,

Διάσημες προβλέψεις για την καταστροφή του κόσμου που απέτυχαν

Η καταστροφολογία είναι μια από τις γνωστικές διαστρεβλώσεις (οι οποίες μελετήθηκαν εκτενώς από τον ψυχιάτρους και θεμελιωτές της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας Aaron T. Beck

Η καταστροφολογία είναι μια από τις γνωστικές διαστρεβλώσεις (οι οποίες μελετήθηκαν εκτενώς από τον ψυχιάτρους και θεμελιωτές της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας Aaron T. Beck και David. D Berns). Το χαρακτηριστικό της καταστροφολογικής σκέψης είναι η τάση να προβλέπουμε και να περιμένουμε πάντα την χειρότερη δυνατή εξέλιξη. Τα άτομα, στην σκέψη των οποίων κυριαρχεί αυτό το μοτίβο, θεωρούν περισσότερο πιθανή μια αρνητική έκβαση των καταστάσεων παρά μια θετική, με αποτέλεσμα να κατακλύζονται διαρκώς από αρνητικά συναισθήματα και άγχος.

Οι «καταστροφολόγοι» θεωρούν πως δεν πάσχει ο τρόπος σκέψης τους καθώς αυτό που περιμένουν ως αποτέλεσμα είναι ρεαλιστικά πιθανό να συμβεί. Το λάθος στο οποίο εμπίπτουν όμως είναι πως υποτιμούν ή δεν πιστεύουν πως μια θετική ή και ουδέτερη εξέλιξη είναι εξίσου ή και πιθανότερη. Το χειρότερο είναι πως οποιαδήποτε εξέλιξη και αν συμβεί, την ερμηνεύουν με τέτοιο τρόπο που ενισχύει το αρχικό καταστροφολογικό σκεπτικό τους. Έτσι, κάθε χρόνο ακούμε και διαβάζουμε για μια νέα ημερομηνία που θα καταστραφεί ο κόσμος. Όμως αυτό δεν είναι προνόμιο της σύγχρονης εποχής. Το Business Insider θυμήθηκε άλλες 11 ημερομηνίες στις οποίες υποτίθεται ότι θα ερχόταν το τέλος του κόσμου, που ακόμη δεν έχει συμβεί.

Advertisment

1000 μ.Χ.

Οι χριστιανικές αρχές πίστευαν ότι η νέα χιλιετία θα σήμαινε και τη δεύτερη έλευση του Ιησού. Αναμένοντας την επιστροφή τους, πολλοί άνθρωποι παράτησαν τις περιουσίες τους, άφησαν τις δουλειές τους, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Όταν η ημερομηνία έφτασε και δεν συνέβη η αποκάλυψη, εκείνοι που είχαν πιστέψει ότι ο κόσμος θα τελειώσει συνειδητοποίησαν ότι είχαν υπολογίσει λάθος και αποφάσισαν ότι ο κόσμος τελικά θα τελειώσει το 1033 μ.Χ. Κάτι που, από ό,τι ξέρουμε, επίσης δεν έγινε.

1η Φεβρουαρίου 1524

Advertisment

Λονδρέζοι αστρολόγοι σκόρπισαν τον πανικό όταν ερμήνευσαν την ευθυγράμμιση των πλανητών στον αστερισμό των Ιχθύων ως ένα μήνυμα ότι ο κόσμος θα εξαλειφθεί με μία τεράστια πλημμύρα. Δεκάδες χιλιάδες αναζήτησαν καταφύγιο σε μεγάλο υψόμετρο και κάποιοι έφτιαξαν κιβωτούς. Η μεγάλη πλημμύρα δεν ήρθε ποτέ.

19 Μαΐου 1780

Εκείνη την ημέρα σκοτείνιασε η Αγγλία, με αποτέλεσμα μία θρησκευτική ομάδα, γνωστή ως Shakers να πιστέψει ότι είχε έρθει η ημέρα της κρίσης. Αν και ο ασυνήθιστα σκοτεινός ουρανός πιθανότατα προκλήθηκε από ένα μείγμα καπνού από πυρκαγιές σε δάση και βαριάς ομίχλης, η θρησκευτική αίρεση απτόητη διαλαλούσε το μήνυμά της ότι η αγαμία είναι ο δρόμος για τη λύτρωση.

21 Μαρτίου 1843

Ο Γουίλιαμ Μίλερ ξεγέλασε χιλιάδες ακολούθους του όταν δήλωσε ότι ο κόσμος θα τελείωνε κάποια στιγμή από τις 21 Μαρτίου 1843 έως την ίδια ημερομηνία ένα χρόνο αργότερα. Οταν ο καιρός πέρασε και τίποτα δεν συνέβη, μετέθεσε την καταστροφική πρόβλεψη για τις 22 Οκτωβρίου 1844. Οταν και πάλι δεν έγινε τίποτα, κάποια από τους ακολούθους του εγκατέλειψαν την αίρεση.

19 Μαΐου 1910

Στις αρχές του 20ου αιώνα οι αστρονόμοι έμαθαν ότι ου «ουρές» των κομητών περιλαμβάνουν ένα δηλητηριώδες αέριο. Η ανακάλυψη αυτή προκάλεσε πανικό το 1910, όταν ο κόσμος έμαθε ότι η Γη θα περνούσε από την «ουρά» του κομήτη του Χάλεϊ. Αν και οι επιστήμονες δήλωναν ότι οι κάτοικοι του πλανήτη δεν κινδυνεύουν, οι εφημερίδες- ανάμεσά τους και οι New York Times- ενίσχυσαν τον πανικό, πείθοντας τους αναγνώστες τους ότι ο κόσμος έφτανε στο τέλος του. Βέβαια, τίποτα δεν έγινε.

1914

Το 1876 ο Κάρολος Τέιζ Ρόσελ, ιδρυτής της αίρεσης των μαρτύρων του Ιεχωβά, προέβλεψε ότι ο Ιησούς θα επιστρέψει το 1914. Αν και αυτή η εκτίμηση κατέρρευσε, η αίρεση έχει προβλέψει τουλάχιστον άλλες επτά φορές έναν Αρμαγεδδώνα.

1936, 1943, 1972 και 1975

Ο ιδρυτής της Παγκόσμιας Εκκλησίας του Κυρίου, Χέρμπερτ Άρμστρονγκ, είπε στα μέλη της αίρεσης ότι η ανάληψη στους ουρανούς με το δεύτερο ερχομό του Ιησού θα γινόταν το 1936 και ότι μόνο εκείνοι θα σώζονταν. Οταν η προφητεία διαψεύστηκε, άλλαξε την πρόβλεψή του τρεις ακόμη φορές.

10 Μαρτίου 1982

Το 1974 οι αστροφυσικοί Τζον Γκρίμπιν και Στέφεν Πλάγκμαν δημοσίευσαν ένα βιβλίο στο οποίο ισχυρίζονταν ότι στις 10 Μαρτίου 1982 οι πλανήτες θα ευθυγραμμίζονταν στην ίδια πλευρά του Ήλιου, προκαλώντας βαρυτικές συνέπειες που θα οδηγούσαν σε καταστροφικούς σεισμούς.

1η Ιανουαρίου 2000

Κανείς δεν ήταν απόλυτα σίγουρος για το τι θα συνέβαινε την 1η Ιανουαρίου 2000, πέρα από το γεγονός ότι έπρεπε να αποθηκεύσει εμφιαλωμένο νερό, μπαταρίες και όπλα. Ο φόβος που απλώθηκε προερχόταν από την εκτίμηση ότι οι υπολογιστές δεν θα κατανοούσαν το έτος «00» και θα το ερμήνευαν ως 1900 αντί για 2000. Αυτό θα προκαλούσε την κατάρρευση του τεχνολογικού κόσμου. Τελικά το μιλένιουμ ήρθε και όλα έμειναν ίδια.

21 Μαΐου 2011

Ο Χάρολντ Κάμπινγκ προκάλεσε σχετικό πανικό όταν προέβλεψε ότι ο κόσμος θα τελείωνε με μία σειρά καταστροφικών σεισμών. Οταν ήρθε η ημερομηνία χωρίς να συμβεί η καταστροφή, τη μετέθεσε για τις 21 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Σταμάτησε τελικά να κάνει προβλέψεις όταν απέτυχε δύο φορές.

21 Δεκεμβρίου 2012

Ο κόσμος υποτίθεται ότι θα τελείωνε τότε, σύμφωνα με αρχαίες προβλέψεις βασισμένες στο ημερολόγιο των Μάγια. Η Γη επιβίωσε και μετά από αυτή την ημερομηνία, ίσως επειδή οι Μάγια ποτέ στην πραγματικότητα δεν προέβλεψαν μία αποκάλυψη. Απλά σταμάτησαν κάποια στιγμή να ενημερώνουν το 5.172 χρόνων ημερολόγιό τους.

Και είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν πολλές άλλες…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση