,

Πώς να χτίσετε τη σχέση με το παιδί σας στις καλοκαιρινές διακοπές

Γράφει η Τζίνα Θανοπούλου, Ed.M, MA Harvard University «Απολαύστε το καλοκαίρι με τα παιδιά σας! Σύντομα θα τελειώσει… και μαζί η παιδική ηλικία και ανεμελιά!»

Γράφει η Τζίνα Θανοπούλου, Ed.M, MA Harvard University

«Απολαύστε το καλοκαίρι με τα παιδιά σας! Σύντομα θα τελειώσει… και μαζί η παιδική ηλικία και ανεμελιά!» (George R.R. Martin)

Advertisment

Το καλοκαίρι είναι μια σημαντική περίοδος για «να γεμίσουν οι μπαταρίες» όλης της οικογένειας. Είναι περίοδος ανεμελιάς, ξεκούρασης, παιχνιδιού, δημιουργίας νέων φίλων, εξερεύνησης και ουσιαστικής επικοινωνίας για όλους. Οι γονείς πρέπει να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία ενός ξεκούραστου αλλά και εποικοδομητικού καλοκαιριού, γιατί μπορεί να γίνει εμπειρία ζωής, διαμόρφωσης προσωπικότητας, διεύρυνσης σχέσεων καθώς και συναισθηματικής εξέλιξης και ωρίμανσης. Τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά, όχι μόνο να είναι κολλημένα στην οθόνη ενός Η/Υ και τηλεόρασης.

Σαν γονείς φροντίστε τα παιδιά σας να έχουν ένα ξεκούραστο, όμορφο καλοκαίρι, όχι αναγκαστικά ξοδεύοντας πολλά χρήματα ή ταξιδεύοντας σε εξωτικά μέρη. Αυτό που χρειάζεται από πλευρά σας είναι διάθεση και ποιοτικός χρόνος μαζί τους. Ναι, ποιοτικός χρόνος! Κάτι που μάλλον δεν έχετε σαν εργαζόμενοι γονείς, αλλά που επιθυμούν πολύ τα παιδιά σας. Αξίζει να αναφερθεί η αληθινή αλλά πολύ χαρακτηριστική μαρτυρία ενός παιδιού :

«-Μπαμπά θα μου δώσεις 40€;

Advertisment

-Τι τα θέλεις τόσα λεφτά;

-Πόσες ώρες δουλεύεις καθημερινά και πόσα βγάζεις;

-Δουλεύω οκτώ ώρες, κερδίζω 8 € την ώρα , άρα 64€ την ημέρα.

-Μπορείς να μου δώσεις, λοιπόν, 40€;

-Γιατί θέλεις τόσα χρήματα, είναι πολλά για σένα!

-Έχω στον κουμπαρά μου 25€, αν μου δώσεις 40€ θα έχω 65€.

-Δε μου εξήγησες όμως τι τα θέλεις όλα αυτά τα χρήματα;

-Θέλω να αγοράσω μία μέρα του χρόνου σου που να είσαι απόλυτα αφοσιωμένος σε μένα. Για 65€ μπορείς να το κάνεις;

Και ο πατέρας σιώπησε και σκέφτηκε τις προτεραιότητές του.»

Επομένως, αυτό που επιθυμούν τα παιδιά, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ, είναι ποιοτικό, ουσιαστικό, ανέμελο χρόνο μαζί σας. Γιατί πόσο άραγε ακόμα θα είναι παιδιά; Δώστε τους αυτό το «δώρο» το φετινό καλοκαίρι. Αντί για δώρα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, καινούρια i-pad, χαρίστε τους μερικές μέρες ποιοτικής ενέργειας και επικοινωνίας, όπου μπορείτε να κάνετε απλές δραστηριότητες και να κτίσετε καλύτερες οικογενειακές σχέσεις.

Μερικές ιδέες για να αξιοποιήσετε το καλοκαίρι με τα παιδιά

• Κρατήστε ποιοτικό χρόνο κάθε μέρα με τα παιδιά σας, ώστε να περνάτε χαρούμενες, χαλαρές στιγμές, κάνοντας απλές, καθημερινές ασχολίες. Αυτό που μετράει περισσότερο δεν είναι τι κάνετε αλλά πώς νιώθετε, καθώς και η ποιότητα και η διάρκεια της επαφής μαζί τους.

• Οι δραστηριότητες με τα παιδία να έχουν δομή και οργάνωση, ακόμα και το καλοκαίρι. Είναι φυσικό τα παιδιά να είναι πιο χαλαρά μετά το εντατικό πρόγραμμα του χειμώνα, αλλά οι καλοκαιρινές δραστηριότητες πρέπει να έχουν οργάνωση, ώστε να έχουν νόημα και σκοπό (π.χ. συγκεκριμένη ώρα φαγητού, ύπνου, παιχνιδιού, χαλάρωσης κτλ.) Είναι μύθος ότι τα παιδιά δε θέλουν πρόγραμμα το καλοκαίρι. Η οργάνωση τους προσφέρει ασφάλεια, σκοπό και τα ξεκουράζει, ενώ η υπερβολική χαλαρότητα τα αποσυντονίζει.

• Αποφασιστείτε σαν γονείς να «χαρείτε» τη ζωή μαζί τους αυτό το καλοκαίρι. Τα παιδιά είναι καθρέφτες σας!Διαισθάνονται και μοιράζονται τη διάθεσή σας. Αν νιώσουν ότι είστε αγχωμένοι, αρνητικοί ή ότι βαριέστε, θα το εισπράξουν και θα συμπεριφερθούν με ανάλογο τρόπο. Προσπαθήστε να μη δείχνετε το άγχος σας. Χαρείτε «το ΠΑΡΟΝ» μαζί τους, με θετική διάθεση, όσο πιο ανέμελα γίνεται.

• Βοηθήστε τα παιδιά σας να αναπτύξουν ποιοτική σχέση με το χρόνο και το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει να μάθουν να παίρνουν θετικά ερεθίσματα, να νιώθουν άνετα και χαρούμενα, χωρίς απαραίτητα να απασχολούνται με τεχνολογία και Μ.Μ.Ε. Μάθετε στα παιδιά σας να απολαμβάνουν τη σχέση με το περιβάλλον τους, το παιχνίδι, τη συζήτηση, την επαφή με τη φύση, το διάβασμα, τα σπορ. Η απασχόληση με τη τεχνολογία να γίνεται όχι αποκλειστικά και φανατικά, αλλά με μέτρο. Δυστυχώς στις μέρες μας η τεχνολογία έχει γίνει η «καλύτερη baby-sitter», όμως δεν είναι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά σας. Όσο εσείς μειώνετε τη χρήση της τεχνολογίας σε συγκεκριμένες ώρες και την αντικαθιστάτε με πιο ουσιαστικές δραστηριότητες, τόσο πιο πολύ θα τα βοηθήσετε να εξελιχθούν και ωριμάσουν.

• Εμπνεύστε στα παιδιά σας να δοκιμάσουν κάτι καινούριο. Κάθε καλοκαίρι είναι ευκαιρία να μάθουν κάτι καινούριο, να πειραματιστούν, να τεστάρουν τα όριά τους, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, (τέχνες, μουσική, χορό, θεατρικό παιχνίδι & σπορ). Αυτό θα τα διδάξει διαχείριση του άγχους, να κοντρολάρουν τις παρορμήσεις και να διοχετεύουν ενέργεια.

• Εφαρμόστε πρόγραμμα συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και ιδεών. Το διάβασμα, η δημιουργική γραφή, οι τέχνες, οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, βιβλιοθήκες θα διευρύνουν τη φαντασία τους. Θα τους κάνει να αγαπήσουν τη γνώση και θα συμβάλει στην πνευματική και ψυχολογική τους ανάταση.

• Έχετε υπόψη σας ότι τα παιδιά μπορεί να χρειάζονται Χρόνο Προσαρμογής («Transition Time»). Αν ακολουθήσουν μια κατασκήνωση ή summer camp, μπορεί να βιώνουν άγχος προσαρμογής και αποχωρισμό. Περάστε προηγουμένως χρόνο μαζί, συζητήστε, λύστε τις απορίες τους και διαβεβαιώστε τα για την αγάπη σας και ότι θα είστε εκεί για αυτά. Αντιμετωπίστε μαζί τους τις αλλαγές με χιούμορ και αισιοδοξία, ώστε να νιώσουν πιο ασφαλή και ήρεμα.

• Χτίστε ωραίες καλοκαιρινές αναμνήσεις με «μικρές δραστηριότητες» Ακόμα κι αν δεν έχετε πολλά χρήματα, κάντε μία βόλτα στη θάλασσα ή το βουνό, κατασκευές, πικ-νικ, ποδηλασία, φτιάξτε παγωτό, συγκεντρώστε τους φίλους των παιδιών στο σπίτι και μαγειρέψτε μαζί τους.

• Δημιουργήστε άλμπουμ καλοκαιρινών αναμνήσεων με κολάζ και φωτογραφίες. Φτιάξτε στο τέλος του καλοκαιριού ένα άλμπουμ με αναμνήσεις από τις διακοπές και τις καθημερινές δραστηριότητες όλων των μελών της οικογένειας. Ο καθένας μπορεί να προσθέσει αγαπημένες του φωτογραφίες, σχόλια και εντυπώσεις. Ένα τέτοιο άλμπουμ μπορεί να γίνει μια όμορφη εμπειρία, ώστε να θυμούνται τις καλύτερες στιγμές του καλοκαιριού με κάτι που έχουν κατασκευάσει τα ίδια!

Αυτοί είναι μερικοί τρόποι όπου μπορείτε να χαρίσετε στα παιδιά σας ένα όμορφο καλοκαίρι, με ξεκούραση και ποιοτική ενέργεια και επικοινωνία, κάνοντας μαζί απλές δραστηριότητες για να κτίσετε ουσιαστικές οικογενειακές σχέσεις και να βοηθήσετε την εξέλιξη, ωρίμανση και διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.

www.mylady.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ένα παιδί λέει ψέματα
Ο έρωτας και οι σχέσεις που κρατάνε θέλουν δουλειά... θέλουν ανθρώπους που δεν τα παρατάνε
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση