Το φως ενεργοποιεί τον εγκέφαλο ακόμα και στους τυφλούς

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά ανακάλυψαν ότι το φως ενεργοποιεί τον εγκέφαλο ακόμη και στα άτομα με ολική απώλεια όρασης. Διαπίστωσαν ότι

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά ανακάλυψαν ότι το φως ενεργοποιεί τον εγκέφαλο ακόμη και στα άτομα με ολική απώλεια όρασης. Διαπίστωσαν ότι ακόμη κι αν οι ασθενείς δεν μπορούν να δουν τα αντικείμενα, οι αλλαγές στο φωτισμό καταγράφονται στον εγκέφαλο κι έτσι μπορούν να αντιληφθούν εάν μια λάμπα εκπέμπει φως ή όχι.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φως γίνεται αντιληπτό από ένα τμήμα του αμφιβληστροειδούς που διαχωρίζεται από τα όργανα που ελέγχουν την όραση. «Προς έκπληξή μας, ανακαλύψαμε ότι ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται κανονικά στο φως, παρά την ολική απώλεια όρασης», δηλώνει ο συντάκτης της σχετικής μελέτης Στίβεν Λόκλεϊ.

Advertisment

«Το φως δε μας επιτρέπει μόνο να βλέπουμε, αλλά βοηθά τον εγκέφαλο να αντιληφθεί εάν είναι μέρα ή νύχτα. Αυτό με τη σειρά του διασφαλίζει ότι ο οργανισμός λειτουργεί συγχρονισμένα με το περιβάλλον.»

Η μελέτη θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη θεραπεία των ατόμων με αναπηρία όρασης αλλά και νοητικές διαταραχές, με τους γιατρούς να χρησιμοποιούν το φως ώστε να ενεργοποιούν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ συνεργάστηκαν με επιστήμονες από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη και τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Cognitive Neuroscience.

Advertisment

www.onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση