, ,

Παιδίατροι δωροδοκούνταν για να προωθούν γάλα σε σκόνη αντί του μητρικού

Οι φαρμακοβιομηχανίες αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος τους. Και φυσικά πως μπορούν να κερδίζουν; Μα

Οι φαρμακοβιομηχανίες αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος τους. Και φυσικά πως μπορούν να κερδίζουν; Μα φυσικά αρρωσταίνοντάς μας και διατηρώντας μας παράλληλα στη ζωή, σε μια κατάσταση αναπηρίας όπου θα είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από τα φάρμακά τους. Πρόσφατα ο διατροφολόγος Μάριος Δημόπουλος είχε γράψει το άρθρο “Αγελαδινό γάλα και Βρεφική Διατροφή. Αυτά που ο παιδίατρός σας δεν σας έχει πει” στο οποίο εξηγεί γιατί το μητρικό γάλα είναι σαφώς ανώτερο από οποιοδήποτε παρασκεύασμα του εμπορίου.

Παρόλα αυτά, κάποιοι παιδίατροι (ας ελπίσουμε ότι είναι λίγοι), συστήνουν στις μητέρες να διακόψουν τον θηλασμό και να χορηγήσουν στο παιδί τους κάποια ειδική “μαγική” φόρμουλα γάλακτος κάποιας εταιρείας. Τα κίνητρα για αυτή τη σύσταση παραμένουν “άγνωστα”. Στην Ιταλία όμως εντόπισαν μια αιτία…

Advertisment

Η ιταλική αστυνομία έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό 12 παιδίατρους οι οποίοι φέρονται να δωροδοκούνταν από φαρμακευτικές εταιρείες για να προωθούν το γάλα-σκόνη τους αντί του θηλασμού. Η αστυνομία ερευνά «μια κοινή και διαδεδομένη πρακτική» κατά την οποία παιδίατροι «συνταγογραφούν γάλα-σκόνη για νεογέννητα μωρά με αντάλλαγμα πολυτελή δώρα και ακριβές διακοπές», αναφέρει μια ανακοίνωση.

Δύο από τους γιατρούς είναι επικεφαλής των παιδιατρικών τμημάτων νοσοκομείων, πρόσθετε η ανακοίνωση. Παράλληλα πέντε εμπορικοί αντιπρόσωποι τριών διαφορετικών εταιρειών και ένα στέλεχος τέθηκαν επίσης σε κατ’ οίκον περιορισμό, σημείωσε η αστυνομία. Οι εμπορικοί αντιπρόσωποι «επικοινωνούσαν με τους παιδίατρους για να τους παροτρύνουν να συνταγογραφήσουν γάλα-σκόνη σε νεογέννητα μωρά, δρώντας αντίθετα στην ομόφωνη άποψη των επιστημόνων για την ανάγκη να προωθείται η χρήση του μητρικού γάλακτος», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό Τζενάρο Ρικάρντι, οι εμπορικοί αντιπρόσωποι προσέφεραν δώρα αξίας «εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ» στους γιατρούς που εργάζονταν σε δημόσια νοσοκομεία, αν αυξάνονταν οι πωλήσεις του γάλακτος-σκόνη που προωθούσαν. Τα δώρα περιελάμβαναν iPhones, υπολογιστές Apple, κλιματιστικά, τηλεοράσεις, ταξίδια στην Ινδία, το Παρίσι, τις ΗΠΑ, το Λονδίνο και την Κωνσταντινούπολη και πολυτελείς κρουαζιέρες, πρόσθεσε ο Ρικάρντι.

Advertisment

«Δεν υπάρχουν λόγια για να χαρακτηρίσουν τη σοβαρότητα των ενεργειών αυτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Υγείας της Ιταλίας Μπεατρίς Λορεντσίν. Οι γιατροί δρούσαν αντίθετα «στην ομόφωνη άποψη των επιστημόνων και τις ενδείξεις του υπουργείου Υγείας, πείθοντας τις μητέρες να χρησιμοποιούν γάλα-σκόνη αντί για το μητρικό», πρόσθεσε. Στο μεταξύ εκτελούνται 26 εντάλματα έρευνας και κατάσχεσης που αφορούν την υπόθεση σε τέσσερις επαρχίες της Ιταλίας. «Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να εντοπίσουμε το μέγεθος του προβλήματος», είπε ο Ρικάρντι.

Άντε και στα δικά μας…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Ύπνος: Το κοινό λάθος που κάνουμε όταν κοιμόμαστε στο πλάι
H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Τα περιττά κιλά συνδέονται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση