Πώς άρχισα να αισθάνομαι καλά μετά από 10 χρόνια χρόνιας ασθένειας

Άρθρο της σεφ και διατροφολόγου Amie Valpone Μου φαίνεται σαν να ήταν χθες, όταν ήμουν ακόμα μια υγιής και δυναμική κοπέλα 20 περίπου χρονών,

Άρθρο της σεφ και διατροφολόγου Amie Valpone

Μου φαίνεται σαν να ήταν χθες, όταν ήμουν ακόμα μια υγιής και δυναμική κοπέλα 20 περίπου χρονών, ζούσα στο Μανχάταν κι έκανα τη δουλειά των ονείρων μου στον χώρο της μόδας. Δεν είχα ιδέα τι ήταν ο χυμός λαχανικών ή πώς οι άνθρωποι είχαν την υπομονή να κάνουν διαλογισμό. Αναρωτιόμουν γιατί οι άλλοι με συμβούλευαν να δοκιμάσω γιόγκα αφού μπορούσα να κάνω αεροβικές ασκήσεις. Έπαιρνα ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο όπως το Advil ή άλλα χάπια χωρίς συνταγή γιατρού όταν είχα πονοκέφαλο και χωρίς να σκέφτομαι τίποτα άλλο. Έπαιρνα αντιβιοτικά όταν ήμουν άρρωστη γιατί θεωρούσα ότι αυτή ήταν η μόνη μου επιλογή.

Advertisment

Δεν καταλάβαινα γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν οικολογικά προϊόντα ή τα δικά τους προϊόντα καθαρισμού. Γιατί δεν αγόραζαν απλώς τα κοινά καθαριστικά που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο όπως όλοι μας; Αναρωτιόμουν γιατί δαπανούσαν ένα σωρό χρήματα αγοράζοντας βιολογικά τρόφιμα, όταν τα συμβατικά τρόφιμα έμοιαζαν ακριβώς ίδια!

Ίσως φαίνομαι να μεγάλωσα μέσα σε μια γυάλα, αλλά ειλικρινά δεν είχα ιδέα για όλα αυτά. Χρειαζόμουν μια αφορμή για να ξυπνήσω. Και τελικά αυτή η αφορμή μου δόθηκε.

Μόλις έχω αρχίσει να αναρρώνω ύστερα από μια δεκαετία χρόνιας ασθένειας και να βλέπω φως στην άκρη του τούνελ απαλλάσσοντας το φαγητό μου, τα είδη καθαρισμού και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας από τις τοξίνες που με αρρώσταιναν. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι δεν είχα καμία ένδειξη ότι αυτά τα πράγματα ήταν τοξικά, γιατί θεωρούσα ότι οι τοξίνες ήταν χημικές ουσίες με προειδοποιητικές ετικέτες. Αποδείχτηκε ότι οι χημικές ουσίες στα τρόφιμα, τα είδη προσωπικής φροντίδας και τα προϊόντα καθαρισμού είναι τελικά οι τοξίνες που αναγράφονται στις προειδοποιητικές ετικέτες!

Advertisment

Πάντα πίστευα ότι έτρωγα υγιεινά, κοιμόμουν καλά και γυμναζόμουν. Εργαζόμουν πολύ σκληρά στον κόσμο των επιχειρήσεων και αισθανόμουν ένοχη αν ξέκλεβα χρόνο για τον εαυτό μου προκειμένου να διαβάσω ένα βιβλίο, να κάνω μασάζ ή να μην πάω στο γυμναστήριο για να καθίσω έξω στον ήλιο. Όταν κοιτάζω το παρελθόν μου, συνειδητοποιώ τι ήταν αυτό που τελικά με έκανε να αρρωστήσω.

Ας πάμε 10 χρόνια πριν. Έφυγα από τη δουλειά μου λόγω προβλημάτων από τα στεροειδή και τα παυσίπονα, έμεινα 1 εβδομάδα στην Κλινική Μάγιο, έκανα αμέτρητες βιοψίες μυελού των οστών, αιματολογικές εξετάσεις και βιοψίες μυών και τελικά διαγνώστηκα με κολίτιδα από το κλωστηρίδιο difficile, μυοσίτιδα, μύκητα Κάντιντα, Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου, νόσο του Lyme, Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και υποθυρεοειδισμό. Έμαθα λοιπόν να επιβραδύνω τους ρυθμούς μου και να αποτοξινώνομαι. Έμαθα πώς να σταματώ να προσπαθώ να ευχαριστώ όλους τους άλλους ή να κάνω τους γονείς μου υπερήφανους για μένα κι άρχισα να εστιάζω στον εαυτό μου.

Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω 10 χρόνια, θα ήθελα να πω στον εαυτό μου να επιβραδύνει τους ρυθμούς του, να δώσει προτεραιότητα σε μένα και να σταματήσει να αγωνίζεται για μικροπράγματα.

Σας παραθέτω ορισμένους τρόπους με τους οποίους επανήλθα και με τους οποίους μπορείτε κι εσείς να το καταφέρετε:

1. Μην αγνοείτε τα μηνύματα που εκπέμπει το σώμα σας

Έμαθα να μην αγνοώ τα σήματα του οργανισμού μου σε θέματα υγείας, όπως φούσκωμα, πονοκέφαλο και κόπωση κι άρχισα να αφουγκράζομαι το σώμα μου. Σταμάτησα να καταναλώνω τρόφιμα που με έκαναν να αισθάνομαι άσχημα και έμαθα να θεραπεύω τα επινεφρίδια, τον θυρεοειδή και το έντερό μου κάνοντας αλλαγές στον τρόπο της ζωής μου. Πολλοί από τους πελάτες μου αγνοούν συμπτώματα όπως η καούρα χρησιμοποιώντας χάπια, πίνουν καφέ στις 15:00 όταν τα επινεφρίδιά τους είναι υπερφορτωμένα ή χρησιμοποιούν κρέμες για την ακμή ή το έκζεμα αντί να ψάχνουν για την αιτία στο έντερο.

2. Χρησιμοποιείστε μη τοξικά προϊόντα προσωπικής φροντίδας και καθαρισμού

Αγοράζω βιολογικά προϊόντα προκειμένου να αποφύγω τις τοξίνες που εισέρχονται στο αίμα μου μέσα από το δέρμα μου, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας.

3. Προγραμματίστε τον χρόνο που θα πάτε για ύπνο το βράδυ

Βάλτε υπενθύμιση στο κινητό σας ώστε να σας ειδοποιεί όταν έρχεται η ώρα να αρχίσετε να χαλαρώνετε.

4. Βρείτε έναν αποτελεσματικό τρόπο να κινείτε το σώμα σας

Όταν διαγνώστηκα με τη νόσο του Lyme, σταμάτησα το γυμναστήριο και άρχισα να περπατάω έξω αναπνέοντας βαθιά από την κοιλιά. Αυτό με βοήθησε να ενεργοποιήσω το συμπαθητικό νευρικό σύστημα κι όχι το παρασυμπαθητικό, το οποίο είχε τον έλεγχο στο σώμα μου όταν ήμουν άρρωστη.

5. Σταματήστε να βάζετε ετικέτες στον εαυτό σας

Δεν χρειάζεται να γίνετε χορτοφάγος ή να ακολουθείτε την Παλαιολιθική Δίαιτα ή οτιδήποτε άλλο. Τρώτε ό,τι θέλετε και μην στερείτε από τον εαυτό σας το φαγητό που έχει ανάγκη. Αν το σώμα σας ζητά αμύγδαλα, απολαύστε μια χούφτα αμύγδαλα αφού αυτό αποτελεί ένα σημάδι ότι χρειάζεστε λιπαρά. Αν το σώμα σας ζητά κοτόπουλο, φάτε κοτόπουλο αφού σημαίνει ότι χρειάζεστε πρωτεΐνες. Μην αγνοείτε αυτό που ζητά το σώμα σας.

6. Φροντίστε τον εαυτό σας και ξεκουραστείτε

Προγραμματίστε να κάνετε τακτικό μασάζ και άλλες δραστηριότητες για να περιποιηθείτε τον εαυτό σας, όπως λουτρά με άλατα Epsom, περιποίηση προσώπου και μανικιούρ. Εντάξτε αυτές τις πράξεις φροντίδας στο πρόγραμμά σας ώστε να μην αισθάνεστε εξαντλημένοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας χωρίς να έχετε φροντίσει τον εαυτό σας.

7. Σταματήστε να ακολουθείτε τα «πρέπει»

Η λέξη «πρέπει» μπορεί να σας τρελάνει. Αντί να λέτε «Πρέπει να δουλέψω» ή «Πρέπει να πάω στο γυμναστήριο», επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει αυτό που θέλετε να κάνετε. Θέλετε να περάσετε την Κυριακή σας στο κρεβάτι βλέποντας ταινίες; Καλά κάνετε! Μην αρχίσετε να λέτε «Είμαι πολύ τεμπέλης, πρέπει να κάνω κάτι δημιουργικό». Αυτό θα σας επιβαρύνει με συναισθήματα ένοχης και θα νιώθετε άσχημα με τον εαυτό σας.

8. Αποφύγετε τις συγκρίσεις

Αν συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, θα απογοητευτείτε. Υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σας και που κανένας άλλος δεν γνωρίζει, οπότε συγκρίνοντας τον εαυτό σας με κάτι ή κάποιον που φαίνεται τέλειος θα σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα. Αντιθέτως, επικεντρωθείτε σε σας και τη σχέση σας με τον εαυτό σας, αφού αυτή ακριβώς είναι η σχέση που πρέπει να ενισχύσετε.

9. Να είστε υπομονετικοί

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισα τα τελευταία 10 χρόνια εξαιτίας της ασθένειάς μου η οποία φαινόταν ατελείωτη, έκανα υπομονή και έλεγα καθημερινά πόσο αγαπάω τον εαυτό μου καθώς κι ότι έκανα το καλύτερο που μπορούσα για να θεραπευτώ. Είναι σημαντικό να κάνετε υπομονή και να μην πιέζεστε προκειμένου να εξελιχτείτε, να θεραπευτείτε ή να αλλάξετε.

Το σώμα μας χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί και να αλλάξει. Βρείτε μια μέθοδο που θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε το σώμα σας, όπως η προσευχή, ο διαλογισμός ή η ακινησία. Αντί να πιέζεστε για κάτι, αφεθείτε κι έχετε πίστη ότι όλα θα συμβούν την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση