4 βήματα για να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά

Όσοι ζουν μόνοι τους, όσοι είναι μοναχικοί άνθρωποι δίχως φίλους, τότε έχουν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιά κατά πρώτο λόγο, αλλά και από

Όσοι ζουν μόνοι τους, όσοι είναι μοναχικοί άνθρωποι δίχως φίλους, τότε έχουν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιά κατά πρώτο λόγο, αλλά και από άλλες αιτίες αφού η μοναξιά εκτός από την καρδιά επηρεάζει και άλλες λειτουργίες ζωτικών οργάνων. Δυο νέες αμερικάνικες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν το συγκεκριμένο γεγονός, ότι δηλαδή η μοναξιά ροκανίζει τη ζωή των ανθρώπων. Η πρώτη μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι άνθρωποι ζουν μόνοι τους, είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακό πρόβλημα, ενώ η δεύτερη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα άνω των 60 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από μία γενικότερη κατάπτωση των λειτουργιών και ικανοτήτων τους ή και από θάνατο, όταν είναι μόνοι τους ή αισθάνονται έτσι.

Και οι δύο έρευνες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου “Archive of Internal Medicine”. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

Advertisment

Σύμφωνα με τον Δρ. John Cacioppo του Πανεπιστημίου του Σικάγο οι άνθρωποι που νιώθουν κοινωνικά απομονωμένοι, είναι πιθανό να είναι πιο «επιρρεπείς σε απειλές». Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί, οτι είναι πιθανότερο να αντιδράσουν εχθρικά σε μια αθώα αλληλεπίδραση- και έτσι διαιωνίζεται η κοινωνική απομόνωση. Ο Cacioppo, λέει ότι μέσω μιας ψυχολογικής στρατηγικής που αποκαλεί «κοινωνική γνωστική επανεκπαίδευση», μπορεί να καταπολεμηθεί η μοναξιά.

Προκειμένου να βοηθήσει σε αυτό, προτείνει τέσσερα βήματα –όπως αυτά παρουσιάζονται στο βιβλίο του, «Loneliness: Human Nature and the Need for Social Connection».

Επεκτείνετε τον εαυτό σας

Advertisment

Έχετε ανάγκη από απλές, τακτικές ασκήσεις που θα σας παρέχουν «μικρές δόσεις θετικών συναισθημάτων που προέρχονται από θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις», κάτι που δεν πετυχαίνετε αν απομονωθείτε. Ξεκινήστε συμμετέχοντας σε απλές δραστηριότητες, όπως το να λάβετε μέρος σε κοινωνικές εκδηλώσεις, κάνοντας ψιλοκουβέντα ή επεκτείνοντας την κοινωνική επαφή μέσω του εθελοντισμού.

Σχέδιο Δράσης

Συνειδητοποιώντας ότι μπορείτε να εξαλείψετε κάθε συναίσθημα κοινωνικής απομόνωσης με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, είναι ευκολότερο να προσεγγίσετε τον κόσμο. Επιλέξτε εκείνα στα οποία θέλετε να συμμετέχετε και βγαίνοντας έξω στο κοινωνικό περιβάλλον αυτό θα κάνει τη διαφορά.

Επιλογή

Επιλέξτε κοινωνικές δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν και εν γένει τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτές. Είναι πιο εύκολες οι κοινωνικές επαφές με ανθρώπους που μοιράζονται τα ίδια γούστα.

Περιμένετε το καλύτερο

Αν επιλέξετε να ασχοληθείτε με μια κοινωνική δραστηριότητα αλλά περιμένετε ότι θα σας αγνοούν, τότε αυτό γυρίσει μπούμερανγκ. Από την άλλη πλευρά, αν αυτό που περιμένετε είναι θετικά συναισθήματα, τότε είναι πιο πιθανό να ενταχθείτε. Ο Cacioppo λέει, ότι αν ένας άνθρωπος φανεί αρνητικός μαζί σας, σκεφτείτε ότι ίσως περνάει απλά μια κακή ημέρα και μη βιαστείτε να αισθανθείτε παρείσακτοι.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση