, ,

Μανιτάρια και κρεμμύδια για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα

Τα φυτά, επειδή έπρεπε να εξελιχθούν αντιμετωπίζοντας διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, έχουν αναπτύξει πολύ εξελιγμένα συστήματα προστασίας από τα ζώα και τα στοιχεία της φύσης.

Τα φυτά, επειδή έπρεπε να εξελιχθούν αντιμετωπίζοντας διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, έχουν αναπτύξει πολύ εξελιγμένα συστήματα προστασίας από τα ζώα και τα στοιχεία της φύσης. Αυτά τα πολύπλοκα συστήματα προσφέρουν στον άνθρωπο μοναδικά πλεονεκτήματα μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και βελτιώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια είναι γεμάτα με πολυσακχαρίτες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό καθώς και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Η φύση μας παρέχει πολλούς πόρους για τη βελτίωση της υγείας μας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια είναι ένας γευστικός συνδυασμός που περιέχει μια σειρά από φυτοχημικά που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον ανθρώπινο οργανισμό.

Advertisment

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι ένα είδος μύκητα που απολαμβάνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και φημίζονται για τα θρεπτικά οφέλη τους. Χρησιμοποιούνται σε τονωτικά, σούπες, τσάγια, έτοιμες τροφές και βότανα για την ενίσχυση της υγείας και της μακροζωίας. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες μελέτησαν τα οφέλη των μανιταριών στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά είδη μανιταριών κι ένα μικρό ποσοστό μόνο είναι δηλητηριώδη. Τα περισσότερα μανιτάρια είναι εδώδιμα, όπως τα λευκά μανιτάρια, οι μορχέλες, οι τρούφες, τα πορτομπέλο, οι κανθαρέλες, οι λεντινούλες, τα μαϊτάκε, τα ασπρομανίταρα, τα ρέισι, τα στρείδια και τα ενόκι. Παρ’ όλο που όλα αυτά τα μανιτάρια προσφέρουν θρεπτικά οφέλη, ορισμένα διαθέτουν πολύ περισσότερες ανοσοδιεγερτικές ενώσεις από άλλα.

Advertisment

Οι πιο συνηθισμένες θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στην πλειονότητα των μανιταριών περιλαμβάνουν τη θειαμίνη (Β1), τη ριβοφλαβίνη (Β2), τη νιασίνη (Β3), το φυλλικό οξύ (Β9), τον φώσφορο, τον σίδηρο, το παντοθενικό οξύ (Β5), τον ψευδάργυρο, το κάλιο, τον χαλκό, το μαγνήσιο, την πυριδοξίνη (Β6) και το σελήνιο. Όλα τα βρώσιμα μανιτάρια είναι ωφέλιμα για το σώμα, αλλά ορισμένα περιέχουν υψηλά επίπεδα β-γλυκάνης, ένα μόριο που οι επιστήμονες πολύ πρόσφατα άρχισαν να κατανοούν.

Μανιτάρια μαϊτάκε

Μαϊτάκε στα ιαπωνικά σημαίνει «χορός μανιταριών», επειδή υπήρχε η φήμη ότι οι άνθρωποι χόρευαν από χαρά όταν έβρισκαν αυτά τα μανιτάρια. Χόρευαν επειδή άξιζαν το βάρος τους σε ασήμι λόγω των σημαντικών θεραπευτικών τους ιδιοτήτων. Τα μαϊτάκε περιέχουν υψηλά επίπεδα του μορίου βήτα-1,6-D-γλυκάνη.(1)

Μανιτάρια Agaricus Blazei Murill

Αυτό το μανιτάρι καλλιεργείται στο τροπικό δάσος της Βραζιλίας και έχει το παρατσούκλι «το μανιτάρι των Θεών». Μελέτες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο μανιτάρι έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα βήτα-γλυκάνης στον κόσμο. Όταν συμπεριλήφθηκαν στη διατροφή σημειώθηκε αύξηση 3.000% στα μεγάλα κοκκιώδη κύτταρα του αίματος εντός 2-4 ημερών.(2)

Μανιτάρια ρέισι

Τα ρέισι είναι πλούσια σε β-1,3-D-γλυκάνη, η οποία ενισχύει τα μακροφάγα, τα Τ κύτταρα και την κυτοκινητική δραστηριότητα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την αύξηση της παραγωγής των κυτοκινών IL-1 και IL-2 που αναστέλλουν τους όγκους. Τα ρέισι έχουν ισχυρή αναλγητική, αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση στο σώμα.(3,4)

Κόκκινα κρεμμύδια

Τα κόκκινα κρεμμύδια περιέχουν ενώσεις θείου. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην παραγωγή κυστεΐνης μέσα στο σώμα η οποία ενισχύει την απώλεια βάρους και την αποτοξίνωση. Επιπλέον έρευνες έδειξαν ότι οι ενώσεις θείου διαθέτουν ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα που αναστέλλει τη συσσωμάτωση των κυττάρων του αίματος.(5)

Τα κόκκινα κρεμμύδια αποτελούν επίσης μια πλούσια πηγή του αντιοξειδωτικού φλαβονοειδούς κερκετίνη και της αντιοξειδωτικής πολυφαινόλης ανθοκυανίνη. Αυτά τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν την οξείδωση των διατροφικών και κυτταρικών λιπαρών οξέων. Είναι πολύ ισχυρά μέσα εξόντωσης των ελευθέρων ριζών, εξουδετερώνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μειώνουν δραστικά τη φλεγμονή σε ολόκληρο το σώμα.(6)

Αν σιγοβράσετε τα κρεμμύδια σε σούπα ή ζωμό θα καταστρέψετε ένα ποσοστό από τις ανθοκυανίνες, αλλά όχι την κερκετίνη. Η κερκετίνη διατηρείται στη σούπα ή τον ζωμό. Όσο χαμηλότερη η θερμότητα, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά θα διατηρηθούν στη σούπα ή τον ζωμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 4-6 μερίδων κόκκινων κρεμμυδιών κάθε εβδομάδα (που ισοδυναμεί με περίπου 2 με 3 κρεμμύδια) συσχετίζεται με πολύ μεγάλη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.(7)

1)https://www.ncbi.nlm.nih.gov

2)https://www.ncbi.nlm.nih.gov

3)https://www.ncbi.nlm.nih.gov

4)https://www.ncbi.nlm.nih.gov

5)https://www.ncbi.nlm.nih.gov

6)https://www.ncbi.nlm.nih.gov

7)https://www.ncbi.nlm.nih.gov

8)https://science.naturalnews.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση