Η προσωπική μας Ανάσταση και η κατανόηση του δώρου της αλλαγής

Άρθρο της πνευματικής δασκάλας, θεραπεύτριας και συγγραφέως Elizabeth Ann Morris Το Πάσχα θεωρείται μια πολύ ιερή χρονική περίοδος και πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρο τον

Άρθρο της πνευματικής δασκάλας, θεραπεύτριας και συγγραφέως Elizabeth Ann Morris

Το Πάσχα θεωρείται μια πολύ ιερή χρονική περίοδος και πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο τιμούν τη θυσία του Ιησού Χριστού για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Παραδοσιακά το Πάσχα συνδέεται επίσης με την άνοιξη, τη γέννηση μιας καινούριας εποχής και το πέρασμα από το σκοτάδι του χειμώνα στο φως του ήλιου. Είναι ώρα για καινούρια ξεκινήματα και ευκαιρίες. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι αυτή η ιδιαίτερη στιγμή του έτους αποτελεί αφορμή και για τη δική μας αναγέννηση ή ανάσταση.

Advertisment

Θυμάμαι πως όταν ήμουν παιδί, η άνοιξη ήταν μια εποχή που οι γυναίκες στην οικογένειά μου καθάριζαν σχολαστικά το σπίτι μας. Οι κουρτίνες, τα έπιπλα, τα διακοσμητικά κλπ μετακινούνταν και είτε τα αντικαθιστούσαν είτε τα έπλεναν και τα επιδιόρθωναν – ο χώρος στον οποίο μέναμε γινόταν καινούριος. Έτσι, το περιβάλλον του σπιτιού μας ήταν έτοιμο για την καινούρια αρχή. Τι συνέβαινε όμως με μας; Ήμασταν προετοιμασμένοι γι’ αυτή τη μεγάλη ευκαιρία; Η απάντηση, φυσικά, ήταν αρνητική.

Για πολλούς ανθρώπους δεν υπάρχει η συνειδητή σκέψη ότι την άνοιξη πρέπει να ξεκαθαρίζουν τις σκέψεις, τις αξίες, τις ιδέες ή τα συναισθήματά τους προκειμένου να επιτρέψουν να δημιουργηθεί ένα όμορφο, καινούριο και υψηλότερο επίπεδο αφύπνισης και συνειδητότητας.

Όπως η φύση και οι εποχές ακολουθούν μια ροή, έτσι και η κάθε ημέρα πρέπει να αποτελεί μια ευκαιρία για μάθηση και εξέλιξη

Advertisment

• Ο χειμώνας είναι η εποχή που οι καινούριες ιδέες «φυτεύονται» στη σκέψη μας.

• Η άνοιξη είναι η εποχή που αυτοί ο νέοι σπόροι γεννιούνται.

• Το καλοκαίρι μεγαλώνουν και ανθίζουν.

• Το φθινόπωρο γίνεται η συγκομιδή.

Με αυτόν τον τρόπο ο κύκλος επαναλαμβάνεται. Φυσικά, δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι τον χειμώνα για να αποκτήσουμε καινούριες γνώσεις – όμως αν δεν γνωρίζουμε αυτό τον κύκλο δεν θα καταφέρουμε να επωφεληθούμε από τη φυσική πνευματική και προσωπική ακολουθία της αλλαγής. Καθένας από εμάς είναι μια πολύτιμη ύπαρξη με μοναδικά ταλέντα και σοφία που ατομικά και συλλογικά βοηθά την εξέλιξη του πλανήτη και όλων όσων υπάρχουν σε αυτόν.

• Θυμάστε ποιος είστε;

• Έχετε εκτιμήσει και αναπτύξει τις ιδέες και τη γνώση σας;

• Εκτιμάτε τη δική σας μοναδική συμβολή στον κόσμο;

Μόλις πρόσφατα ο επτάχρονος εγγονός μου συνάντησε μαζί με τη μητέρα του τυχαία έναν άστεγο άντρα που καθόταν στο πεζοδρόμιο. Αφού σταμάτησε και του έδωσε τη σοκολάτα που κρατούσε, είπε στη μητέρα του: «Όταν μεγαλώσω θα γίνω οικοδόμος και θα χτίσω πολλά σπίτια, έτσι ώστε όλοι να έχουν κάπου να μείνουν».

Φυσικά ήμασταν όλοι υπερήφανοι για τη φιλοδοξία του και υπάρχει μια απόλυτη αλήθεια στα λεγόμενά του. Βρίσκεται εδώ για να χτίσει έναν καλύτερο κόσμο – είτε χτίζοντας όντως σπίτια είτε με κάποιον άλλο τρόπο. Όσο παραμένει αληθινός θα κάνει τη διαφορά, κι έτσι ακριβώς μπορεί να πορευτεί ο καθένας από εμάς.

Συχνά ξεγελιόμαστε από τη δική μας αντίληψη για το τι πραγματικά σημαίνει επιτυχία και πραγματοποίηση της αποστολής της ψυχής μας. Μέσα σε μια κοινωνία η επιτυχία συχνά ταυτίζεται με το κύρος και τα προσόντα. Αν όμως χρησιμοποιούσατε τον ακόλουθο ορισμό για την επιτυχία: «Επιτυχία σημαίνει να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου και να σέβεσαι την επιτυχία των άλλων», τότε ο κόσμος μας θα ήταν πολύ διαφορετικός. Θα ήταν ένας τόπος όπου το κάθε άτομο θα απολάμβανε τον σεβασμό γι’ αυτό που είναι. Δεν θα υπήρχαν συγκρούσεις αλλά ενότητα και ομοφωνία, έμπνευση, χαρά και απόλυτη ελευθερία. Θα υπήρχε ακόμα συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων και της κοινωνίας και πολλά άλλα….

Είστε διατεθειμένοι να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία που προσφέρει η άνοιξη για να επαναξιολογήσετε τις σκέψεις και τις ιδέες σας και να αναστήσετε την πραγματική ουσία της ψυχής σας; Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι πάντα να επανεξετάζετε τις αξίες που έχετε στη ζωή – ποια χαρακτηριστικά είναι πιο σημαντικά για σας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε αυτό ως το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομήσετε ένα καινούριο και πιο ουσιαστικό μέλλον για τον εαυτό σας, την οικογένεια και την κοινωνία στην οποία ζείτε. Το ιδανικό θα ήταν να ξεκινήσετε διαλέγοντας τις 5 αξίες που θεωρείτε πιο σημαντικες.

Για παράδειγμα, οι δικές μου 5 κορυφαίες αξίες είναι οι εξής:

1. Ακεραιότητα

2. Αλήθεια

3. Σοφία

4. Αγάπη

5. Έμπνευση

Μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτές τις 5 αξίες για να υποστηρίξω οτιδήποτε κάνω στη ζωή μου. Αν κάτι θέσει σε κίνδυνο τις αξίες αυτές, σημαίνει ότι δεν είναι σωστό να το εφαρμόσω και φυσικα αρνούμαι. Βέβαια, είναι πιθανό ότι θα βρείτε περισσότερες από 5 αξίες – ωστόσο η τοποθέτησή τους κατά σειρά προτεραιότητας θα σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε σε αυτό που είναι σημαντικό προκειμένου να πραγματοποιήσετε τον αληθινό σκοπό της ψυχής σας.

Από την παραπάνω εξίσωση επιτυχίας θα διαπιστώσετε ότι είναι εύκολο να παρακολουθείτε τον εαυτό σας καθώς οι 5 αξίες σας θα αποτελούν το πρότυπο για την επιτυχία. Μερικές φορές είναι λιγότερο σημαντικό να κρίνουμε το τι κάνουμε και περισσότερο σημαντικό το να κρίνουμε τον τρόπο που το κάνουμε. Σας δίνω άλλη μία εξίσωση για να την έχετε υπόψη: «Ποτέ μην μετράτε την επιτυχία με βάση την έκβαση των πραγμάτων αλλά με βάση τις πραγματικές προθέσεις της καρδιάς σας».

Χωρίς εξαίρεση όλοι θέλουν να νιώθουν και να γνωρίζουν ότι θα κάνουν τη διαφορά στον κόσμο. Αυτό αποτελεί δικαίωμα και ένα βαθύ κάλεσμα της ψυχής μας. Πράγματι, αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο για όλους. Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί πρέπει να αλλάξουν οι σκέψεις, οι ιδέες, οι αξίες και οι πράξεις μας.

Η φύση δεν αγνοεί τον δικό της κύκλο ανάστασης ή αναγέννησης κι ούτε εμείς θα έπρεπε να τον ξεχνάμε. Μην ακολουθείτε τον κύκλο της ζωής που δεν εξυπηρετεί πλέον την εξέλιξή σας. Μην επαναλαμβάνετε συνεχώς τους καρμικούς κύκλους καθώς και τα προγονικά και πολιτισμικά πρότυπα που δεν προωθούν την εξέλιξη και την ανάπτυξή σας.

Ωστόσο, για να αλλάξετε αυτά τα πρότυπα πρέπει να βρείτε χρόνο για να τα επανεξετάσετε, να αναθεωρήσετε όσα δεν σας ωφελούν και να δημιουργήσετε καινούρια οράματα ενδυνάμωσης για τον εαυτό σας και τον κόσμο.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα ερωτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

1. Ποιες είναι οι πραγματικές αξίες στη ζωή σας;

2. Αυτές οι αξίες εκφράζονται στη ζωή σας στο παρόν;

3. Πώς μετράτε την επιτυχία στη ζωή σας;

4. Τι πρέπει να αλλάξετε;

Διδάξτε στα παιδιά σας και τα εγγόνια σας να σέβονται τις αξίες τους και βοηθήστε τα να βρουν τρόπους για να εκφράσουν αυτό που είναι. Ένας σοφός παππούς ή γιαγιά θα αφουγκραστεί το όραμα της νεαρής ψυχής και θα την καθοδηγήσει καθώς αυτή αναπτύσσει το όραμά της. Προσωπικά θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να εξασφαλίσω το ότι ο εγγονός μου θα καταφέρει να χτίσει έναν καλύτερο κόσμο. Χρησιμοποιήστε τη σοφία και τη γνώση σας για να εμπνεύσετε και να στηρίξετε τους άλλους αντί να τους περιορίζετε και να τους κατακρίνετε.

Αυτό ακριβώς πρέπει να συμβεί τώρα με τις αλλαγές που γίνονται στην Ελλάδα και την κυβέρνησή της. Για να υπάρξει επιτυχία, το παλιό και το νέο πρέπει να συνυπάρξουν με αρμονία και ενότητα. Αντί να υπάρχουν πολωμένες πεποιθήσεις περί σωστού και λάθους, καλό θα ήταν όλοι οι ηγέτες να συνεργαστούν με σκοπό να δημιουργήσουν ένα σωστό μέλλον για τη χώρα. Η σοφία του παλαιού μπορεί να δημιουργήσει τη σταθερότητα πάνω στην οποία το καινούριο θα διερευνηθεί και θα εκφραστεί αποτελεσματικά.

Υπάρχει ένας Πνευματικός Νόμος που λέει ότι «το όμοιο έλκει το όμοιο», το οποίο σημαίνει πως σε ό,τι επικεντρωνόμαστε, αυτό και θα δημιουργήσουμε στη συνέχεια. Αν εστιάσουμε στο αρνητικό, ύστερα θα δημιουργήσουμε περισσότερη αρνητικότητα. Έτσι, κάθε φορά που βλέπετε συγκρούσεις οραματιστείτε ομόνοια και κρατήστε αυτό το όραμα με ακλόνητη πίστη. Αντί για διαδηλώσεις κάντε ειρηνικές πορείες και συναντήσεις. Όταν βλέπετε κάτι που δεν θέλετε, μην αντιτάσσεστε, αλλά δείτε το ως μια ευκαιρία για να διερευνήσετε αυτό που θέλετε.

Εξετάστε το παρακάτω ερώτημα:

«Αν το όμοιο έλκει το όμοιο, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό μας και για την Ελλάδα αλλάζοντας τις σκέψεις, τις αξίες και τις πράξεις μας»;

Εδώ βρίσκεται μια θαυμάσια πρόκληση / πείραμα που μπορείτε να βάλετε σε εφαρμογή. Για τις επόμενες 2 εβδομάδες δεσμευτείτε να διώξετε οποιεσδήποτε αρνητικές σκέψεις που έχετε και να χρησιμοποιήσετε μόνο λέξεις ενθαρρυντικές και θετικές. Μην επικρίνετε, μην κατηγορήσετε ή καταδικάσετε κανέναν άλλο. Μην γκρινιάζετε και μην συμμετάσχετε σε οποιαδήποτε αρνητική κατάσταση που δημιουργούν οι άλλοι άνθρωποι. Με άλλα λόγια αποτοξινώστε το μυαλό σας από όλες τις αρνητικές αντιλήψεις που έχετε για τον εαυτό σας και τους άλλους.

Φυσικά, οι εφημερίδες, η τηλεόραση και τα περιοδικά θα εξακολουθούν να επικεντρώνονται στα αρνητικά γεγονότα – έχετε λοιπόν 2 επιλογές:

1. Αποφασίστε να μην τα διαβάσετε και δώστε προσοχή μόνο σε δημοσιεύσεις και τηλεοπτικά κανάλια που σας εμπνέουν.

2. Εναλλακτικά, αν επιλέξετε να ακούσετε και να διαβάσετε αυτές τις δημοσιεύσεις, αφιερώστε χρόνο για να αλλάξετε το μήνυμα που περνούν και να το μετατρέψετε σε θετικό.

Στο τέλος των 2 εβδομάδων θα έχετε ολοκληρώσει τη δική σας ανάσταση και θα είστε έτοιμοι να προχωρήσετε μπροστά με ελπίδα, έμπνευση και αγάπη. Θα έχετε επίσης μια βαθύτερη κατανόηση του ποιοι πραγματικά είστε. Μοιραστείτε το με τους άλλους και προτρέψτε τους να θυμηθούν ποιοι είναι. Με αυτό τον τρόπο, η συλλογική συνείδηση και η συνείδηση της οικογένειας, της κοινωνίας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας θα αλλάξει και θα μετατραπεί στο υψηλότερο ιδανικό της σοφίας και της αγάπης. Θα προχωρήσετε σε ένα πιο δυναμικό και ελπιδοφόρο μέλλον. Αυτό είναι το πεπρωμένο σας, γι’ αυτό λοιπόν ξεκινήστε την εξέλιξη τώρα κιόλας.

Με βαθειά ευγνωμοσύνη και ευλογίες,

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση
Η διαίσθησή σας είναι αληθινή. Να πώς να την αναπτύξετε προς όφελός σας
Το κόστος που «πληρώνουμε» όταν αποφεύγουμε να θέσουμε υγιή όρια στους άλλους
Η Δύναμη της ενσυνειδητότητας: Οι εφαρμογές στην ψυχοθεραπεία και τα οφέλη στην ψυχική υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση