,

Πώς να θεραπεύσετε τον εαυτό σας

Άρθρο του δρος Bernie Siegel, συγγραφέα του βιβλίου «Love, Medicine and Miracles» Αν δείτε την ασθένεια ως μια ευκαιρία, όταν κάποτε αρρωστήσετε, θα καταφέρετε

Άρθρο του δρος Bernie Siegel, συγγραφέα του βιβλίου «Love, Medicine and Miracles»

Αν δείτε την ασθένεια ως μια ευκαιρία, όταν κάποτε αρρωστήσετε, θα καταφέρετε να πείτε στον εαυτό σας: «Τι μπορώ λοιπόν να μάθω από αυτή την ασθένεια; Τι πρέπει να φροντίσω πρώτα;».

Advertisment

Όταν ξεκίνησα να δουλεύω με την ομάδα Μοναδικοί Ασθενείς με Καρκίνο (Exceptional Cancer Patients) παρατήρησα ότι πολλοί από αυτούς έζησαν περισσότερο απ’ όσο περίμεναν οι γιατροί. Ήθελα να μάθω το γιατί. Άρχισα να παρατηρώ και να ερευνώ και παρατήρησα ότι οι μακροχρόνιοι επιζώντες ήταν αυτοί που άρχισαν να δίνουν προσοχή στα συναισθήματά τους. Όταν εξέφραζαν τα συναισθήματά τους, έκαναν σωστές επιλογές κι απέκτησαν περισσότερη πνευματικότητα, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί το σώμα τους. Οι σωματικές αλλαγές ήταν οι παρενέργειες ενός αλλοιωμένου τρόπου ζωής.

Οι γιατροί αποκαλούν τις πιο συγκλονιστικές θεραπείες «αυθόρμητες υφέσεις». Από τη στιγμή που τους έχουμε ήδη βάλει ταμπέλα, δεν μαθαίνουμε τίποτα για τους ανθρώπους στους οποίους συμβαίνουν αυτές οι υφέσεις. Δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε αυτές τις σπουδαίες επιτυχίες. Όλοι διατρέχουμε τον κίνδυνο για πάρα πολλές ασθένειες και καθώς ο κόσμος μικραίνει η λίστα των ουσιών στις οποίες είμαστε εκτεθειμένοι μεγαλώνει. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να μαθαίνουμε από τους ανθρώπους που αναρρώνουν καθώς και από όσους παραμένουν υγιείς.

Στο μυθιστόρημά του με τίτλο «Cancer Ward», ο Solzhenitsyn έγραψε για την αυτοΐαση, έναν όρο πολύ καλύτερο από τον όρο «αυτόματη ύφεση». Ο Solzhenitsyn διάλεξε μια πεταλούδα με τα χρώματα του ουράνιου τόξου για να συμβολίσει τη θεραπεία. Η πεταλούδα αντιπροσωπεύει την αλλαγή και το ουράνιο τόξο όλα τα συναισθήματά μας. Αν θέλουμε να θεραπευτούμε, πρέπει να αφήσουμε την πεταλούδα της αλλαγής και της συναισθηματικής ωρίμανσης να αγγίξει τη ζωή μας.

Advertisment

Ένας από τους πιο απαισιόδοξους ασθενείς της ομάδας αντιδρούσε στο θέμα της αυτοίασης λέγοντας τα εξής: «Υποθέτω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε καθαρή συνείδηση». Είχε δίκιο. Πράγματι, πρέπει να έχετε καθαρή συνείδηση. Όταν κάνετε οτιδήποτε είναι απαραίτητο προκειμένου να καθαρίσετε τη συνείδησή σας, τότε η χαρά της ζωής επιστρέφει και η αισιοδοξία σας θεραπεύει.

Αν είστε άρρωστοι ή αντιμετωπίζετε δυσκολίες, μπορείτε να αρχίσετε να θεραπεύετε τον εαυτό σας ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο που ακολούθησαν κι άλλοι. Συγχωρέστε τον εαυτό σας και τους άλλους, ζήστε με ελπίδα, πίστη και αγάπη και παρακολουθήστε τα αποτελέσματα στη ζωή σας και στη ζωή των άλλων. Να θυμάστε ότι η επιτυχία και η θεραπεία έχουν σχέση με αυτά που κάνετε στη τη ζωή σας, όχι με το πόσο θα καταφέρετε να αποφύγετε τον θάνατο.

Ποια προσέγγιση θα πρέπει να έχετε στην ασθένειά σας; Έχω 3 συμβουλές να σας δώσω: αποδοχή, υποχώρηση και παράδοση. Αυτές οι 3 λέξεις μπορεί να σας τρομάζουν όπως έναν άπειρο πολεμιστή που πηγαίνει στη μάχη, αλλά άλλοι που έχουν χρησιμοποιήσει αυτή την τακτική έχουν κερδίσει μεγάλες νίκες.

Αν θέλετε να βρείτε τη δύναμη να αλλάξετε, πρέπει να αποδεχτείτε την κατάστασή σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχτείτε οποιαδήποτε συγκεκριμένη έκβαση της ασθένειας, αλλά ότι η ασθένεια υπάρχει στη ζωή σας και ότι εσείς συμμετέχετε. Μόλις αποδεχτείτε ότι η ασθένεια ή κάποιο δυσάρεστο γεγονός αποτελεί μέρος της ζωής σας, θα καταφέρετε να συγκεντρώσετε τις δυνάμεις σας για να τα εξαλείψετε ή να τα αλλάξετε. Αν αποφεύγετε να το σκέφτεστε, το αρνείστε ή αισθάνεστε απελπισμένοι, δεν θα μπορέσετε να παίξετε καθοριστικό ρόλο στις αλλαγές στη ζωή σας.

Η αποδοχή της κατάστασης δεν σημαίνει αποδοχή της πρόβλεψης κάποιου άλλου για το τι πρόκειται να συμβεί σε σας. Κανείς δεν ξέρει ποιό θα είναι το μέλλον σας. Μην αποδεχτείτε ότι θα πεθάνετε μέσα σε 3 εβδομάδες ή 6 μήνες επειδή έτσι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία. Είναι πολύ καλύτερο να αρνηθείτε την ασθένειά σας εντελώς παρά να αποδεχτείτε μια πρόβλεψη που μοιάζει με θανατική ποινή. Το καλύτερο όμως είναι να δεχτείτε ότι έχετε προβλήματα και να αρνηθείτε τις προβλέψεις των άλλων για το πώς θα εξελιχτεί η κατάστασή σας. Τα άτομα δεν αποτελούν στατιστικά στοιχεία.

Όταν λέω «υποχώρηση» δεν εννοώ παραίτηση εξαιτίας ενός ισχυρότερου αντιπάλου. Για μένα υποχώρηση σημαίνει απόσυρση σε ένα ήσυχο μέρος όπου μπορώ να κατανοήσω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου. Αυτό το ήσυχο μέρος μπορεί να είναι οπουδήποτε, αφού η πηγή της πραγματικής ηρεμίας και γαλήνης βρίσκεται μέσα μου. Όταν υποχωρώ απομακρύνομαι από όλες τις απαιτήσεις της ζωής ενώ την ίδια στιγμή είμαι σε πλήρη εγρήγορση για τον εαυτό μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Δεν υποχωρώ πάντα μόνος μου. Υποχωρώ και με όσους είναι κοντά μου, έτσι ώστε να θεραπεύσουμε τις δυνάμεις μας μαζί και να προετοιμαστούμε για να πάρουμε στα χέρια μας τη ζωή όταν η υποχώρηση τελειώσει. Όταν επιστρέψουμε θα είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για τη ζωή μας. Η γυναίκα μου Bobbie κι εγώ υποχωρούσαμε συχνά όταν τα 5 παιδιά μας ήταν μικρά. Χρειαζόμασταν χώρο και χρόνο για να βελτιωθούμε και θεραπεύσουμε τον εαυτό μας.

Όταν έχετε αποδεχτεί, υποχωρήσει και προετοιμάσει τον εαυτό σας για να δώσει μια μάχη, τότε είστε έτοιμοι να παραδοθείτε. Και πάλι όμως, δεν παραδίδεστε στα αποτελέσματα, αλλά στα γεγονότα. Όλοι μας χάνουμε πολλή ενέργεια καθώς αγωνιζόμαστε ενάντια στη φύση της ζωής. Αποδεχτείτε τη φύση της ζωής και παραδοθείτε σε αυτή. Όταν το κάνετε, θα αποκτήσετε γαλήνη. Όταν η ενέργειά μας επανέλθει, θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και θα αρχίσουμε να χτίζουμε τη ζωή μας. Παράδοση δεν σημαίνει να μην κάνουμε τίποτα, σημαίνει να κάνουμε τα σωστά πράγματα.

Όταν παραδοθείτε στην ασθένεια, θα συνεχίσετε να λαμβάνετε τη θεραπεία σας, να εξερευνείτε τα συναισθήματά σας, να διορθώνετε τις σχέσεις σας με τους άλλους και να κάνετε οτιδήποτε χρειαστεί για να θεραπευτείτε. Αλλά ενώ αγωνίζεστε γι’ αυτό, να λέτε «Γεννηθήτω το θέλημά Σου» και όχι «Να γίνει αυτό που θέλω εγώ». Αφήστε τον πόνο, τον φόβο και τις ανησυχίες σας και κρατήστε την αγάπη, την ελπίδα και τη χαρά στη ζωή σας. Όπως λέει και η «Προσευχή της Γαλήνης» , αφήστε τα όλα στον Θεό και αναπαυθείτε.

Απόσπασμα με άδεια από το βιβλίο «Prescriptions for Living» που γράφτηκε από τον δρα Bernie S. Siegel, HarperCollins Publishers, Νέα Υόρκη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση