,

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για τη φυσική θεραπεία της ψωρίασης

Το βιβλίο του δρος John Pagano «Θεραπεία ψωρίασης – μια φυσική εναλλακτική λύση» (Healing Psoriasis – The Natural alternative) ίσως είναι γνωστό σε όσους

Το βιβλίο του δρος John Pagano «Θεραπεία ψωρίασης – μια φυσική εναλλακτική λύση» (Healing Psoriasis – The Natural alternative) ίσως είναι γνωστό σε όσους πάσχουν από ψωρίαση και χρησιμοποιούν συχνά το διαδίκτυο.

Σε αυτό το βιβλίο, ο δρ John Pagano προτείνει έναν φυσικό τρόπο θεραπείας της ψωρίασης με τις κατάλληλες αλλαγές στη διατροφή και του τρόπου ζωής. Μπορεί λοιπόν να σας βοηθήσει αν πιστεύετε ότι ο έλεγχος / θεραπεία της είναι σε κάποιο βαθμό εφικτά.

Advertisment

Ψωρίαση: Συμπτώματα, αιτίες και τρόποι θεραπείας

Αν πιστεύετε ότι η ψωρίαση αποτελεί μια γενετική πάθηση, αυτοάνοσο νόσημα ή οποιοδήποτε άλλο είδος μιας σύνθετης διαταραχής και δεν μπορεί να θεραπευτεί, ίσως να μην βρείτε αυτό το άρθρο χρήσιμο. Σέβομαι τη συγκεκριμένη προσέγγιση, διότι κάθε άνθρωπος διαθέτει τον δικό του μοναδικό τρόπο κατανόησης της ψωρίασης με βάση τις προσωπικές του εμπειρίες.

Αν λοιπόν εξακολουθείτε να το διαβάζετε, σημαίνει ότι πιστεύετε πως μπορεί να ιαθεί, αν και το ποσοστό θεραπείας σίγουρα εξαρτάται από διαφόρους παράγοντες.

Advertisment

Σε αυτό το άρθρο, προσπάθησα να γράψω μια αντικειμενική ανάλυση της φυσικής θεραπευτικής προσέγγισης του δρος Pagano.

Τι προκαλεί την ψωρίαση

Παρακάτω αναφέρεται η αιτία ψωρίασης κατά τον δρα Pagano:

• Η αιτία της ψωρίασης βρίσκεται στο έντερο, όχι στο δέρμα. Η συσσώρευση τοξινών στο σώμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα αυξάνει υπερβολικά το επίπεδο των τοξινών με αποτέλεσμα το σώμα να προσπαθεί να αποτοξινωθεί μέσω του δέρματος προκαλώντας πλάκες ψωρίασης. Ως εκ τούτου, η ψωρίαση είναι η εξωτερική εκδήλωση της προσπάθειας του σώματος να απαλλαγεί από τις εσωτερικές τοξίνες.

• Το παραδοσιακό σύστημα ιατρικής (τα φάρμακα που θα σας συστήσει ο δερματολόγος) καταστέλλει τα σωματικά συμπτώματα και δεν κάνει πολλά για να θεραπεύσει εσωτερικά το σώμα αφού η αιτία της ψωρίασης δεν είναι ακόμη σαφής.

Πριν προχωρήσουμε στη θεραπευτική αγωγή μέσω της διατροφής, ας δούμε μερικές βασικές πτυχές αυτής της θεραπείας

• Το κλειδί είναι η υπομονή. Μερικές φορές ένας ασθενής θα αρχίζει να έχει ορατά αποτελέσματα μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ άλλοι ίσως χρειαστούν μερικούς μήνες για να δουν παρόμοια αποτελέσματα. Έτσι λοιπόν, ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για την επιτυχία αυτού του σχήματος διατροφής είναι η υπομονή.

• Ορισμένοι ασθενείς είναι πιθανό να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Αυτό ίσως οφείλεται στην εξάλειψη των τοξινών από το σώμα τους με γρήγορο ρυθμό. Γι’ αυτό λοιπόν, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε ούτε να εγκαταλείψετε τη μέθοδο. Συνεχίστε τη διαδρομή σε αυτό το ταξίδι της φυσικής θεραπείας της ψωρίασης.

• Ο ασθενής δεν πρέπει να νιώθει αγχωμένος ή λυπημένος λόγω αυτής της κάπως αυστηρής δίαιτας. Πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι τα άτομα με διαβήτη ή αλλεργίες στα τρόφιμα ακολουθούν επίσης παρόμοιες ή ακόμη πιο αυστηρές δίαιτες και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις για όλη τους τη ζωή. Έτσι, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει αυτό το σχήμα θεραπείας με θετική διάθεση.

• Η υιοθέτηση θετικής σκέψης είναι πολύ σημαντική. Από την πρώτη κιόλας ημέρα, ο ασθενής θα πρέπει να επικεντρωθεί στα πλεονεκτήματα και να αποφύγει τις αρνητικές επιδράσεις και σκέψεις.

Η θεραπευτική αγωγή του δρος Pagano για την ψωρίαση αποτελείται από 6 βασικά βήματα

1. Εσωτερικός καθαρισμός του σώματος ακολουθώντας μια 3μέρη δίαιτα με μήλα. Καταναλώστε όσα κόκκινα ή κίτρινα γλυκά μήλα θέλετε για 3 ημέρες. Στη συνέχεια, ο καθαρισμός του παχέος εντέρου γίνεται είτε με τη βοήθεια ενός επαγγελματία εμπειρογνώμονα είτε με υποκλυσμό στο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει εποπτεία.

2. Κατάλληλη διατροφή. Λεπτομερείς οδηγίες δίνονται παρακάτω:

• Προϊόντα διατροφής που πρέπει να εξαλείψετε. Μην τρώτε υπερβολικές ποσότητες από:

– κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα κρέατα, όπως πεπερόνι και λουκάνικο (το αρνί επιτρέπεται)

– οστρακοειδή, όπως καβούρια και αστακό και άλλες ποικιλίες ψαριών με σκούρα σάρκα (τα ανοιχτόχρωμα και οι ποικιλίες λευκών ψαριών επιτρέπονται)

– πολύ τηγανισμένα και λιπαρά τρόφιμα

– καφέ, καφεϊνούχα ποτά, ζαχαρούχα ανθρακούχα ποτά, αναψυκτικά (σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αντισταθείτε πιείτε καφέ χωρίς καφεΐνη, αν και δεν συνιστάται)

– επεξεργασμένα προϊόντα από αλεύρι, όπως λευκό ψωμί και προϊόντα από αρτοποιεία

– λευκή ζάχαρη και ροφήματα σε κονσέρβες (χρησιμοποιήστε μέλι)

– λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των Σολανιδών, όπως ντομάτα, πατάτα, μελιτζάνα, πιπεριά και πάπρικα (οι γλυκοπατάτες και το μαύρο πιπέρι επιτρέπονται σε μικρές ποσότητες)

– επεξεργασμένα και τεχνητά αρωματισμένα προϊόντα διατροφής

– αλκοόλ και κάπνισμα

• Τρόφιμα για κατανάλωση σε μικρές ποσότητες

Πρέπει να επαναφέρετε το pH του σώματος περίπου στο 7,5 (δηλαδή ελαφρώς αλκαλικό) καταναλώνοντας περισσότερες αλκαλοποιητικές τροφές και λιγότερο όξινες (αναλογία 75:25). Έτσι, πρέπει να σταματήσετε την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως σιτάρι, κριθάρι, καστανό ρύζι κτλ. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως σε γενικές γραμμές είναι όξινα. Παρ’ όλα αυτά μας παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Γι’ αυτό δεν είναι ανάγκη να τα εξαλείψετε εντελώς αλλά να ελέγχετε την κατανάλωσή τους.

– Καταναλώστε γαλακτοκομικά προϊόντα σε περιορισμένη ποσότητα. Επιλέξτε προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά (γάλα, τυρί, γιαούρτι κ.λπ.)

– Χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα λαδιού για το μαγείρεμα και το τηγάνισμα.

– Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως πουλερικά, ψάρια και τόφου σε μικρές ποσότητες. Οι χορτοφάγοι ας έχουν υπόψη ότι διάφορα δημητριακά είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες.

• Τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες

Στο διατροφικό σχήμα του δρος Pagano, τα φρούτα θεωρούνται αποτοξινωτικά ενώ τα λαχανικά χτίζουν τους μυς. Καταναλώστε λοιπόν πράσινα λαχανικά και φρέσκους χυμούς φρούτων ελεύθερα.

Για το μαγείρεμα συνιστάται ελαιόλαδο διότι είναι καλό για το έντερο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο για τη σαλάτα σας ή να το καταναλώσετε άμεσα.

3. Πιείτε τσάι από βότανα και πάρτε συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Συνιστάται τσάι από φλοιό φτελιάς το πρωί και τσάι με σαφράν το βράδυ. Επίσης ωφέλιμα είναι το βερμπάσκο και το χαμομήλι.

4. Το συγκεκριμένο βιβλίο συνιστά να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία χειροπράκτη ο οποίος θα επαναφέρει τη σπονδυλική σας στήλη στη σωστή στάση. Αυτές οι αλλαγές θα βοηθήσουν στην επούλωση των τραυματισμένων τοιχωμάτων του εντέρου και, ως αποτέλεσμα, θα ενισχυθεί η διαδικασία της πέψης.

5. Για τοπική εφαρμογή στις ψωριασικές πλάκες καθώς και για όταν κάνετε μπάνιο, υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις, όπως το λάδι καρύδας και η αλόη αντί για τις φαρμακευτικές αλοιφές που περιέχουν στεροειδή.

6. Υιοθετήστε μια θετική στάση ζωής χωρίς άγχος.

Με λίγα λόγια, η προσέγγιση του δρος Pagano έχει ως εξής

1. Διατροφή

2. Αποτοξίνωση

3. Αποφασιστικότητα

Η ύπαρξη αποφασιστικότητας και υπομονής είναι πρωταρχικής σημασίας για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων. Μερικές φορές, ένας ασθενής μπορεί να επιτύχει αποτελέσματα μέσα σε 1 μήνα ενώ άλλοι ασθενείς χρειάζεται να ακολουθήσουν αυτό το σχήμα για περισσότερο από 3 μήνες για να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, η εμπιστοσύνη, η αποφασιστικότητα και η υπομονή είναι απαραίτητες.

Κατανόηση της ανάγκης της αποτοξίνωσης: το φαγητό που τρώτε μαζί με τον τρόπο ζωής δημιουργούν τοξίνες στο σώμα σας, οι οποίες αποβάλλονται από όργανα του σώματος, όπως τα νεφρά και το συκώτι. Στην περίπτωση που το σώμα σας είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες πέρα από τα επιτρεπτά όρια, τότε αυτή η αυξημένη ποσότητα τοξινών θα διαρρεύσει μέσα από τα κατεστραμμένα τοιχώματα του εντέρου (η βλάβη οφείλεται σε χρόνια δυσπεψία και υπερδραστηριότητα) στο αίμα σας. Αυτό ονομάζεται Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου.

Ο καθαρισμός του αίματος διεξάγεται από το ήπαρ και τα νεφρά. Αν το ποσοστό των τοξινών είναι πολύ υψηλό και υπερφορτώσει αυτά τα όργανα (το ήπαρ και τα νεφρά), τότε το δέρμα προσπαθεί να αποβάλλει τις τοξίνες προκαλώντας πλάκες ψωρίασης και εξανθήματα.

Συμπερασματικά, η βαθιά αποτοξίνωση του οργανισμού και, στη συνέχεια, η αποφυγή της προσθήκης περισσότερων τοξινών στο σώμα αποτελεί τη βάση αυτής της θεραπείας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά
Ιδιοπαθής υπέρταση: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας στην αντιμετώπισή της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση