Πώς να εμποδίσετε την μπλοκαρισμένη δημιουργική ενέργεια να σας καταστρέψει

Όλα τα όντα διαθέτουν δημιουργική ενέργεια. Όταν λέμε «δημιουργική ενέργεια» δεν αναφερόμαστε αναγκαστικά στη δυνατότητα να ζωγραφίσει κάποιος ένα πορτρέτο ή να παίξει κάποιο

Όλα τα όντα διαθέτουν δημιουργική ενέργεια. Όταν λέμε «δημιουργική ενέργεια» δεν αναφερόμαστε αναγκαστικά στη δυνατότητα να ζωγραφίσει κάποιος ένα πορτρέτο ή να παίξει κάποιο μουσικό όργανο.

Δημιουργική ενέργεια είναι η ικανότητά μας να βρίσκουμε νόημα και ομορφιά στο καλό και το κακό μέσα στη ζωή μας. Είναι η συνολική δημιουργική μας δύναμη η οποία μας καθιστά ικανούς να σκεφτόμαστε, να εμπνεόμαστε, να επικοινωνήσουμε και φυσικά και να δημιουργήσουμε.. Όταν η ενέργεια αυτή μπλοκάρεται, είτε λόγω του φόβου είτε λόγω μιας οδυνηρής εμπειρίας είτε ακόμα και της πλύσης εγκεφάλου που δεχόμαστε νυχθημερόν από την εγχώρια και παγκόσμια ειδησεογραφία, τότε συσσωρεύεται μέσα μας και εάν δεν βρει σύντομα τρόπο έκφρασης μπορεί να μετατραπεί σε μια αυτοκαταστροφική δύναμη.

Advertisment

Όταν αισθανόμαστε αποκομμένοι από τη δημιουργική ενέργεια στη ζωή μας, εμφανίζεται η σκοτεινή της πλευρά – και αυτό μπορεί να καταστρέψει την ικανότητά μας να ζούμε το παρόν. Η σκοτεινή πλευρά της δημιουργικότητας οδηγεί τους ανθρώπους στο κουτσομπολιό, στα ψέματα, στην αδράνεια, στην παραίτηση, στη χαμηλή αυτοεκτίμηση, σε συνεχείς αποτυχημένες σχέσεις και αίσθημα ματαιότητας. Μήπως κάποια από αυτά σας αντιπροσωπεύουν;

Τα καλά νέα είναι τα εξής: δεν έχει σημασία σε ποιο σημείο βρίσκεστε στο ταξίδι της ζωής σας, μπορείτε να αξιοποιήσετε τη δημιουργική σας ενέργεια. Σας παραθέτουμε κάποια εύκολα βήματα για να ακολουθήσετε τη ροή κάθε πτυχής του όμορφου δημιουργικού σας εαυτού.

1. Κρατήστε όλες τις αισθήσεις σας σε εγρήγορση

Advertisment

Αφιερώστε λίγα λεπτά και παρατηρήστε τα πράγματα γύρω σας. Παρατηρήστε το χρώμα των τοίχων, τις εικόνες με τις οποίες περιβάλλεται ο εαυτός σας, τον ήχο του πληκτρολογίου την ώρα που εργάζεστε. Χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις σας θα δώσετε προσοχή στη ζωή σας και θα συνειδητοποιήσετε ότι η δημιουργικότητα αποτελεί μια απέραντη πηγή.

2. Κινηθείτε

Δεν έχει σημασία τι θα κάνετε, η κίνηση του σώματός σας διώχνει οτιδήποτε σας κρατά κολλημένο. Το περπάτημα, η γιόγκα, η κίνηση ενώ μαγειρεύετε…όλα αυτά είναι τρόποι που επιτρέπουν τη δημιουργική ενέργεια να ρέει.

3. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα

Ένα πρόγραμμα θα μπορούσε να αποτελείται από κάτι απλό όσο η καταγραφή της ημέρας σας σε ένα ημερολόγιο. Ή μπορείτε να δημιουργήσετε μια σειρά από προγράμματα – όπως ο διαλογισμός, το ημερολόγιο και η προσευχή – τα οποία θα σας κρατούν συγκεντρωμένους καθημερινά. Το καλό με αυτά είναι ότι μπορείτε να τα υιοθετήσετε για να βρείτε έναν σκοπό στην καθημερινή σας ζωή.

4. Μάθετε να συγχωρείτε

Όταν είστε μνησίκακοι ή έχετε αρνητικά συναισθήματα απέναντι σε κάποιον, τραυματίζετε τον εσωτερικό σας κόσμο. Αν επανεξετάζετε τα δυσάρεστα πράγματα που σας έχουν συμβεί, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Είστε όμως δυνατοί και μπορείτε να θεραπεύσετε τον εαυτό σας συγχωρώντας το παρελθόν. Να θυμάστε ότι η συγχώρεση δεν αλλάζει το παρελθόν αλλά αλλάζει το μέλλον.

5. Τραφείτε σωστά

Αν τρώτε καθαρές, υγιεινές πρωτεΐνες, λαχανικά και δημητριακά θα είναι ευκολότερο για το σώμα σας να τα αφομοιώσει σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η σωστή διατροφή επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να είναι προετοιμασμένος για κάθε δημιουργική εργασία. Δοκιμάστε να φάτε τροφές ελάχιστα επεξεργασμένες, κατά προτίμηση που έχετε παρασκευάσει οι ίδιοι, και να υιοθετήσετε τις έμφυτες διατροφικές συνήθειες.

6. Δείξτε ευγνωμοσύνη

Έχετε υπόψη εκείνο το συναίσθημα της σύνδεσης που νιώθετε όταν πχ γράφετε μια ευχαριστήρια κάρτα σε κάποιον που αγαπάτε; Αυτό το συναίσθημα είναι γεμάτο ουσία, αγάπη και σκοπό γιατί ασχολείστε με τις θετικές πτυχές της ζωής σας. Εκφράζοντας ευγνωμοσύνη στη ζωή σας θα συνδεθείτε με κάτι πολύ σημαντικό που αφορά τη δημιουργικότητα: τον εαυτό σας.

7. Βρείτε κάτι που να σας εμπνέει

Υπάρχει μια δύναμη που προκαλεί έμπνευση και η οποία εμφανίζεται μόνο όταν την αναζητάτε. Βρείτε τα βιβλία, τους χώρους και τους ανθρώπους που σας εμπνέουν να ανοίγετε τους ορίζοντές σας και να ενισχύουν τη δημιουργική σας ενέργεια τώρα και πάντοτε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση