Λαϊκή σοφία vs Επιστήμη=1-0. Τελικά το κρύο μας αρρωσταίνει

Για χρόνια, οι γιατροί μας έλεγαν ότι το κρύο δεν έχει καμιά σχέση με το κρυολόγημα. Αποδείχτηκε λοιπόν ότι η επιστήμη έκανε λάθος, ενώ

Για χρόνια, οι γιατροί μας έλεγαν ότι το κρύο δεν έχει καμιά σχέση με το κρυολόγημα. Αποδείχτηκε λοιπόν ότι η επιστήμη έκανε λάθος, ενώ η κοινή λογική των μαμάδων ήταν τελικά σωστή. Αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πόσο εσφαλμένη μπορεί μερικές φορές να είναι η επιστήμη. Τα καλά νέα είναι ότι οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τελικά γιατί το κρύο ευνοεί τους ιούς.

Όταν κάνει κρύο, οι ρινικές δίοδοι συνήθως αφυδατώνονται. Η βλέννα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στους ιούς. Στην ιδανική περίπτωση, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παγιδεύονται στη βλέννα και αποβάλλονται αργότερα ή καταπίνονται ή εξολοθρεύονται από τα οξέα του στομάχου. Όταν όμως ο καιρός είναι κρύος, αυτό έχει λιγότερες πιθανότητες να συμβεί.

Advertisment

Τα περισσότερα στελέχη των ρινοϊών, των ιών δηλαδή που ευθύνονται για το κοινό κρυολόγημα, εξαπλώνονται σε όλο το σώμα πιο αποτελεσματικά σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τα μολυσμένα κύτταρα συχνά αυτοκαταστρέφονται. Τα θερμά κύτταρα του σώματος είναι πιο πιθανό να αυτοκαταστραφούν σταματώντας την εισβολή των ιών. Επίσης, αυτά τα κύτταρα είναι σε θέση να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντίσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι χαμηλές θερμοκρασίες συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, εμποδίζοντας τη μεταφορά των λευκών κυττάρων του αίματος στις μολυσμένες περιοχές.

Σε μια μελέτη, μια διαφορά 4 βαθμών Κελσίου στη θερμοκρασία μείωσε την ικανότητα των ρινικών κυττάρων στα ποντίκια να αντιμετωπίσουν την εισβολή των ιών. Σε μια άλλη μελέτη αναφέρθηκε ότι στις μικρότερες θερμοκρασίες η εξάπλωση των ιών στα ινδικά χοιρίδια ήταν πιο έντονη σε σύγκριση με τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Οι άνθρωποι, επειδή ανήκουν κι εκείνοι στα θηλαστικά, υποφέρουν επίσης από κρυολογήματα. Όλοι είμαστε πιο επιρρεπείς στα κρυολογήματα όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.

Ακόμη, το κρύο βοηθά το εξωτερικό περίβλημα του ιού να σκληρύνει, καθιστώντας το έτσι ικανό να επιβιώσει κατά τη μεταφορά του. Το εξωτερικό περίβλημα των ιών αποτελείται από ουσίες που ονομάζονται λιπίδια. Με το κρύο τα λιπίδια σκληραίνουν, ενώ σε υψηλότερες θερμοκρασίες μαλακώνουν. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες καθιστούν τον ιό πιο ευάλωτο στις καιρικές συνθήκες.

Advertisment

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η απορρόφηση της βιταμίνη D καθώς και η συνήθεια των ανθρώπων να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους όταν κάνει κρύο. Κατά τους χειμερινούς μήνες, είμαστε λιγότερες ώρες εκτεθειμένοι στο ηλιακό φως. Αυτό αναστέλλει την ικανότητα του σώματός μας να παράγει βιταμίνη D, ένα σημαντικό όπλο του ανοσοποιητικού μας συστήματος ενάντια στους ιούς. Επίσης, όταν κάνει κρύο, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται πιο κοντά μεταξύ τους κι αυτό βοηθά τους ιούς να μεταδίδονται πιο εύκολα από άτομο σε άτομο.

Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές λανθασμένες πληροφορίες για το ότι η θερμοκρασία δεν παίζει ρόλο. Όλοι όμως έχουμε εμπειρίες που αποδεικνύουν το αντίθετο και πλέον οι έρευνες συμβαδίζουν με την κοινή λογική.

Έτσι λοιπόν, καλό είναι να φοράτε το παλτό σας, τα γάντια σας, το καπέλο σας και το κασκόλ σας. Φροντίστε να παραμένετε ζεστοί και μην ξεχνάτε να τρέφεστε καλά και να κοιμάστε αρκετά. Ο καιρός δεν μπορεί να σας βλάψει αν κάνετε υγιεινή διατροφή κι έχετε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα (σε λογικά πλαίσια φυσικά).

Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες πληροφορίες στην κατηγορία Κρυολόγημα

www.naturalnews.com

www.nih.gov

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα σταυρόλεξα και τα παιχνίδια μνήμης καθυστερούν τη νοητική αποδυνάμωση που οφείλεται στη γήρανση
Οι απλές, καθημερινές κινήσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας
Ροχαλητό: Τι υποδηλώνει για την υγεία μας και 5 συμβουλές για να το σταματήσετε
5 διαταραχές που μπορεί να επηρεάζουν τον ύπνο σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση