Διεθνής Ημέρα Ελέγχου Υδάτων: Όταν το πόσιμο νερό γίνεται ζητούμενο

Η σημασία του πόσιμου νερού για τον άνθρωπο αναδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Διεθνής Ημέρα Ελέγχου Υδάτων: Όταν το πόσιμο νερό γίνεται ζητούμενο

Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία έδειξαν πόσο σημαντικό είναι να πίνουν οι άνθρωποι καθαρό νερό. Οι άνθρωποι εκεί ζουν χωρίς καθαρό νερό εδώ και πολύ καιρό επειδή το νερό γύρω τους είναι βρώμικο και δεν είναι ασφαλές. Το να πίνουν καθαρό νερό είναι η πρώτη τους προτεραιότητα. Αυτή η κατάσταση στη χώρα μας συνέβη λόγω ενός μεγάλου φυσικού προβλήματος. Αλλά, είναι επίσης κάτι που συμβαίνει καθημερινά για περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Δεν έχουν καθαρό νερό να πιουν και αυτό τους αρρωσταίνει.

Κάθε χρόνο στις 18 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελέγχου των Νερών. Αυτή είναι μια ξεχωριστή μέρα για να μας βοηθήσει να θυμηθούμε πόσο σημαντικό είναι το νερό για όλα τα ζωντανά όντα. Μας υπενθυμίζει ότι είναι ευθύνη μας να φροντίζουμε τους υδάτινους πόρους σε όλο τον κόσμο. Το πόσιμο νερό είναι νερό που είναι πραγματικά καθαρό και ασφαλές για κατανάλωση.

Advertisment

Δεν πρέπει να έχει χρώμα, να μυρίζει αστεία, να είναι κρύο και να έχει καλή γεύση. Δεν πρέπει να είναι πολύ δύσκολο γιατί αυτό καθιστά δύσκολη τη χρήση του καθημερινά και στα εργοστάσια. Δεν πρέπει να έχει πολλά φυσικά υλικά, επικίνδυνα μέταλλα ή επιβλαβή σφάλματα ή μικρόβια. Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να παραμένει ίδια και να είναι μεταξύ 10 και 15 βαθμών Κελσίου. Όταν ελέγχουμε την ποιότητα του νερού, εξετάζουμε διάφορα πράγματα για να βεβαιωθούμε ότι είναι καθαρό και ασφαλές για κατανάλωση. Ελέγχουμε αν μυρίζει άσχημα, έχει περίεργη γεύση, έχει διαφορετική εμφάνιση ή αν είναι θολό.

Ελέγχουμε επίσης πόσο ζεστό ή κρύο είναι και αν είναι πολύ όξινο ή βασικό. Ψάχνουμε ακόμη και για μικροσκοπικά ζωντανά όντα που ονομάζονται μικρόβια που μπορούν να μας αρρωστήσουν. Ελέγχουμε επίσης για ορισμένες χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς. Το νερό πρέπει να είναι ασφαλές για κατανάλωση. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλές, πρέπει να ελέγξουμε ορισμένα πράγματα όπως πόσο ζεστό ή κρύο είναι, πόσο ξινό ή όχι ξινό, πόσο καθαρό ή θολό φαίνεται και πόσο αέρα έχει μέσα του.
download
download

Διεθνής Ημέρα Ελέγχου Υδάτων: Όταν το πόσιμο νερό γίνεται ζητούμενο

Advertisment

Με πληροφορίες από cnn.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση