Η γνώση αποτελεί εφόδιο που οδηγεί στην ευτυχία

Της Χρύσας Μπακολιά Γιγνώσκω=γνωρίζω, καταλαβαίνω, θεωρώ, κρίνω, διακρίνω, αποφασίζω, ψηφίζω. Η γνώση αποτελεί ύψιστο αγαθό και κάθε άνθρωπος που θέλει να είναι ανθρώπινος οφείλει να τείνει

Της Χρύσας Μπακολιά

Γιγνώσκω=γνωρίζω, καταλαβαίνω, θεωρώ, κρίνω, διακρίνω, αποφασίζω, ψηφίζω. Η γνώση αποτελεί ύψιστο αγαθό και κάθε άνθρωπος που θέλει να είναι ανθρώπινος οφείλει να τείνει προς αυτήν. Η γνώση αποτελεί εφόδιο που οδηγεί στην ευτυχία.

Advertisment

Είναι εκείνη που βοηθά τον άνθρωπο να αυτοπροσδιοριστεί, να γνωρίσει τον εαυτό του, να τον ορίσει….να τον αλλάξει. Είναι εκείνη που τον καθοδηγεί προς το καλό, το ωφέλιμο για την κοινωνία, την οικογένειά του. Είναι εκείνη η γνώση, όχι μόνο των πληροφοριών, των επιστημών, είναι εκείνη που δεν έχει όρια, είναι ενορατική πολλές φορές και καλλιεργεί τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Είναι η γνώση των πραγμάτων καθ ‘αυτών (Πλάτωνας). Η απώλειά της γεννά στερεοτυπικές συμπεριφορές, διχόνοια μέχρι και κατάθλιψη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο για χειραγώγηση. Ενώ εκείνη που υπαγορεύεται από την αγάπη κάνει μεγάλα και θαυμαστά πράγματα!

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δεν μπορούμε να σώσουμε τους άλλους από τον εαυτό τους
Η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου
Ξεπερνώντας την περιοριστική πεποίθηση του "δεν είμαι δημιουργικός/ή"
Υπάρχει μια πλευρά της προσωπικότητάς μας που παραμένει ξένη για εμάς, ενώ οι άλλοι μπορούν να τη δουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση