Περισσότεροι από 200.000 Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που χτύπησε η οικονομική κρίση. Ο Guardian μιλάει για τη μεγαλύτερη «διαρροή εγκεφάλων» στον κόσμο και κάνει ειδικό αφιέρωμα στη Γενιά G.
Η Generation G δεν είναι άλλη από τις 200.000 «νέους ταλαντούχους Έλληνες» που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα για να βρουν μια καλύτερη επαγγελματική τύχη στο εξωτερικό: «Γιατροί στη Γερμανία, ακαδημαϊκοί στη Βρετανία, καταστηματάρχες στην Αμερική: ο αποδεκατισμός του ελληνικού πληθυσμού ίσως είναι το πιο ολέθριο υποπροϊόν της οικονομικής κατάρρευσης που έχει πλήξει την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης», αναφέρει το δημοσίευμα και παραθέτει παραδείγματα Ελλήνων που αποφάσισαν να φύγουν από τη χωρα μας.
Advertisment
«Θα έπρεπε να βρίσκομαι στην Ελλάδα. Είναι τόσο κρίμα που νέοι άνθρωποι όπως εγώ αναγκάστηκαν να φύγουν», δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα η 28χρονη Μαριτίνα Ρώπα, η οποία σήμερα είναι ειδικευόμενη γιατρός στη Γερμανία, όπου αποφάσισε να μεταβεί πριν από τρία χρόνια.
«Στην Ελλάδα αρκετά νοσοκομεία έκλειναν και δεν υπήρχαν θέσεις εργασίας. Στη Γερμανία υπάρχει μεγάλη ζήτηση γιατρών ενώ το σύστημα είναι καλά δομημένο και σύγχρονο», προσθέτει. «Ο κόσμος ένιωσε παγιδευμένος», λέει ο ο Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. «Το κλίμα είναι τόσο κακό, οικονομικά και πολιτικά, που ακόμα και λίγο καλύτερες αν είναι οι συνθήκες στο εξωτερικό, ο Έλληνας θα επιλέξει τη φυγή», λέει τονίζοντας πως παρότι η χώρα δείχνει μικρά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, η μετανάστευση προς τα έξω συνεχίζεται αμείωτη, ενώ το φαινόμενο φυγής παρατηρείται και σε ανθρώπους που δεν έχουν λάβει πανεπιστημιακή μόρφωση.
«Δεν είναι όλα χαμένα», λέει ο Guardian και βασίζει αυτό το πόρισμα στο γεγονός ότι πολλοί Έλληνες που έχουν βρει καλύτερη τύχη στο εξωτερικό θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μόλις αυτή ανακάμψει. «Πολλοί από εμάς θα ήθελαν να γυρίσουν πίσω», λέει η Μ. Ρώπα. «Θα έχουμε πολλά να προσφέρουμε. Καμία χώρα δεν θα μπορούσε να υποστεί μια μοίρα τόσο κακή όσο η Ελλάδα. Έχει ταπεινωθεί τελείως από διεφθαρμένους πολιτικούς και ένα σύστημα που ήταν ανεκτικό για πάρα πολύ καιρό».
Advertisment