,

Η Νορβηγία δίνει 1 δις δολάρια στη Βραζιλία για να μειώσει την αποψίλωση του Αμαζονίου

Το κίνητρο είναι μέρος μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται Ταμείο του Αμαζονίου (Amazon Fund), το οποίο ενθαρρύνει τις αναπτυσσόμενες χώρες να προστατεύσουν το περιβάλλον. Η Νορβηγία

Το κίνητρο είναι μέρος μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται Ταμείο του Αμαζονίου (Amazon Fund), το οποίο ενθαρρύνει τις αναπτυσσόμενες χώρες να προστατεύσουν το περιβάλλον. Η Νορβηγία σύντομα θα πληρώσει στη Βραζιλία την τελευταία δόση του ενός δις δολαρίων που έχει σκοπό την επιβράδυνση του ρυθμού κοπής των δέντρων, δίνοντας έτσι ένα τεράστιο κίνητρο στην κυβέρνηση της Βραζιλίας να προστατεύσει τους «πνεύμονες του κόσμου».

Ως μέρος αυτής της Συμφωνίας, η σκανδιναβική χώρα υποσχέθηκε να πληρώσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια από το 2008 μέχρι το 2015 με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Βραζιλίας να επιβραδύνει την αποψίλωση των δασών. Το Ταμείου Του Αμαζονίου διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα BNDES, η οποία χρησιμοποιεί τα χρήματα για τη βιώσιμη και καινοτόμο ανάπτυξη της περιοχής του Αμαζονίου.

Advertisment

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι “το εγχείρημα ήταν ένα εξαιρετικό παράδειγμα του είδους της διεθνούς συνεργασίας που χρειαζόμαστε ώστε να διασφαλιστεί η μελλοντική βιωσιμότητα που πλανήτη”. Η Βραζιλία δεσμεύτηκε να μειώσει το ποσοστό αποψίλωσης των δασών κατά 75% κατά τα τελευταία 7 χρόνια, στόχος ο οποίος τελικά επετεύχθη. Πολλοί ακτιβιστές όμως λένε ότι ακόμα και αυτή η μείωση δεν είναι αρκετή για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα της ζούγκλας του Αμαζονίου.

Η δε κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει κινηθεί πολλές φορές παράτυπα ανοίγοντας παράθυρα σε εταιρείες για να συνεχίζουν την αποψίλωση των δασών. Παρόλα τα προβλήματα όμως, αποτελεί γεγονός ότι η αποψίλωση του Αμαζονίου έχει μειωθεί σημαντικά και αξίζει να συγχαρούμε τη Νορβηγία για τη γενναιόδωρη στάση της. Ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες συντονισμένες κινήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες
Greenwashing | «Πράσινο ξέπλυμα» σε πολλές… αποχρώσεις
Ήρθε η άνοιξη νωρίς; Οι επιπτώσεις του σύντομου χειμώνα
AthensTrees | Η νέα εφαρμογή του Δήμου Αθηναίων που δείχνει όλες τις δενδροφυτεύσεις που γίνονται στην πόλη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση