,

Τι μπορείτε να μάθετε στον ύπνο σας

Πώς θα αντιδρούσατε αν σας έλεγε κάποιος να βάλετε λίγη μουσική ή να ανάψετε ένα αρωματικό κερί ενώ κοιμάστε, προκειμένου να… θυμάστε καλύτερα τι

Πώς θα αντιδρούσατε αν σας έλεγε κάποιος να βάλετε λίγη μουσική ή να ανάψετε ένα αρωματικό κερί ενώ κοιμάστε, προκειμένου να… θυμάστε καλύτερα τι είχατε μάθει νωρίτερα εκείνη την ημέρα;

Ενώ πολλοί μπορεί να πιστεύουν, ότι δε μπορούν να «ανταλλάξουν» μια νύχτα αφιερωμένη στη μελέτη με λίγη μουσική ενώ βυθίζονται σε ένα γλυκό ύπνο, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές δεξιότητες που μπορεί να βελτιώσει κανείς… ενώ κοιμάται!

Advertisment

Και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι… αυτό που αναφέραμε στην αρχή: να βάλει λίγη μουσική στην κρεβατοκάμαρά του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του Business Insider, οι επιστήμονες γνωρίζουν για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι θυμούνται καλύτερα την τοποθεσία ενός αντικειμένου, αν κατά τη διάρκεια της νύχτας άκουγαν τη μουσική που είχαν ακούσει όταν το τοποθέτησαν στο συγκεκριμένο σημείο. Παρομοίως, κάποιος που μαθαίνει μια λέξη γλώσσα, μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητές του παίζοντας τους ήχους των λέξεων ενώ κοιμάται.

Δείτε παρακάτω μερικά παραδείγματα, για τις δεξιότητες που οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι «διαμορφώνονται»… στον ύπνο:

Advertisment

Εκμάθηση ξένων λέξεων

Σε ένα πρόσφατο πείραμα, ερευνητές ζήτησαν από γερμανόφωνους να μάθουν ολλανδικά, ξεκινώντας από ένα βασικό λεξιλόγιο. Στη συνέχεια έπαιξαν μερικές από τις λέξεις αυτές σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες, ενώ αυτοί κοιμόντουσαν, χωρίς να τους το αποκαλύψουν.

Έπειτα, συνέκριναν τις επιδόσεις τους με εκείνους που κοιμήθηκαν χωρίς ηχητική «βοήθεια» και ανακάλυψαν, ότι η πρώτη ομάδα μπορούσε να αναγνωρίσει και να μεταφράσει καλύτερα τις λέξεις. Μάλιστα, η μέθοδος αυτή είχε αποτέλεσμα μόνο για τις συγκεκριμένες λέξεις που είχαν ακούσει κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Για να διαπιστώσουν αν τα ευρήματά τους συνδέονταν όντως με τον ύπνο, ζήτησαν από μια άλλη ομάδα εθελοντών να ακούσει το λεξιλόγιο ενώ περπατούσε. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι «περιπατητές» δε μπορούσαν να θυμηθούν τις λέξεις το ίδιο καλά, όσο η ομάδα που έκανε «υπνοθεραπεία».

Εξάσκηση μουσικών δεξιοτήτων

Τα ευρήματα των ερευνητών δεν περιορίζονται μόνο στον ήχο ορισμένων λέξεων, αλλά μπορεί να επεκταθούν και στη μουσική.

Μια ομάδα ερευνητών ζήτησε από μια ομάδα ανθρώπων να μάθει μερικές μελωδίες στην κιθάρα, βάσει μιας τεχνικής που «δανείστηκαν» από το video game Guitar Hero. Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες έπεσαν για ύπνο.
Χωρίς να το γνωρίζουν, ορισμένοι από αυτούς άκουγαν -ενώ κοιμόντουσαν- τη μελωδία που είχαν μόλις μάθει. Αυτή η ομάδα, παρότι δεν είχε καμία σχετική ανάμνηση, ήταν σε θέση να παίξει τη συγκεκριμένη μελωδία καλύτερα από τους υπόλοιπους.

Διατήρηση αναμνήσεων που τείνουν να «ξεθωριάσουν»

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνάμε μια σημαντική ποσότητα πληροφοριών, ιδιαίτερα ημερομηνίες και περιγραφές που θεωρούμε ασήμαντες. Ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο σύστημα «σημειώσεων» για να διαφοροποιεί και να αξιολογεί μεταξύ των σημαντικών εμπειριών και των ασήμαντων.

Αυτές που κατατάσσει ο εγκέφαλος ως «σημαντικές» αποθηκεύονται κατΆ ευθείαν στο «σκληρό δίσκο» της μακροπρόθεσμης μνήμης, ενώ οι «ασήμαντες» αποθηκεύονται στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, όπου συνεχώς εγγράφονται νέες αναμνήσεις.

Μια ομάδα ερευνητών –σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα- ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που άκουγαν ένα ήχο, που συνέδεαν με μια ανάμνηση –ακόμη κι αν αυτή η ανάμνηση ήταν «ασήμαντη»- μπορούσαν να την επαναφέρουν στη μνήμη τους με μεγαλύτερη ευκολία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να πάρεις προαγωγή στην εργασία σου | 8 συμβουλές και στρατηγικές από την Career Coach Μαρία Παπάζογλου
Πόσο κοστίζει η ευτυχία; Όχι πολλά, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη
1_composition_life_lifepur_banner_V2(1)_800x800
Elio D' Anna: Όποιος εφαρμόζει την Εσωτερική Οικονομία δημιουργεί πλούτο χωρίς όρια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση