,

Οι ξένες γλώσσες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο!

Μια μελέτη που έγινε στη Βρετανία με επικεφαλής τον Έλληνα ψυχογλωσσολόγο Πάνο Αθανασόπουλο από το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ καταδεικνύει πως οι άνθρωποι που μιλούν

Μια μελέτη που έγινε στη Βρετανία με επικεφαλής τον Έλληνα ψυχογλωσσολόγο Πάνο Αθανασόπουλο από το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ καταδεικνύει πως οι άνθρωποι που μιλούν περισσότερες από μία γλώσσες μπορούν να αντιλαμβάνονται καλύτερα ό,τι συμβαίνει γύρω τους και κατ’ επέκταση αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο.

Η μελέτη εστίασε σε δίγλωσσους (αγγλόφωνους και γερμανόφωνους) και ανακαλύφθηκε πως η αγγλική γλώσσα έχει τρόπους να προσδιορίζει μια πράξη χρονικά, ενώ η γερμανική όχι. Αγγλόφωνοι και γερμανόφωνοι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν βίντεο όπου συνέβαιναν διάφορα πράγματα χωρίς να είναι ξεκάθαρο το αποτέλεσμα. Ο γερμανόφωνος που έβλεπε κάποιον να περπατά εκτιμούσε ότι αυτός ο άνθρωπος είχε ένα συγκεκριμένο στόχο και εκεί πηγαίνει σε αντίθεση με τον αγγλόφωνο.

Advertisment

Γενικότερα, οι γερμανόφωνοι εστιάζουν περισσότερο στην πιθανή έκβαση (αποτέλεσμα – στόχο) μιας πράξης ή δραστηριότητας, ενώ οι αγγλόφωνοι στην ίδια την πράξη. Όταν κάποιος είναι δίγλωσσος (ή πολύγλωσσος) τότε αλλάζει οπτική γωνία για τα πράγματα -σαν να πατάει έναν διακόπτη- ανάλογα με τη γλώσσα που κάθε φορά χρησιμοποιεί και η οποία είναι πιο ενεργή στο μυαλό του. Τα πειράματα έδειξαν ότι ένας δίγλωσσος είναι σε θέση να αλλάζει τον τρόπο θέασης των πραγμάτων γύρω του τόσο γρήγορα όσο αλλάζει γλώσσα ομιλίας., ενώ παρατηρήθηκε ότι η χρήση μιας από τις δύο γλώσσες επηρέαζε τον τρόπο σκέψης.

Μάλιστα ο Πάνος Αθανασόπουλος απαντώντας στο ερώτημα «αν μπορούν δύο μυαλά να συνυπάρχουν στο ίδιο πρόσωπο;» είπε πως κάτι τέτοιο ισχύει εφόσον αυτός ο άνθρωπος μιλάει δύο γλώσσες καλά. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχολογίας «Psychological Science».

perierga.gr

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Dynamic Equilibrium System: Κορυφαία εκπαιδευτικά προγράμματα με μια πρωτοφανή προσφορά
Γιατί ξεχνάμε συνεχώς ονόματα; Έξυπνοι τρόποι για να τα θυμόμαστε
Η Ιστορία του Λεωνίδα και της Μαρίας: Ένα Μάθημα Προσφοράς και Αποτυχημένου Μάρκετινγκ
home-sun

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση