Τεστ: Δείτε αν έχετε φωτογραφική μνήμη!

Για τους περισσότερους από εμάς, οι αναμνήσεις είναι κάτι το μεταβλητό και φευγαλέο, ιδιαίτερα όσο περνούν τα χρόνια. Σπανίως θυμόμαστε γεγονότα από τα πρώτα χρόνια

Για τους περισσότερους από εμάς, οι αναμνήσεις είναι κάτι το μεταβλητό και φευγαλέο, ιδιαίτερα όσο περνούν τα χρόνια. Σπανίως θυμόμαστε γεγονότα από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας και ο Σίγκμουντ Φρόυντ αποκαλούσε το φαινόμενο αυτό «αμνησία της παιδικής ηλικίας». Μελέτη που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Έμορυ κατέδειξε πως οι περισσότερες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων «ξεθωριάζουν» μέχρι την ηλικία των 7 ετών, καταφέρνοντας να συγκρατήσουμε μόνο όσες είναι πολύ έντονες ή τοποθετούνται σε ένα σαφές πλαίσιο τόπου και χρόνου.

Είναι λοιπόν αρκετά αλλόκοτο όταν συναντάμε κάποιον που θυμάται τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια. Η ικανότητα αυτή είναι γνωστή ως φωτογραφική ή ειδητική μνήμη. Τα άτομα με φωτογραφική μνήμη συγκρατούν τεράστιο όγκο πληροφοριών και εικόνων, με τις αναμνήσεις τους να φτάνουν έως περιόδους της ζωής τους που δεν καταλάβαιναν καν τον κόσμο γύρω τους. Μπορεί να θυμούνται διαλόγους που έκαναν οι γονείς τους όταν ήταν μωρά, ακόμη κι αν δεν καταλάβαιναν τι σήμαιναν οι λέξεις, ή να απομνημονεύουν ολόκληρα βιβλία.

Advertisment

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φωτογραφική μνήμη υπάρχει, είναι όμως ασαφές σε ποιο βαθμό φτάνει αυτή η εκπληκτική ικανότητα.

Ερευνητές από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, σε συνεργασία με άλλους ειδικούς, σχεδίασαν ένα τεστ 10 ερωτήσεων που σας βοηθά να δοκιμάσετε τη μνήμη σας.

Οι ερωτήσεις γίνονται πιο δύσκολες όσο προχωράτε. Μην τα παρατήσετε, ακόμη κι αν χρειαστεί να απαντήσετε στην τύχη, καθώς μερικοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν την ικανότητα της φωτογραφικής μνήμης.

Advertisment

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να κάνετε το τεστ.

phot mem

www.onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση