,

Φτιάξτε τα δικά σας καθαριστικά για το μπάνιο

Η παρασκευή των δικών σας μη τοξικών και βιοδιασπώμενων καθαριστικών για το μπάνιο σας είναι κάτι εύκολο και οικονομικό. Συστατικά που χρειάζεστεAdvertisment • μαγειρική

Η παρασκευή των δικών σας μη τοξικών και βιοδιασπώμενων καθαριστικών για το μπάνιο σας είναι κάτι εύκολο και οικονομικό.

Συστατικά που χρειάζεστε

Advertisment

• μαγειρική σόδα – καθαρίζει, απομακρύνει τις οσμές και γυαλίζει

• βόρακας – καθαρίζει, απομακρύνει τις οσμές, απολυμαίνει

• σαπούνι Καστίλλης ή φυτικό υγρό σαπούνι με βάση το λάδι – καθαρίζει

Advertisment

• αποσταγμένο λευκό ξίδι – διαλύει το λίπος και τα υπολείμματα σαπουνιού, διαλύει τα άλατα, αφαιρεί τη μούχλα και φρεσκάρει, ενώ έχει βρεθεί ότι σκοτώνει το 99% των βακτηρίων, το 82% της μούχλας και το 80% των ιών

• αιθέρια έλαια – φρεσκάρουν και απολυμαίνουν

• χοντρό αλάτι – γυαλίζει και απολυμαίνει

• νερό

Εξοπλισμός και εργαλεία

Κύπελλα και κουτάλια μέτρησης

Βάζα

Μπουκάλια σπρέι

Οδηγίες

Καθαριστικό μπανιέρας και πλακιδίων

Σε ένα βάζο ή μπουκάλι ψεκασμού ανακατέψτε 1 και 2/3 του φλιτζανιού μαγειρική σόδα με 1/2 φλιτζάνι φυτικό υγρό σαπούνι με βάση το λάδι. Προσθέστε 1/2 φλυτζάνι νερό και 2 κουταλιές της σούπας ξύδι. Ανακινήστε πριν από τη χρήση. Απλώστε στις επιφάνειες με ένα πανί ή σφουγγάρι και ξεπλύνετε καλά.

Σκόνη καθαρισμού

Συνδυάστε 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα, 1 φλιτζάνι βόρακα και 1 φλιτζάνι χοντρό αλάτι σε ένα βάζο. Ψεκάστε την περιοχή που πρόκειται να καθαρίσετε, σκουπίστε τη με ένα σφουγγάρι και ξεπλύνετε.

Καθαριστικό για τη λεκάνη της τουαλέτας

Ανακατέψτε 1/4 του φλιτζανιού βόρακα ή μαγειρική σόδα και 1 φλιτζάνι ξύδι και ρίξτε το στην τουαλέτα. Αφήστε το να καθίσει για 15 λεπτά (ή περισσότερο αν χρειάζεται), τρίψτε και ξεπλύνετε.

Καθαριστικό γυαλιών

Συνδυάστε 1/4 του φλιτζανιού ξύδι και 4 φλιτζάνια ζεστό νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε τα γυαλικά ή τους καθρέφτες σας με ένα στεγνό πανί ή ένα κομμάτι εφημερίδας.

Καθαριστικό αποχέτευσης

Ρίξτε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα στην αποχέτευση και στη συνέχεια 1 φλιτζάνι ξύδι. Αφήστε το να καθίσει και να αφρίσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό ή βραστό νερό. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε ή να αφήσετε τη μαγειρική σόδα και το ξύδι όλη τη νύχτα.

Καθαριστικό πατώματος

Σε έναν κουβά αναμείξτε 1/2 φλιτζάνι βόρακα με 2 λίτρα ζεστό νερό. Απλώστε με μια σφουγγαρίστρα ή σφουγγάρι. Δεν είναι απαραίτητο να το ξεπλύνετε.

Καθαριστικό για τα υπολείμματα των σαπουνιών

Ψεκάστε τις επιφάνειες με μαγειρική σόδα, τρίψτε με ένα πανί ή σφουγγάρι και ξεπλύνετε. Το ξύδι ή το χοντρό αλάτι είναι επίσης αποτελεσματικά.

Καθαριστικό για την αφαίρεση ασβεστίου

Για τα στρώματα ασβεστίου που συσσωρεύονται στις βρύσες χρωμίου, βρέξτε μια πετσέτα με ξύδι και τυλίξτε τη γύρω από τη βρύση. Αφήστε την εκεί για μερικές ώρες ή όλη τη νύχτα.

Αφαίρεση μούχλας

Ανακατέψτε 1/2 φλιτζάνι βόρακα και 1/2 φλιτζάνι ξύδι για να φτιάξετε ένα παχύ μείγμα. Τρίψτε τις επιφάνειες με μια βούρτσα ή σφουγγάρι και ξεπλύνετε με νερό. Για την επίμονη μούχλα, αφήστε το μείγμα να καθίσει για 1 ώρα πριν το ξεπλύνετε με νερό.

Προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο για άρωμα ή / και περισσότερη καθαριστική ισχύ. Ο ευκάλυπτος, η λεβάντα, το λεμόνι, το τεϊόδεντρο και το θυμάρι είναι μερικά από τα αιθέρια έλαια που θεωρούνται αντισηπτικά και αντιβακτηριδιακά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό
Φασκόμηλο: Πώς να το καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι
Πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας ρίγανη και τι χρειάζεται να προσέξετε
Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε φύτρα στην κουζίνα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση