, ,

Σάλος με την αύξηση τιμής φαρμάκου κατά 5000% από Φαρμακοβιομηχανία

Η Εναλλακτική Δράση έχει γράψει πολλές φορές για τα τέρατα αυτά που ονομάζονται φαρμακοβιομηχανίες και οι οποίες μοναδικό σκοπό έχουν τον πλουτισμό εις βάρος

Η Εναλλακτική Δράση έχει γράψει πολλές φορές για τα τέρατα αυτά που ονομάζονται φαρμακοβιομηχανίες και οι οποίες μοναδικό σκοπό έχουν τον πλουτισμό εις βάρος της υγείας μας. Και όχι, δεν πιστεύουμε ότι έχουν οποιονδήποτε σκοπό να αποκαταστήσουν την υγεία μας από οποιαδήποτε σοβαρή ασθένεια. Το έχουμε πει και στο παρελθόν και θα συνεχίζουμε να λέμε αυτό που πιστεύουμε: Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν σκοπό να μας διατηρούν στη ζωή αλλά άρρωστους.

Δηλαδή να είμαστε πελάτες τους από τη στιγμή της γέννησής μας (εμβολιασμοί) μέχρι να πεθάνουμε και ίσως σύντομα να σκαρφιστούν και κάποιον τρόπο  να μας χορηγούν φάρμακα και μετά το θάνατό μας (π.χ. για να μη λιώσουμε ποτέ). Μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες του συστήματός μας είναι ότι κάναμε την ασθένεια πελάτη τους. Για ποιο λόγο λοιπόν να θέλουν να μην είμαστε άρρωστοι; Απλή επιχειρηματική λογική είναι! Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως λειτουργεί αυτό το βρώμικο κύκλωμα, διαβάστε σχετικά άρθρα στην κατηγορία μας: Φαρμακοβιομηχανίες

Advertisment

Όπως διαβάζουμε στην Ημερησία, η απόφαση της εταιρείας Turing Pharmaceutical να αυξήσει κατά 5.000% την τιμή πώλησης του φαρμάκου Daraprim, το οποίο χρησιμοποιείται ως ανθελονοσιακό αλλά και για την αντιμετώπιση συλλοιμώξεων ασθενών το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων έχει εξασθενήσει λόγω του AIDS, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η τιμή του φαρμάκου αυτού αυξήθηκε από τα 13,50 δολάρια στα 750 δολάρια το χάπι μέσα σε μία ημέρα.

Η Χίλαρι Κλίντον, διεκδικήτρια του χρίσματος των Δημοκρατικών για είναι υποψήφια του κόμματος στις εκλογές του 2016, χαρακτήρισε «σοκαριστική» την αύξηση της τιμής του συγκεκριμένου σκευάσματος σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Χθες Τρίτη υποσχέθηκε σε μια προεκλογική εκδήλωσή ότι θα πιέσει τις φαρμακευτικές εταιρείες να μειώσουν τις τιμές των σκευασμάτων τους. Στις δηλώσεις της Κλίντον αποδόθηκε η πτώση των τιμών των μετοχών φαρμακευτικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ κατά 4% και πλέον.

Αφού αρχικά υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια αυτή την απόφαση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Turing, ο Μάρτιν Σκρέλι, 32 ετών, πρώην αφεντικό ενός κερδοσκοπικού επενδυτικού ταμείου, αναγκάστηκε τελικά να αναδιπλωθεί μετά την ομοβροντία επικρίσεων και τις κατηγορίες περί απληστίας που διατυπώθηκαν σε βάρος του. Αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινίσει ποια θα είναι η νέα τιμή του σκευάσματος.

Advertisment

Ο Σκρέλι είχε εξηγήσει προηγουμένως ότι η τιμή του Daraprim, το οποίο διατίθεται εμπορικά επί 62 χρόνια, δεν έφερνε επαρκές κέρδος. Η εταιρεία του απέκτησε πρόσφατα τα πνευματικά δικαιώματα του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Ο επιχειρηματίας επίσης υποσχέθηκε ότι τα κέρδη που θα συγκεντρώνονταν θα επενδύονταν στην έρευνα για τη βελτίωση του φαρμάκου.

Μερικές ημέρες νωρίτερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος άλλης μιας σχετικά μικρής φαρμακευτικής εταιρείας, της Rodelis Therapeutics, είχε επίσης αποφασίσει να ακυρώσει την αύξηση της τιμής της κυκλοσερίνης από τα 480 δολάρια στα 10.800 δολάρια ανά συσκευασία των 30 χαπιών, μετά τις έντονες πιέσεις που του ασκήθηκαν από ιατρικούς ομίλους. Η δραστική ουσία κυκλοσερίνη περιέχεται σε φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση σπάνιων και συχνά θανατηφόρων κρουσμάτων πολυανθεκτικής φυματίωσης.

Η εταιρεία αποφάσισε να παραχωρήσει τα δικαιώματα της εμπορικής διάθεσης της κυκλοσερίνης σε ένα ίδρυμα, το Chao Center.

Αλλά πέραν των σχετικά μεμονωμένων περιπτώσεων της τεράστιας αύξησης της τιμής φαρμάκων που προορίζονται για την αντιμετώπιση σπανίων νόσων και δεν είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα για τη φαρμακοβιομηχανία, οι μεγάλες διεθνείς φαρμακευτικές εκμεταλλεύονται γενικά την έλλειψη κανονιστικού πλαισίου στις ΗΠΑ για να πωλούν φάρμακα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση μορφών καρκίνου ή καρδιαγγειακών ασθενειών σε υπέρμετρες τιμές.

Σύμφωνα με μια βρετανική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο στη Βιέννη στα τέλη της εβδομάδας, οι φαρμακευτικές εταιρείες στις ΗΠΑ χρεώνουν έως και 600 φορές το κόστος παραγωγής των σκευασμάτων τους, όπως σημείωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντριου Χιλ, καθηγητής φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, ένας από τους συγγραφείς της.

Οι Αμερικανοί πληρώνουν διπλάσιες τιμές από αυτές που ισχύουν στην Ευρώπη για νέα αντικαρκινικά σκευάσματα όπως τα Tarceva και Glivec, που πωλούν οι ελβετικοί όμιλοι Roche και Novartis αντιστοίχως, που κατέχουν τις πατέντες τους. Δεν υπάρχουν αντίστοιχα γενόσημα φάρμακα.

Σύμφωνα με τη μελέτη το πραγματικό κόστος του Tarceva, συν ένα υποθετικό κέρδος 50%, θα ανερχόταν σε 236 δολάρια για έναν ασθενή το χρόνο. Το σκεύασμα όμως στοιχίζει στην πραγματικότητα στις ΗΠΑ 79.000 δολάρια και στην Ευρώπη περίπου 40.000 δολάρια το χρόνο.

Ενώ το Glivec, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας, με κόστος παραγωγής 159 δολάρια τον χρόνο ανά ασθενή, έχει κόστος 106.0000 στις ΗΠΑ και από 29.000 ως 35.000 δολάρια στην Ευρώπη.

Πολλά από νέα αντικαρκινικά θα είναι διαθέσιμα μέσα σε πέντε χρόνια ως γενόσημα αφού λήξουν οι πατέντες τους.

Η φαρμακευτική βιομηχανία δικαιολογεί τις τιμές αυτές προβάλλοντας την ανάγκη να χρηματοδοτεί την έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Αλλά, αντιτείνει ο καθηγητής Χιλ, οι φαρμακευτικές εταιρείες δαπανούν περισσότερα για την προώθηση και το μάρκετινγκ από ό,τι για την έρευνα.

Από τα 71 δισεκατομμύρια δολάρια στα οποία ανέρχονται τα ετήσια κέρδη των μεγαλύτερων εκ των φαρμακευτικών εταιρειών, μόλις 8 δισεκατομμύρια δολάρια πάνε στην έρευνα και 17,5 δισεκατομμύρια διατίθενται για την προώθηση των προϊόντων τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ChatGPT: Πόσο ικανό είναι να σχεδιάσει αποτελεσματικά νέα φάρμακα;
Φάρμακο για την παχυσαρκία μειώνει κατά 60% τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο ενέσιμο φάρμακο για την πρόληψη από τον HIV
Αντικαταθλιπτικό φάρμακο αποδείχτηκε πιο αποτελεσματικό για το άγχος παρά για την κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση