,

Πώς να κάνετε αυτοεξέταση μαστού (βίντεο)

Ο καρκίνος του μαστού είναι η μορφή καρκίνου που πλήττει συχνότερα τις γυναίκες μέσης ηλικίας. Σε πολλές περιπτώσεις, η αλλοίωση εντοπίζεται αφού ο καρκίνος έχει

Ο καρκίνος του μαστού είναι η μορφή καρκίνου που πλήττει συχνότερα τις γυναίκες μέσης ηλικίας. Σε πολλές περιπτώσεις, η αλλοίωση εντοπίζεται αφού ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Έτσι, η τακτική αυτοεξέταση του μαστού κρίνεται απαραίτητη για τον έγκαιρο εντοπισμό ανησυχητικών μεταβολών και την άμεση χορήγηση θεραπείας εάν χρειάζεται. Η αυτοεξέταση μαστού πρέπει να γίνεται κάθε μήνα, λίγες μέρες αφού τελειώσει η περίοδος.

Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δείτε ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να κάνετε την αυτοεξέταση μαστού.

Advertisment

Βήμα 1ο – Οπτικός έλεγχος: Παρατηρήστε εάν υπάρχουν αλλαγές στην όψη της επιδερμίδας του μαστού (κοκκίνισμα, οίδημα, πτυχώσεις) ή στη θηλή (έκκριση υγρών, φολίδες, εσοχές).

Βήμα 2ο – Ψηλάφηση: Κυκλική, κάθετη ή συνδυαστική κίνηση. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να ψηλαφήσετε ολόκληρο το μαστό για να εντοπίσετε μη φυσιολογικές αλλαγές. Ο φυσιολογικός μαστός είναι λείος και μαλακός.

Μην ξεχάσετε να ελέγξετε επίσης την περιοχή κάτω από τη μασχάλη και ψηλά στο στέρνο.

Advertisment

www.onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση