100s-thousands-lives-each-year

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ολιστικός ιατρός και ολιστική ιατρική: Τι είναι και πώς θα βρείτε τον σωστό για εσάς
18 τρόποι για να μειώσετε το φούσκωμα στην κοιλιά
Πώς να συνδυάσετε το μαγνήσιο για να γεμίσετε τις αποθήκες του σώματός σας
Ταχυκαρδία: Πότε μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση