Η απόφαση των δέντρων

Του Αργύρη Χιόνη Μια μέρα, στα καλά καθούμενα ( αλήθεια, πώς τους ήρθε; ) τα δέντρα αποφάσισαν ότι τους χρειαζόταν κάποια ανώτερη αρχή. Τίποτε δεν είχαν

Του Αργύρη Χιόνη

Μια μέρα, στα καλά καθούμενα ( αλήθεια, πώς τους ήρθε; ) τα δέντρα αποφάσισαν ότι τους χρειαζόταν κάποια ανώτερη αρχή. Τίποτε δεν είχαν να χωρίσουν μεταξύ τους, τίποτε δεν διεκδικούσαν το ένα από τ άλλο, συναλλαγές που ήσαν πάντα καθαρές και τίμιες είχανε μόνο με το χώμα, τη βροχή και τον ήλιο.

Advertisment

Tι στην ευχή τη θέλανε, λοιπόν, αυτήν την ανώτερη αρχή, αυτήν την εξουσία πάνω απ τα κεφάλια τους; Ένιωθαν άραγε κάποια ανασφάλεια; Είχανε τάχα έμφυτη κάποιαν ανάγκη γι’ αφοσίωση κι υποταγή; Ποιος ξέρει; Ποιος θα μπορούσε των δέντρων τη σκέψη να διαβάσει; Τέλος πάντων, όπως και να χει το πράγμα, τα δέντρα ήσαν αποφασισμένα να υποταχθούν σ ένα σκήπτρο.

Ξεκίνησαν, λοιπόν, απ την ελιά, κι αφού υποκλίθηκαν σεβαστικά μπροστά της, της πρότειναν βασίλισσά τους να τη χρίσουν.

Η ελιά, σαν άκουσε την πρότασή τους, τίναξε με τσαχπινιά τ ασημοπράσινα μαλλιά της στον αέρα και τους είπε:

Advertisment

– “Ελάτε, ρε παιδιά, στα σύγκαλά σας ! Θα παρατήσω εγώ το λάδι μου, που το τιμούν άνθρωποι και θεοί, βασίλισσα των δέντρων για να γίνω; Χτυπήστε άλλη πόρτα!”

Και τα δέντρα χτυπήσανε την πόρτα της συκιάς, κι αφού κι αυτή τα άκουσε, την πιάσανε τα γέλια και τους είπε:

– “Δεν είμαστε καλά. Θ αφήσω εγώ τη γλύκα των καρπών μου, που τέρπει ανθρώπους και θεούς, για να λυγιέμαι και να σειέμαι σαν βασίλισσα πάνω από τα άλλα δέντρα; Χτυπήστε άλλη πόρτα !”

Και χτύπησαν τα δέντρα του κλήματος την πόρτα.

– “Έλ’ αδερφέ” του είπανε” να γίνεις βασιλιάς μας, κι εμείς για σε θα κάνουμε τούμπες και κωλοτούμπες”

– “Αδέρφια, για συνέλθετε” τους αποκρίθηκε το κλήμα. Θα παρατήσω εγώ τα σταφυλάκια μου και το κρασί μου, που ευφραίνουνε ανθρώπους και θεούς, για να μου κάνετε εσείς τούμπες και κωλοτούμπες; Κρασί, σάς δίνω όσο θέλετε, αλλά μακριά από μένα η βασιλεία. Πιείτε μια κούπα, φίλοι μου, και θα με θυμηθείτε, θα νιώσετε οι ίδιοι βασιλιάδες”

Είδαν κι απόειδανε τα δέντρα και χωρίς να πιούνε το κρασί του κλήματος, έτσι όπως ήτανε, ξενέρωτα, προστρέξανε στην αγκαθιά.

– “Αγκαθιά, κυρ-αγκαθιά” της είπανε” νιώθουμε απροστάτευτα, χαμένα κάτω απ’ αυτόν τον άδειο ουρανό. Έλα, σε ικετεύουμε, βασίλισσα να γίνεις και προστάτισσά μας”

Η αγκαθιά τα κοίταξε με λύπηση, σαν να ταν παλαβά, κι έτσι τους μίλησε:

– “Ακούστε, εγώ, μετά χαράς, βασίλισσά σας γίνομαι, αλλά, για να σας προστατεύω από τον άδειο ουρανό, πρέπει πολύ μικρά να γίνετε και κάτω από τ αγκάθια μου να μπείτε. Εγώ να ψηλώσω δεν μπορώ, αδυνατώ. Η προστασία βέβαια αυτή, προσέξτε με, κοστίζει πόνο και αίμα. Αποφασίστε”

Τα δέντρα ακούσανε ανατριχιάζοντας τα λόγια της και, τρομοκρατημένα, πισωπάτησαν κι αρχίσαν, μεταξύ τους, ψιθυριστά να διαβουλεύονται.

Η διαβούλευση αυτή κράτησε ώρα αρκετή κι όταν τελείωσε, η κουτσουπιά, η θαρραλέα της παρέας, πλησίασε την αγκαθιά και είπε:

– “Αγκαθιά, κυρ-αγκαθιά, συμπάθα μας, αλλά η ολομέλεια αποφάσισε ότι καλά είμαστε κι έτσι. Αν κοστίζει τόσο ακριβά η προστασία, καλύτερα να μείνουμε απροστάτευτα. Με το συμπάθιο, ε;”

– ” Μπα, τι λέτε” είπε η αγκαθιά, με ένα πονηρό χαμογελάκι. Έτσι απαλλάσσομαι κι εγώ απ’ όλη αυτήν τη γραφειοκρατία, να διατηρώ αυλή, αυλικούς, τζουτζέδες, αυλοκόλακες, ξέρετε τώρα. Καλά είμαι όπως είμαι, μου φτάνει η έγνοια για τ’ αγκάθια μου”.

Τα δέντρα υποκλίθηκαν βαθιά, ως παρ ολίγον υπήκοοι, μαζέψανε τις ρίζες τους και αποχώρησαν θλιμμένα. Όμως, εκεί που βάδιζαν, αμίλητα, σκυφτά, έκανε στάση, ξαφνικά, η θαρραλέα κουτσουπιά και αναφώνησε:

– “Μα για σταθείτε, ρε παιδιά, τι μούτρα είν’ αυτά; Πού πάμε; Σε κηδεία; Εγώ, τη μαύρη μου αλήθεια για να πω, δεν τη γουστάρω και πολύ τη βασιλεία, κι αν σας ακολούθησα, ήταν για να μην πείτε πως είμαι διασπαστική. Λέω, λοιπόν, να τα ξεχάσουμε όλ’ αυτά και να κάνουμε ακόμη μιαν επίσκεψη στο φίλο μας, το κλήμα, να μάς κεράσει ένα κρασί, ν’ αλλάξουμε λιγάκι κλίμα”

Έτσι κι έγινε.

Tα δέντρα συγκεντρώθηκαν γύρω απ’ το κλήμα, που πρόθυμα τα κέρασε κι ένα και δυο και περισσότερα από δυο ποτήρια.

Ήτανε δειλινό, σαν έφτασαν εκεί κι ώσπου να πιουν τα περισσότερα από δυο ποτήρια, νύχτωσε και, ξαφνικά, η μηλιά, που μέχρι τότε έπινε αμίλητη, κοίταξε ψηλά και φώναξε, με μιλιά λιγάκι αλλοιωμένη:

– “Κοιτάκθτε, αδέρφια, κοιτάκθτε! Ο ουρανόθ δεν είναι πια κενόθ, δεν είναι άδειοθ, είναι γεμάτοθ άθτρα! Ποτέ δεν έχω κθαναδεί τόθα άθτρα”

Κι έλεγε την αλήθεια, γιατί, ως γνωστόν, το κρασί έχει την ικανότητα να πολλαπλασιάζει τα άστρα και να σε κάνει να νιώθεις βασιλιάς τους.
Ναι, βασιλιάς των άστρων.

Επιμύθιο Ι: Πριν σκύψεις, σκέψου.
Επιμύθιο ΙΙ: Αν θέλεις βασιλιά ντε και καλά, γίνε υπήκοος του εαυτού σου.

www.thessalonikiartsandculture.gr

~

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πράξεις καλοσύνης που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας
Γκάντι: Για να σταματήσει η φυσική βία πρέπει πρώτα να σταματήσει η παθητική βία
Ο Αρίν και το δικαστήριο | Μια ιστορία για τις αξίες και το πραγματικό νόημα της δικαιοσύνης
Μην ελέγχετε με φόβο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση