Της Χρύσας Μπακολιά

Γιγνώσκω=γνωρίζω, καταλαβαίνω, θεωρώ, κρίνω, διακρίνω, αποφασίζω, ψηφίζω. Η γνώση αποτελεί ύψιστο αγαθό και κάθε άνθρωπος που θέλει να είναι ανθρώπινος οφείλει να τείνει προς αυτήν. Η γνώση αποτελεί εφόδιο που οδηγεί στην ευτυχία.

Είναι εκείνη που βοηθά τον άνθρωπο να αυτοπροσδιοριστεί, να γνωρίσει τον εαυτό του, να τον ορίσει….να τον αλλάξει. Είναι εκείνη που τον καθοδηγεί προς το καλό, το ωφέλιμο για την κοινωνία, την οικογένειά του. Είναι εκείνη η γνώση, όχι μόνο των πληροφοριών, των επιστημών, είναι εκείνη που δεν έχει όρια, είναι ενορατική πολλές φορές και καλλιεργεί τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Είναι η γνώση των πραγμάτων καθ ‘αυτών (Πλάτωνας). Η απώλειά της γεννά στερεοτυπικές συμπεριφορές, διχόνοια μέχρι και κατάθλιψη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο για χειραγώγηση. Ενώ εκείνη που υπαγορεύεται από την αγάπη κάνει μεγάλα και θαυμαστά πράγματα!

Συγγραφέας Χρύσα Μπακολιά

Φοιτήτρια φιλοσοφίας- παιδαγωγικής- ψυχολογίας, ζώδιο του αέρα, ονειροπόλα και οραματιστρια. Ενα απο τα πιο σημαντικά μικροβια η ποίηση.. μια προσπάθεια να ρίξει ενα λιθαράκι στο χώρο αυτο της τέχνης μιας και άποψη της ειναι οτι η τέχνη εξευγενιζει τη ψυχή αλλα και την ισορροπεί κάπου μεσα στα πάθη της ζωής.

Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε