, ,

7 τρόποι που προλαμβάνουν την εμφάνιση ραγάδων

Οι ραγάδες είναι μία ελαφριά μορφή ουλών που εμφανίζονται με τη μορφή γραμμών, σαν να τις έχει ζωγραφίσει κάποιος πάνω στο δέρμα. Μπορεί να

7 τρόποι που προλαμβάνουν την εμφάνιση ραγάδων

Οι ραγάδες είναι μία ελαφριά μορφή ουλών που εμφανίζονται με τη μορφή γραμμών, σαν να τις έχει ζωγραφίσει κάποιος πάνω στο δέρμα. Μπορεί να εμφανιστούν με ένα πιο σκούρο μπεζ, κόκκινο ή ακόμα και ελαφρύ μοβ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, εμφανίζονται στην περιοχή του στομαχιού, στο στήθος και στους γλουτούς. Ακόμα κι αν ανήκετε στις ομάδες εκείνων που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης ραγάδων, όπως για παράδειγμα κατά την εγκυμοσύνη, μπορείτε να προλάβετε την έντονη εμφάνισή τους, ακόμα και την απάλυνσή τους αφού τις αντιληφθείτε.

Advertisment

7 τρόποι που προλαμβάνουν την εμφάνιση ραγάδων

1. Ελέγχουμε το βάρος μας

Ένα από τα χρησιμότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τις ραγάδες είναι να διατηρήσουμε όσο μπορούμε ένα υγιές βάρος. Οι ραγάδες εμφανίζονται όταν το δέρμα μας τεντώνει και μαζεύει απότομα και αυτό συχνά συμβαίνει με τις απότομες αυξομειώσεις του βάρους μας.

2. Παραμένουμε ενυδατωμένοι

Η κατανάλωση αρκετού νερού βοηθά την επιδερμίδα μας να παραμένει ενυδατωμένη και απαλή. Το απαλό δέρμα δεν έχει την τάση να αναπτύσσει ραγάδες τόσο όσο το ξηρό. Η κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη, όπως φυσικά ο καφές, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ραγάδων. Αν πίνετε καθημερινά καφέ, βεβαιωθείτε ότι εξισορροπείτε την πρόσληψη υγρών με πολύ νερό, τσάι και χυμούς.

3. Ακολουθούμε διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Οι ραγάδες εμφανίζονται επίσης όταν το σώμα μας έχει στερηθεί θρεπτικά στοιχεία. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι περιλαμβάνετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, D, E, ψευδάργυρο και πρωτεΐνη. Ένας τρόπος για να διασφαλίσετε την πρόσληψή τους είναι να επιλέγετε ανεπεξέργαστες τροφές σε διάφορα χρώματα.

Advertisment

4. Συμπεριλαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη C στη διατροφή μας

Το κολλαγόνο παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας της επιδερμίδας μας, ειδικά όσον αφορά στην αντοχή και την ελαστικότητά του. Βοηθά στη μείωση της εμφάνισης ρυτίδων, αλλά προλαμβάνει και τις ραγάδες. Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια αποτελούν ιδιαίτερα καλές πηγές βιταμίνης C.

5. Λαμβάνουμε βιταμίνη D

Μία έρευνα βρήκε συσχέτιση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D και στην εμφάνιση ραγάδων. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα, αλλά τα αποτελέσματα συνιστούν ότι η διατήρηση υγιών επιπέδων βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο ραγάδων. Ο ευκολότερος τρόπος να λάβουμε βιταμίνη D είναι μέσω της έκθεσης στον ήλιο. Ωστόσο, πολλές φορές προστίθεται στο ψωμί, στα δημητριακά και στα γαλακτοκομικά.

6. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο

Ο ψευδάργυρος αποτελεί σημαντικό θρεπτικό στοιχείο για την υγεία της επιδερμίδας. Βοηθά στη μείωση των φλεγμονών και παίζει ρόλο στη διαδικασία επούλωσης των πληγών. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία σύνδεση ανάμεσα σε αυτόν και στις ραγάδες, αλλά η συμπερίληψη τροφών πλούσιων σε ψευδάργυρο, όπως ξηρούς καρπούς και ψάρια, συνεισφέρει σίγουρα στην υγεία της επιδερμίδας.

7. Αντιμετωπίζουμε τις ραγάδες αμέσως μόλις εμφανιστούν

Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς τις ραγάδες, μπορείτε να προσπαθήσετε να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνισή τους ώστε να μην γίνονται ορατές μακροπρόθεσμα. Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό ή τον δερματολόγο σας για να συζητήσετε τις επιλογές που υπάρχουν. Οι συνήθεις επιλογές είναι η χορήγηση μιας ρετινοειδούς κρέμας, η θεραπεία με laser και το γλυκολικό οξύ σε μορφή peel.

Πηγές:

cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD000066.pub2/full

nap.edu/read/10925/chapter/6

health.clevelandclinic.org/stretch-marks-hold-the-cocoa-butter

kidshealth.org/en/teens/stretch-marks.html

lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-C

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση