,

Γίνετε σκεπτόμενοι άνθρωποι

Άρθρο του συγγραφέως Guy P. Harrison Αλλάξτε, ωριμάστε, βελτιωθείτε, σκεφτείτε και γίνετε πιο ανθρώπινοι.Advertisment Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε στη

Άρθρο του συγγραφέως Guy P. Harrison

Αλλάξτε, ωριμάστε, βελτιωθείτε, σκεφτείτε και γίνετε πιο ανθρώπινοι.

Advertisment

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε στη ζωή μας είναι να αγνοήσουμε ή να αρνηθούμε την πιθανότητα ότι μπορεί να κάνουμε λάθος για κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εμάς.

Μην το κάνετε αυτό σε καμιά περίπτωση!

Να αμφιβάλλετε για όλα. Αγκαλιάστε την αμφιβολία, τη δεύτερη σκέψη και τα συμπεράσματα. Να μην έχετε έπαρση, υπάρχουν πιθανότητες να κάνετε λάθος. Ίσως είστε ο πρώτος άνθρωπος σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας που δεν θα ξεγελαστείτε από τα λάθη, τα ψέματα και τις αυταπάτες των άλλων. Εγώ όμως αμφιβάλλω. Ίσως είστε ο πρώτος άνθρωπος που μπορεί να μην παρασυρθεί από παγίδες και προκαταλήψεις. Εγώ όμως αμφιβάλλω.

Advertisment

Ποιό είναι το όφελος όταν είστε κολλημένοι σε μια θέση ενάντια σε κάθε πρόκληση, αν αυτή η θέση είναι λανθασμένη; Ο στόχος δεν είναι να μην αλλάξετε ποτέ γνώμη. Ο στόχος είναι να είστε σωστοί ή έστω όσο πιο κοντά στο σωστό μπορείτε. Αν εκτιμάτε τη σοφία και την ειλικρίνεια τότε θα πρέπει να εκτιμάτε και τον σκεπτικισμό. Σοφία είναι η αναγνώριση του ότι δεν γνωρίζετε τα πάντα και μπορεί να ξεγελαστείτε ακριβώς όπως και κάθε άλλος άνθρωπος στον κόσμο. Οι σοφοί άνθρωποι αλλάζουν αντιλήψεις όταν υπάρχουν αποδείξεις ότι έτσι πρέπει να γίνει. Οι τίμιοι άνθρωποι δεν προσποιούνται ότι γνωρίζουν πράγματα που στην πραγματικότητα δεν ξέρουν.

Αυτό το θεμελιώδες σφάλμα της σκέψης καλλιεργείται περισσότερο μέσω της πολιτικής και της θρησκείας. Σε αυτά τα δύο γόνιμα πεδία της ανθρώπινης σκέψης, το πάθος και η αφέλεια ενθαρρύνουν αν όχι απαιτούν από τους ανθρώπους να θυσιάσουν την ικανότητά τους να σκέφτονται ελεύθερα. Αυτός ο θησαυρός χαρίζεται με ευκολία. Πώς μπορεί κάτι τόσο μεγάλης αξίας όπως η ικανότητα και το θάρρος της ελεύθερης σκέψης να θυσιάζεται από τόσους πολλούς ανθρώπους χωρίς δισταγμό; Γιατί τόση βιασύνη να γίνουν όλοι ένα με τον όχλο; Γιατί δεν υπάρχουν καθόλου ενοχές για την απώλεια τόσων ανθρώπων;

Μην υποτιμάτε την ικανότητά σας να σκέφτεστε ελεύθερα, να εξελίσσεστε πνευματικά σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας και να κάνετε πάντα το καλύτερο για να φτάσετε πιο κοντά στην αλήθεια και την πραγματικότητα. Η εικόνα του ανθρώπου που δεν χρειάζεται να σκέφτεται μπορεί να φαίνεται αρχικά ελκυστική, αλλά στην πραγματικότητα είναι χωρίς ουσία.

Αλλάξτε, ωριμάστε, βελτιωθείτε, σκεφτείτε και γίνετε πιο ανθρώπινοι.

www.stixovoli.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Ιστορία του Λεωνίδα και της Μαρίας: Ένα Μάθημα Προσφοράς και Αποτυχημένου Μάρκετινγκ
home-sun
dolce-attica-riviera
Γιατί φιλιόμαστε; Η επιστήμη πίσω από την πιο διαδεδομένη κίνηση των ανθρώπων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση