Της διατροφολόγου Ορσαλίας Ψαρίδη
Σε συνέχεια του αφιερώματος “Η Διαδρομή του Παγωτού από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα” παρατίθενται παρακάτω κάποιες νόστιμες υγιεινές σπιτικές συνταγές παρασκευής παγωτού.
Advertisment
Η παρασκευή του παγωτού και γενικότερα των παγωμένων γλυκισμάτων στο σπίτι είναι εύκολη και διασκεδαστική διαδικασία, ένα ευρύ πεδίο πειραματισμού. Η σύγχρονη διατροφική πραγματικότητα, ωθεί τους ενημερωμένους καταναλωτές σε μία διατροφή βασισμένη όσο το δυνατόν περισσότερο σε πρωτογενή υλικά, με λίγα λιπαρά και ελάχιστη η καθόλου επεξεργασμένη ζάχαρη.
Στο πνεύμα αυτό, η χορτοφαγική και ωμοφαγική διατροφή αποκλείουν επιπλέον τις τροφές ζωικής προέλευσης. Στην παρασκευή του σπιτικού παγωτού δεν είναι απαραίτητο το ζωικό γάλα. Μπορείτε να παρασκευάσετε μόνοι σας **, ή να βρείτε στο εμπόριο γάλα φυτικής προέλευσης σε μεγάλη ποικιλία. Γάλα αμυγδάλου, ρυζιού, βρώμης, κινόα κ.α. είναι κατάλληλα για την παρασκευή των παγωμένων γλυκισμάτων. Άτομα τα οποία έχουν αλλεργία η δυσανεξία σε ξηρούς καρπούς, σπόρους η δημητριακά μπορούν να χρησιμοποιήσουν γάλα καρύδας. Άτομα τα οποία έχουν αλλεργία στο κακάο μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χαρούπι.
Τα σπιτικά παγωτά είναι διαφορετικά από αυτά του εμπορίου. Χρησιμοποιούνται υλικά εύκολα να βρεθούν, αρκετά προσιτά στις τιμές, δεν χρησιμοποιούμε ζάχαρη και όλα τα συστατικά είναι θρεπτικά και υγιεινά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγωτομηχανή ή να προμηθευτείτε θήκες για γρανίτες-παγωτά από τα καταστήματα πώλησης ειδών οικιακής χρήσης και τα super market. Mέχρι τότε και εφόσον το παρασκεύασμα δεν μπορεί να σερβιρισθεί διαφορετικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοσχέδιες θήκες από μικρά ποτηράκια στα οποία θα βυθίσετε ένα κουταλάκι η ένα ξυλάκι.
Advertisment
Επιλέγοντας μόνοι μας τα υλικά, έχουμε τη χαρά της δημιουργίας μίας γευστικής θρέψης, φιλικής για εμάς και τα παιδιά μας. Οι συνταγές που σας δίνουμε είναι ενδεικτικές, συνταγές – βάσεις όπου μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε αντικαθιστώντας τα βασικά υλικά τηρώντας όμως τις βασικές αναλογίες.
ΓΡΑΝΙΤΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ
Η συνταγή αυτή, απόηχος των αρχαίων συνηθειών, παρασκευαζόταν παλιά στην Κρήτη με φρέσκο απαλό χιόνι αλλά και στην Ιταλία όπου λέγεται granita di neve δηλ. η γρανίτα του χιονιού. Φρέσκο απαλό και καθαρό χιόνι, εσείς στην θέση του χρησιμοποιείστε θρυμματισμένο πάγο. Πετιμέζι ή γλυκό αρωματικό κρασί η άλλο σιρόπι της αρεσκείας σας.
-Τοποθετείτε το χιόνι η τον θρυμματισμένο πάγο σε ψηλό ποτήρι.
-Περιχύνετε με όποιο από τα γλυκά υλικά προτιμάτε.
-Σερβίρετε αμέσως.
Θρυμματισμένος πάγος μπορεί να γίνει, τυλίγοντας σε πετσέτα της κουζίνας παγάκια και χτυπώντας τα σε λεία ανθεκτική επιφάνεια π.χ. ξύλο, με κάτι βαρύ π.χ. μπουκάλι
ΓΡΑΝΙΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
1 φλ. κρύες και πλυμένες φράουλες
1/3 μίας ώριμης μπανάνας.
Θρυμματισμένος πάγος περίπου όσο 4 – 5 παγάκια κοινού μεγέθους.
– Πολτοποιείτε σε multi τις φράουλες
– Προσθέτετε την μπανάνα και χτυπάτε λίγο ακόμα.
– Προσθέτετε τον θρυμματισμένο πάγο και χτυπάτε ελαφρά.
Εάν θέλετε πιο γλυκιά γεύση, προσθέστε λίγη μπανάνα ακόμα.
Μπορείτε: α) να σερβίρετε αμέσως σε παγωμένο ποτήρι γαρνιρισμένο με φετάκια φράουλας και χονδρό καλαμάκι,
β) να ψύξετε για 30′-60′ σε σκεύος ανθεκτικό στην κατάψυξη. Οταν το βγάλετε το ανακατεύετε καλά και σερβίρετε με τον ίδιο τρόπο. Την ίδια συνταγή μπορείτε να ετοιμάσετε με άλλα φρούτα.
ΠΑΓΩΤΟ “ΞΥΛΑΚΙ”
1 φλ. γάλα καρύδας
1φλ. χυμός ανανά
1-2 κ.γλ. μέλι η σιρόπι αγαύης η σιρόπι σφένδαμου
-Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά. Βεβαιωθείτε ότι έχει λιώσει το μέλι.
-Τοποθετείτε στην κατάψυξη σε θήκες για παγωτό “ξυλάκι”.
-Σε 4 περίπου ώρες είναι έτοιμο για κατανάλωση. Το ξεφορμάρετε βυθίζοντας την θήκη σε νερό θερμοκρασίας δωματίου η ελαφρά χλιαρό.
Μπορείτε να προσθέσετε ανθόνερο, βανίλια, μαστίχα, κακάο όπως επίσης να αντικαταστήσετε τόσο το γάλα καρύδας με άλλο φυτικό γάλα όπως και τον χυμό ανανά με χυμό από άλλα φρούτα. Σε κάθε περίπτωση δοκιμάστε το τελικό αποτέλεσμα ώστε εάν θέλετε πιο γλυκιά γεύση να προσθέσετε λίγο μέλι ακόμα.
ΠΑΓΩΤΟ ΜΠΑΝΑΝΑ
2-3 ώριμες μπανάνες.
-Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε τις μπανάνες.
-Τοποθετείτε τις μπανάνες στην κατάψυξη για 60′ περίπου η έως να καταψυχθούν πλήρως.
-Χτυπάτε σιγά-σιγά και προσεκτικά τα κατεψυγμένα κομμάτια της μπανάνας σε multi, με μικρά διαλείμματα.
-Σε λίγο έχει υφή παγωτού.
Σερβίρετε αμέσως σε χωνάκι η μπωλ.
Μπορείτε να προσθέσετε λίγο φυτικό γάλα, βανίλια η βούτυρο ξηρών καρπών που θα δώσουν στο παγωτό σας πιο παχιά γεύση και υφή από αυτή που ήδη δίνει η μπανάνα. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε η να γαρνίρετε με κακάο, καβουρδισμένους και ψιλοκομμένους καρπούς, κ.α. Η μπανάνα χάνει την έντονη γεύση της όταν παγώσει.
ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΚΑΟ
1 ώριμο αβοκάντο μεσαίου μεγέθους
1/2 φλ. πηκτό γάλα καρύδας
1/2 φλ. κακάο
1/2 φλ. μέλι η σιρόπι σφένδαμου
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα φυσική βανίλια σκόνη
-Πολτοποιείτε σε multi τα υλικά, με την σειρά που δίνονται, έως ότου αποκτήσουν μαλακή κρεμμώδη υφή χωρίς κόκκους.
-Τοποθετείτε στην κατάψυξη σε σκεύος ανθεκτικό στην κατάψυξη για 3-4 ώρες, ανακατεύοντας απαλά ανά 30΄για να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι.
-Σερβίρετε σε χωνάκια η μπωλ και γαρνίρετε.
Η γεύση του αβοκάντο και του γάλακτος της καρύδας καλύπτονται από το κακάο και το σιρόπι σφένδαμου. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σιρόπι σφένδαμου με μέλι η σιρόπι αγαύης και το κακάο με χαρούπι. Το πηκτό γάλα καρύδας πωλείται στο εμπόριο και χρειάζεται ελαφρύ ζέσταμα ώστε να είναι βέβαιον οτι θα διαλυθεί καλά.
**Γάλα αμυγδάλου
-1 φλ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ανάλατα
-2 φλ. νερό
-Μουσκεύετε τα αμύγδαλα για 30′-6 ώρες.
Σε multi αλέθετε τα αμύγδαλα και τα 3/4 περίπου από το νερό που είχαν μουσκέψει. Προκύπτει ένα γαλακτώδες υγρό, το γάλα αμυγδάλου.
Χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι, σουρώνετε το περιεχόμενο του multi σε φλυτζάνι ή γυάλινο βάζο (π.χ.από ελιές) και στην συνέχεια στραγγίζετε την ψίχα πιέζοντας με ένα κουταλάκι. Επαναλαμβάνετε άλλη μία φορά την διαδικασία, προσθέτοντας και το υπόλοιπο νερό που είχαν μουσκέψει τα αμύγδαλα. Διατηρείται στο ψυγείο για 5 ημέρες.
ΟΡΣΑΛΙΑ ΨΑΡΙΔΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ TCM
- Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2016 - 4 Ιουνίου 2016
- Ανάσταση! Της Ορσαλίας Ψαρίδη - 27 Απριλίου 2016
- Προσευχή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης (22 Απριλίου) - 21 Απριλίου 2016